Εκτύπωση
PDF

25 Ιουλίου 2022

Ισχυρή στήριξη στον οινικό τομέα από την ισπανική Κυβέρνηση.

Σε παρουσίαση των στόχων του ισπανικού οινολογικού κλάδου έως και το 2027, που πραγματοποιήθηκε στις 20 τρέχοντος μηνός στην έδρα του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Ισπανός Υπουργός, κ. Λουΐς Πλάνα, κατέστησε σαφή την απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα. Οι στόχοι τέθηκαν κατόπιν έρευνας της συμβουλευτικής KPMG σε συνεργασία με τον Διεπαγγελματικό Οργανισμό Οίνου της Ισπανίας (OIVE) και αφορά την επέκταση του ισπανικού κρασιού παγκοσμίως καθώς και την εσωτερική κατανάλωση.

Ο ισπανικός τομέας έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει το ποσοστό διάθεσης ισπανικών οίνων στη διεθνή αγορά στο 10,2% του συνόλου, από 8,3%, που βρίσκεται σήμερα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι εξαγωγές πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,3 δις ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να σημειώσουν άνοδο 1,2 δις ευρώ από τις τρέχουσες εξαγωγές ή αυξημένες κατά 40%.

Παράλληλα, επιθυμούν αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης κατά 3%, φθάνοντας πωλήσεις ύψους 3,75 δις ευρώ έως και το 2027 έναντι των 2,37 δις ευρώ, που ανέρχονται τα τελευταία έτη. Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα εκσυγχρονισμού του τομέα, ενώ, έως και το 2027, επιθυμούν το 26% της εθνικής παραγωγής να είναι οικολογική και, έως και το 2035, ο τομέας να παράγει με μηδενικούς ρύπους. Για να εκπληρωθούν αυτές οι προβλέψεις, πέραν της ευθύνης του τομέα και των επαγγελματιών του κλάδου, ο Διεπαγγελματικός Οργανισμός ζήτησε και τη στήριξη του κράτους και της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην παρουσιάζεται το προϊόν ως ένα αλκοολούχο ποτό αλλά αντίθετα να εστιάζεται στα θετικά χαρακτηριστικά για την υγεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλάνας δήλωσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των οινοποιών, θέτοντας το ζήτημα ως πρωτεύον για το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κλάδος πρέπει να εργαστεί προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση, έχοντας ως σημαντικότερα στοιχεία τη βελτίωση της ποιότητας, τη βιωσιμότητα και την ισπανική επωνυμία, η οποία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, εκμεταλλευόμενη τις τουριστικές αφίξεις στη χώρα και ενισχύοντας τον οινοτουρισμό. Ανέφερε ότι οι ανταγωνιστές της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα εξάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως, κερδίζουν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης αξίας των οίνων τους.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει το διεθνές συνέδριο οίνου του 2023, του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου (OIV). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Jerez de Frontera του Cádiz, στην Ανδαλουσία, μεταξύ 5 και 9 Ιουνίου επόμενου έτους.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 128 επισκέπτες συνδεδεμένους