Εκτύπωση
PDF

8 Μαρτίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Ανάγκη στήριξης των καλλιεργητών οινοποιήσιμων σταφυλιών και των μικρών και συνεταιριστικών οινοποιείων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Τα κυβερνητικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας covid-19 (πχ αναστολή λειτουργίας σε εστίαση κλπ) οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης οίνου με συνέπεια να καταγράφεται ρεκόρ αποθεμάτων και μεγάλη μείωση των τιμών των σταφυλιών οινοποιίας στους παραγωγούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν μπόρεσαν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής τους, σε αρκετές δε περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε 2 σχετικές ερωτήσεις του ΚΚΕ τον περασμένο (2020) Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο ήταν ότι παρακολουθεί το πρόβλημα με τη μείωση των τιμών και ότι θα υπάρξει σχετική παρέμβαση.

Ωστόσο, οι βιοπαλαιστές αμπελουργοί οινοποιήσιμων σταφυλιών, παρά τη δραματική μείωση στο εισόδημά τους, δεν έτυχαν μέχρι σήμερα αποζημίωσης ενώ ελάχιστοι (κάτω από το 5% του συνόλου) κατάφεραν να ενταχθούν στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής (4 και 5) με στήριξη 1000 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και υποχρέωση επιστροφής του 50% (δηλαδή καθαρή στήριξη μόλις 500 ευρώ).

Σε ότι αφορά στην αποσυμφόρηση των αποθεμάτων ο ΚΕΟΣΟΕ εκτιμά ότι τα όποια μέτρα λήφθηκαν από την κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο (απόσταξη κρίσης και πράσινος τρύγος), συνολικού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν καθυστερημένα και ανεπαρκή για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Ιδιαίτερη δυσκολία εντοπίζεται στα συνεταιριστικά και στα πιο μικρά οινοποιεία που, σε αντίθεση με τις μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπιέζουν τις τιμές που καταβάλλουν στους παραγωγούς.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

• Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των καλλιεργητών οινοποιήσιμων σταφυλιών.

• Να εξασφαλιστεί έγκαιρα η χρηματοδότηση και υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης του συσσωρευμένου οίνου με κριτήρια διαφοροποιημένα, που θα λαμβάνουν υπόψη την τιμή που έχουν καταβάλει τα οινοποιεία στους παραγωγούς και με ευνοϊκότερους όρους για συνεταιρισμούς και μικρά οινοποιεία.

• Να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια από την ΕΕ για τη στήριξη των καλλιεργητών οινοποιήσιμων σταφυλιών και των μικρών και συνεταιριστικών οινοποιείων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

 

Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω

Καραθανασόπουλος Νίκος

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 213 επισκέπτες συνδεδεμένους