Εκτύπωση
PDF

2 Μαρτίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα έχει συνέπειες για τις εξαγωγές κρασιού μας» προειδοποιεί ο Εμμανουέλ Μακρόν. Οι μικρές εξαγωγές οίνου στη Ρωσία, δεν προβληματίζουν την Ελλάδα

 

Σφυρηλατώντας τις προκλήσεις της επισιτιστικής κυριαρχίας κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας Ε. Macron υπογραμμίζει τη λύπη του που δεν μπόρεσε να περάσει τη συνηθισμένη του μέρα στους διαδρόμους του εκθεσιακού κέντρου των Βερσαλλιών

 

Ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας προειδοποιεί τον αμπελοοινικό τομέα για μόνιμες επιπτώσεις στις εξαγωγικές του αγορές και τις προμήθειες πρώτων υλών με τη σύγκρουση που ξεκίνησε από τη Ρωσία.

Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στις 26 Φεβρουαρίου στη Διεθνή Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων. Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή διαχείριση της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους προειδοποίησε τους εκπροσώπους των γεωργικών τομέων για τις επιπτώσεις της κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Concours Général Agricole. «Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη. Αυτός ο πόλεμος επιλέχθηκε μονομερώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, με μια τραγική στρατιωτική κατάσταση και έναν λαό που αντιστέκεται» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας: «Σίγουρα, θα υπάρξουν συνέπειες στις εξαγωγές μεγάλων τομέων μας για τους οποίους η Ρωσία και πολλές άλλες χώρες στην περιοχή έχουν ήδη επηρεαστεί, με συνέπειες, ως γνωστόν, στις διεξόδους κρασιού, δημητριακών κ.λπ.

Δεσμεύοντας την κυβέρνηση να δημιουργήσει «ένα σχέδιο ανθεκτικότητας» για τη στήριξη των τομέων που επηρεάζονται (ο πρωθυπουργός Jean Castex και ο υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία την ημέρα των εγκαινίων σε επαφή με εκπροσώπους της γεωργίας). Ο Πρόεδρος Μακρόν σημείωσε επίσης ότι αυτός ο πόλεμος «δεν θα είναι χωρίς συνέπειες στην ενέργεια» και το κόστος των εισροών, όπως τα λιπάσματα. Αν και τα επόμενα στάδια της σύγκρουσης είναι αδύνατο να προβλεφθούν, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι «αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει και όλες οι κρίσεις πίσω από αυτόν θα έχουν μόνιμες συνέπειες. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό με πολλή αποφασιστικότητα και επίσης πολλή αλληλεγγύη. Θα είμαστε εκεί, Γάλλοι και Ευρωπαίοι για να στηρίξουμε τους αγρότες μας».

Σκιαγραφώντας μια γεωργική αξιολόγηση της πενταετούς θητείας του, ο πρόεδρος παρέπεμψε στις πολλαπλές κρίσεις (Brexit, covid-19, παγετός 2021 κ.λπ.) και νομοσχέδια (Egalim 1 και 2, αύξηση των αγροτικών συντάξεων, μεταρρύθμιση της ασφάλισης των καλλιεργειών κ.λπ. ) για να τονίσει ιδιαίτερα τις προκλήσεις που απομένουν (διαχείριση νερού, εγκατάσταση νέων αγροτών κ.λπ.). Ευχόμενος «το τέλος του αγροτεμαχισμού», ο Emmanuel Macron υποδεικνύει ότι «ο αγροτικός κόσμος πραγματοποιεί τη σιωπηλή, μερικές φορές δύσκολη επανάστασή του. Μπορούμε να ζητήσουμε τη μετάβαση σε παραγωγικά μοντέλα, να πετύχουμε τη μείωση των εισροών μας, αλλά να υπάρχει αμοιβή και να ζούμε καλά από τη δουλειά μας. Και να συγχαρώ τις «επαναστάσεις» που πραγματοποιούν ορισμένοι κλάδοι που έχουν «πρστιθέμενη αξία και εξαγωγές», όπως «αυγά, πουλερικά, κρασί, μοσχάρι, χοιρινό...».

Στη χώρα μας τώρα, οι ελληνικές εξαγωγές οίνου στη ρώσικη αγορά, είναι ισχνές και το πάγωμα των εξαγωγών οίνου στην αγορά αυτή δεν θα επηρεάσει τον κλάδο και τους οινοπαραγωγούς.

Το 2020 οι εξαγωγές οίνου ανήλθαν σε αξία στα 681.804 € και σε ποσότητα στους 426,59 tn με μέση τιμή 1,5 €/kg, καταγράφοντας αυξήσεις στα παραπάνω μεγέθη κατά 34,64%, 31,2% και 2,62% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019.

Οι μέσοι όροι της τελευταίας 5ετίας κινούνται χαμηλότερα με 382.078 € σε αξία, 286,80 tn σε ποσότητα και 1 €/kg ανά μονάδα εξαγόμενου προϊόντος.


Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 482 επισκέπτες συνδεδεμένους