Εκτύπωση
PDF

2 Φεβρουαρίου 2022

Πριν τη συγκομιδή του 2022, εντάσεις στις παγκόσμιες τιμές χύμα κρασιού


Στη βόρεια Αργεντινή, ο αμπελώνας Cafayate αναπτύσσεται μεταξύ 1000m και 3000m υψόμετρο.

 

Ποιες είναι οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά χύδην, καθώς πλησιάζει η συγκομιδή στο νότιο ημισφαίριο; Ανάλυση της χρηματιστηριακής εταιρείας Ciatti, η οποία επισημαίνει εντάσεις τιμών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές του χύμα κρασιού οριστικοποιούνται το 2021 σε υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό αναφέρει ο Florian Ceschi, διευθυντής της διεθνούς χρηματιστηριακής εταιρείας Ciatti Europe, με αφορμή την ετήσια ανασκόπηση της αγοράς χύδην. «Η σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στα λευκά κρασιά, είχε αποτέλεσμα να πιεστούν οι τιμές της σοδειάς του 2021 στο νότιο ημισφαίριο», διευκρινίζει.

Την ίδια στιγμή, ο παγετός του Απριλίου οδήγησε αμέσως τις τιμές χύδην στο βόρειο ημισφαίριο υψηλότερα.

«Το έτος 2021 χαρακτηρίζεται περαιτέρω από την κρίση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Η υλικοτεχνική έλλειψη κοντέινερ δεν κατέστησε δυνατή την κάλυψη της ανάκαμψης της ζήτησης μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020. Τα φορτία, αλλά και όλα τα ξηρά υλικά που είναι απαραίτητα για τον αμπελοοινικό κλάδο, είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται», αναλύει.


Συμπεριφορά καταναλωτή

Επομένως, η συνάφεια αυτών των παραγόντων εγείρει ερωτήματα για τη συμπεριφορά της αγοράς το 2022. «Πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές όταν το γεγονός όλων αυτών των αυξήσεων κόστους καταλήξει στα ράφια;» ρωτάει ο μεσίτης, ο οποίος προσθέτει ότι, «ο οικονομικός πληθωρισμός 4 έως 6% έγινε αισθητός τους τελευταίους 12 μήνες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη».

Στη ζώνη της Νότιας Αμερικής, η Αργεντινή και η Χιλή μπαίνουν το 2022 με μεγάλα αποθέματα generic ερυθρών κρασιών και ποιοτικών ποικιλιών σταφυλιού. «Οι τιμές ανεβαίνουν, αλλά η δυναμική της υποτίμησης του αργεντίνικου και του πέσο της Χιλής διατηρεί την ελκυστικότητα των τιμών των κρασιών από αυτές τις χώρες», αναλύει ο Florian Ceschi. Οι όγκοι συγκομιδής το 2022 αναμένεται να είναι κανονικοί.

Στη Νότια Αφρική, το ραντ υποχώρησε επίσης, «στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, συμβάλλοντας επίσης σε ελκυστικές τιμές». Χάρη στα καλά αποθέματα νερού, για 3η συνεχόμενη χρονιά χωρίς ξηρασία διαφαίνεται ότι στις αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας, θα έχουμε έναν ενδιαφέροντα όγκο συγκομιδής.

 

Τελωνειακοί δασμοί στην Κίνα

Καλά αποθέματα νερού υπάρχουν επίσης στην Αυστραλία, προμηνύοντας καλή σοδειά. Η μεγάλη σοδειά του 2021, ωστόσο, συμβάλλει στη διατήρηση των αποθεμάτων κόκκινου κρασιού, μαζί με «μια σχεδόν πλήρη διακοπή των εξαγωγών στην Κίνα, μετά την επιβολή των δασμών τον Νοέμβριο του 2020», εξηγεί ο διευθυντής της Ciatti. Europe. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ερυθρών ποικιλιακών κρασιών και των ποιοτικών κρασιών μειώνονται, ενώ για τα λευκά κρασιά διατηρείται η σταθερότητα των τιμών.

Η γειτονική Νέα Ζηλανδία δεν έχει αποθέματα Sauvignon Blanc το 2021, μετά από μια κακή συγκομιδή. Αυτή του 2022 υπόσχεται να είναι μέτρια. Οι τιμές του Sauvignon Blancs, ήδη υψηλές λόγω της ισχυρής ζήτησης, θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Υπάρχουν αμφιβολίες ότι η ζήτηση θα συνεχιστεί καθώς οι αγοραστές έχουν αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

 

Ένταση στα λευκά

Στη βόρεια πλευρά της αμερικανικής ηπείρου, η μαζική διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη στην Καλιφόρνια με υψηλές τιμές. Έχουν καταγραφεί καλά επίπεδα βροχοπτώσεων, «χωρίς όμως να αναπληρώνονται τα πολύ υποβαθμισμένα αποθέματα μετά από δύο χρόνια έντονης ξηρασίας», προειδοποιεί ο Florian Ceschi.

Τέλος, η ευρωπαϊκή προσφορά διακρίνεται από περιορισμένη διαθεσιμότητα στα generic λευκά ποικιλιακά κρασιά στη Γαλλία, καθώς και στα premium κόκκινα όπως το pinot noir. «Η αγορά είναι πιο αργή στα κόκκινα κρασιά από ποικιλίες μεσαίας κατηγορίας και ροζέ εισαγωγικού επιπέδου, ενώ υπάρχουν ακόμα αποθέματα από το 2020», συμβουλεύει ο Florian Ceschi.

Η τιμή του ιταλικού Prosecco αυξάνεται μόνο, όπως και το pinot griggio DOC. «Η ζήτηση για γενικά λευκά κρασιά και αφρώδεις βάσης ήταν πολύ έντονη, όπως και για βιολογικά κρασιά», τονίζει ο Florian Ceschi. Τα κόκκινα κρασιά υψηλού βαθμού ή έντονου χρώματος είναι περιζήτητα, όπως στην Ισπανία όπου η ζήτηση είναι υψηλή για διεθνείς ποικιλίες κόκκινων και βαφικών σταφυλιών. Η ισπανική αγορά χύδην προς το παρόν παραμένει αρκετά ήρεμη, με επαρκή προσφορά για την κάλυψη της ζήτησης. «Οι τιμές, αν και αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, είναι σταθερές εκεί, ενώ παραμένουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγει ο διευθυντής της Ciatti Europe.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 173 επισκέπτες συνδεδεμένους