Εκτύπωση
PDF

9 Ιανουαρίου 2023

Πρόεδρος οινοποιητικών συνεταιρισμών Γαλλίας: Μετρά σωστά ο τομέας του κρασιού τον κίνδυνο να μην κάνουμε τίποτα;

Στη συνάντηση του προέδρου των συνεταιριστικών οινοποιείων, Joël Boueilh που θα πραγματοποιηθεί με τον Υπουργό Γεωργίας στα τέλη του μήνα, ο αμπελοοινικός τομέας επεξεργάζεται και θα υποβάλλει ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που βασίζεται σε μια στρατηγική αναδιοργάνωσης για τα επόμενα χρόνια.

 

Ο Joël Boueilh επιθυμεί «να οδηγήσει την αμπελουργία προς ένα άλλο μονοπάτι από αυτό προς το οποίο κατευθυνόμαστε. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί: υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τους αμπελουργούς δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη βάση, μιλάμε για λογαριασμό τους».

Θα πρέπει να υπάρξει μόνο ένα καλό αποτέλεσμα το 2023 για τον αμπελοοινικό τομέα, αυτό θα ήταν η επίλυση των οικονομικών και διαρθρωτικών κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών από τις εταιρείες του. Τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων παραγωγής και εμπορίου του τομέα αμπέλου και οίνου με τον υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, προκειμένου να επιλυθούν «τα προβλήματα της αγοράς κρασιού και η γαλλική υπερπαραγωγή». Ο Joël Boueilh, πρόεδρος των Vignerons Cooperateurs, απαριθμεί όλες τις αβεβαιότητες της επερχόμενης περιόδου 2023. Αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, η κατανάλωση κρασιού παραπαίει: «Δεν πρέπει να το κρύβουμε, διανύουμε τη χρονιά όλων των κινδύνων» επισημαίνει ο αμπελουργός από το Saint-Mont (Gers).

Εάν ο τομέας υποβάλλει συλλογικά αιτήματα για έκτακτα μέτρα (πριμοδοτούμενη εκρίζωση, απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθεματοποίησης κ.λπ.), είναι απαραίτητο να βαθμονομηθούν τα αιτήματα για να αποφευχθούν παρενέργειες, επισημαίνει ο Joël Boueilh, ώστε να αποφευχθεί ότι «μια καλή ιδέα για μια περιοχή έχει δραματικές συνέπειες για τον γείτονά της». Για παράδειγμα, το αίτημα για οριστικό ξερίζωμα των πλεοναζόντων αμπελιών στο Μπορντό θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία στο Μπερζεράκ. Πέρα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, «έχουμε την επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια για τη γαλλική αμπελοκαλλιέργεια», ανακοινώνει ο Joël Boueilh, ο οποίος παρακαλεί να «πάμε την αμπελοκαλλιέργεια προς ένα άλλο μονοπάτι από αυτό που οδεύουμε: Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί: υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τους αμπελουργούς, δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη βάση, μιλάμε για λογαριασμό τους».

 

Σχέδιο δράσης

Ο τομέας δεν χρειάζεται άλλη μια έκθεση, αλλά μια σφαιρική αμφισβήτηση για να καταλήξει σε ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης, πιστεύει ο πρόεδρος των συνεταιριστικών οινοποιείων: «υπήρξαν ήδη τομεακά σχέδια στο παρελθόν, τα οποία κάνουν εξαιρετικές αναφορές για το ράφι, αλλά ποια είναι η εφαρμογή τους;» Για τον Joël Boueilh, «ο γαλλικός τομέας υποφέρει από υπερβολική αυτοπροστασία. Το να μην αλλάζεις τίποτα είναι πιο επικίνδυνο από το να φαντάζεσαι πράγματα που μπορεί να φαίνονται αταίριαστα σήμερα, αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες εξελίξεις στο μέλλον». 

Ζητώντας να απελευθερωθούν ιδέες και φαντασία, ο αμπελουργός από τη νοτιοδυτική Γαλλία ζητά μια ευρεία σάρωση: διάρθρωση της προσφοράς, καινοτομία στα προφίλ προϊόντων, νέα βοηθήματα μάρκετινγκ... «Μετράει σωστά ο οινοπαραγωγός τον κίνδυνο να μην κάνει τίποτα; Καθημερινά βιώνουμε υποκατανάλωση και έλλειψη προσαρμογής στην αγορά. Είναι κρασιά που μένουν στις δεξαμενές, κόκκινα κατά τόπους, ροζέ αλλού» καταλήγει.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 62 επισκέπτες συνδεδεμένους