Εκτύπωση
PDF

5 Ιανουαρίου 2021

ΟΙV: "Η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας οίνου δεν πρέπει να ωφελήσει μερικούς, αλλά όλους"


Ακυρώνοντας τις διεθνείς συναντήσεις, η πανδημία covid-19 επιταχύνει πρώτα τις επενδύσεις του OIV σε εργαλεία πληροφορικής προσαρμοσμένα σε νέες ψηφιακές πρακτικές.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου Pau Roca εξηγεί τη στρατηγική και τις προκλήσεις της παροχής νέας ψηφιακής εξειδίκευσης στον διακυβερνητικό φορέα.

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας οίνου, «υπάρχει ένα τεράστιο έργο», υποστηρίζει ο Pau Roca, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Ενώ ο απόφοιτος της βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παραδέχεται εύκολα ότι δεν διαθέτει λεπτομερή εμπειρία στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης του αμπελώνα, σκοπεύει να βοηθήσει στη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων στον διακυβερνητικό οργανισμό. Ως πρώτο βήμα, ο OIV δημιουργεί ένα παγκόσμιο παρατηρητήριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αμπελοοινικού τομέα και σκοπεύει να αναπτύξει μια ειδική ομάδα εργασίας εντός δύο, τριών ετών και για πιο παραδοσιακά θέματα (αμπελουργία, οινολογία κ.λπ.).

Εν τω μεταξύ, ο OIV αναπτύσσει στο παρατηρητήριό του τρεις πόλους. Πρώτον, ο ένας αφορά την παρακολούθηση καινοτομιών στον τομέα, ο άλλος αφορά ένα εργαστήριο για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων ώστε να αξιοποιηθούν οι ποσότητες δεδομένων που είναι τώρα διαθέσιμες στον κλάδο. "Το πρόβλημα είναι η ερμηνεία τους", δήλωσε ο Pau Roca, επισημαίνοντας ότι τα ίδια τα δεδομένα παράγουν δεδομένα και μεταδεδομένα.

Το παρατηρητήριο συμπληρώνεται από ένα κέντρο δοκιμών: ένα «ψηφιακό γκαράζ» για να δοκιμαστούν τα πρωτότυπα εξηγεί ο Pau Roca, ο οποίος ελπίζει να επιτρέψει στη βιομηχανία να αποκτήσει δωρεάν δοκιμή σε τεχνολογικές λύσεις και να μην τις αφήσει το πεδίο του εμπορίου μέσω πληρωμένων εφαρμογών. Πέρα από την τεχνολογική καινοτομία, ο διευθυντής του OIV τονίζει ένα πολιτικό ζήτημα: "Ο τομέας του οίνου έχει ένα πολύ κατακερματισμένο μοντέλο παραγωγής, το οποίο το καθιστά πολύ προσαρμόσιμο στην τρέχουσα κρίση. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το μοντέλο με ψηφιοποίηση και να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρος ο τομέας επωφελείται από αυτό και όχι μόνο λίγες (συγκεκριμένα μεγάλες) τεχνολογικές ομάδες".

Μεταξύ των πρώτων ψηφιακών αναγκών που εντοπίστηκαν από τον OIV, ο Pau Roca σημειώνει τις δυνατότητες του blockchain. Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείται σε κρυπτονομίσματα (ειδικά στο bitcoin). Αυτή η τεχνολογία αποθήκευσης πληροφοριών θα μπορούσε να επιτρέψει την ανιχνευσιμότητα των οίνων, από το αμπέλι έως τις αγορές. "Η διαίσθησή μου είναι ότι οι προδιαγραφές μπορούν να γίνουν έξυπνο περιεχόμενο", υποστηρίζει ο Pau Roca, που τελικά είναι πολύ λιγότερο αρχάριος από ό, τι διατείνεται για τον εαυτό του όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 194 επισκέπτες συνδεδεμένους