Εκτύπωση
PDF

1 Δεκεμβρίου 2022

Διαμαρτυρία αμπελουργών για το πριμ εκρίζωσης, στις 6 Δεκεμβρίου στο Μπορντό

Αυξάνεται εδώ και χρόνια, η οικονομική και κοινωνική πίεση που μαστίζει τους αμπελουργούς του Μπορντό και έχει προκαλέσει οργή για την έλλειψη λύσεων: ο σύλλογος αμπελουργών καλεί σε διαδηλώσεις, για να αποκτήσουν «ένα κοινωνικό σχέδιο», την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στην Place des Quinconces στο Μπορντό.

 

Πορεία διαμαρτυρίας για τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει οι αμπελουργοί της Gironde θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου με διαδήλωση που ξεκινά στις 9 το πρωί από την Place des Quinconces στο Μπορντό. «Δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε, μπορούμε μόνο να κερδίσουμε» καταθέτει ο Didier Cousiney, εκπρόσωπος της κολεκτίβας αμπελουργών του Μπορντό, η οποία ζητά κρατική βοήθεια εδώ και μήνες για να επιτραπεί η εκρίζωση των πλεοναζόντων αμπελιών στη Gironde. (προς όφελος των αμπελουργών που βρίσκονται στο τέλος της καριέρας τους και δεν έχουν αγοραστές, των συνταξιούχων που δεν είναι πλέον αγρότες και των κατόχων αμπελώνων που επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε μικρότερες επιφάνειες). Έχοντας υποβάλλει στη νομαρχία, το αίτημα της πορείας σχεδιάζουν να περάσουν μπροστά από το Bordeaux Wine Interprofessional Council (CIVB) και το ξενοδοχείο της περιφέρειας Nouvelle Aquitaine, πριν φτάσουν στην Περιφέρεια.

Για την πρωτοφανή αυτή συγκέντρωση, το σύνθημα είναι: «υποστήριξη για την αμπελοκαλλιέργεια, πριμοδότηση εγκατάλειψης και ένα κοινωνικό σχέδιο», συνοψίζει ο Didier Cousiney, του οποίου η συλλογικότητα διοργανώνει την εκδήλωση, ανοιχτή «σε όλους τους αμπελουργούς, συνταξιούχους, σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, συμπαθούντες, προμηθευτές , λάτρεις του κρασιού… Όλοι όσοι θέλουν να υπερασπιστούν τον αμπελώνα» συνοψίζει ο αμπελουργός της περιοχής Entre-deux-Mers. Ο δηλωμένος στόχος είναι να συναντηθούν με τον περιφερειάρχη, Fabienne Buccio, και τον περιφερειακό πρόεδρο, Alain Rousset, για να λάβουν μόνιμη πριμοδότηση εκρίζωσης €10.000/ha.

Ως έχει, ο Didier Cousiney, αναγνωρίζει ότι τα πράγματα δεν προχωρούν παρά τις πολυετείς εμπορικές και οικονομικές δυσκολίες (γαλλική υποκατανάλωση κόκκινων κρασιών, κρίση Covid, ιστορικές κλιματικές ιδιοτροπίες, οπισθοδρομήσεις στις εξαγωγές στην Κίνα, καλπάζων πληθωρισμός από την εισβολή των Ρώσων από την Ουκρανία…). Έχοντας συναντήσει την Περιφερειακή Διεύθυνση Γεωργίας και Δασών (DRAAF) στις 16 Νοεμβρίου, οι εκπρόσωποι της συλλογικότητας είναι απογοητευμένοι: «μας είπαν την αλήθεια. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτηθεί ένα τεράστιο σχέδιο εκρίζωσης. Υπό συζήτηση, οι περιφερειακές ενισχύσεις για μετατροπή θα είναι ανοιχτές μόνο σε αμπελουργούς που διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για μετατροπή. Οι άλλοι θα εξοντωθούν, θα υπάρξει φυσική αποβολή»

Αν και η αποθάρρυνση είναι ένα συναίσθημα που μοιράζονται πολλά οινοποιεία στη Gironde, η συλλογικότητα των αμπελουργών φαίνεται να φουντώνει μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου στο Camiran. Για την προετοιμασία της εκδήλωσης την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, μια δημόσια προπαρασκευαστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στο Planète Bordeaux, την έδρα του Οργανισμού Άμυνας και Διαχείρισης (ODG).

Έχοντας πιέσει τις δημόσιες αρχές, η διαδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ευκαιρία για ένα μέρος του αμπελώνα του Μπορντό, που βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και χωρίς μελλοντικές προοπτικές. Αυτή η έκκληση για γενική κινητοποίηση είναι επίσης ένα όπλο μιας βολής: θα υπάρχει μόνο ένα παράθυρο ευκαιρίας, και σε περίπτωση αποτυχίας της κινητοποίησης, τα αιτήματα του αμπελώνα του Μπορντό που απαιτούν να λάβουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο βοήθειας θα έχουν ακυρωθεί. «Για το κράτος, θα κοστίσει περισσότερο να μην κάνει τίποτα από το να μας βοηθήσει. Και θα πρέπει να φέρουν την ευθύνη για όσους έβαλαν τέλος στις μέρες μας» προειδοποιεί ο Didier Cousiney.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 193 επισκέπτες συνδεδεμένους