Εκτύπωση
PDF

11 Ιανουαρίου 2023

Η υποκατανάλωση ερυθρού κρασιού συνεχίζει στη Γαλλία, αλλά οι οινοποιοί αντιστέκονται

 

Εδώ και αρκετά χρόνια, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνεται στη Γαλλία. Επί του πεδίου, τα κτήματα και τα οινοποιεία το σημειώνουν, αλλά δεν τα παρατούν.

Σε εξήντα χρόνια, η κατανάλωση των γαλλικών κρασιών μειώθηκε κατά 70%, πέφτοντας από πάνω από 120 λίτρα ετησίως και ανά κάτοικο το 1960, σε λιγότερο από 40 λίτρα ετησίως το 2020. Αυτό το φαινόμενο της υποκατανάλωσης εντείνεται για τα κόκκινα κρασιά από το 2010 έως το 2021, οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 33% σε υπεραγορές και σουπερμάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI για το FranceAgriMer.

Παρόλ’ αυτά υπάρχει μια άλλη τάση που αναδεικνύεται. Στο Languedoc, στην περιοχή Cazouls-les-Béziers (Hérault), η Jocelyne Travers, υπεύθυνη του συνεταιριστικού οινοποιείου Vignerons du Pays d'Ensérune, παραμένει αισιόδοξη. Οι πωλήσεις μειώνονται σε ποσότητα αλλά αυξάνονται σε αξία. «Το συνεταιριστικό οινοποιείο λειτουργεί καλά, και αν τα κόκκινα είναι στάσιμα, τα λευκά εκρήγνυνται!». Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, εστιάζουμε στον οινοτουρισμό, βασιζόμενοι σε πολλές δραστηριότητες: εργαστήρια φαγητού και κρασιού το χειμώνα, βραδιές το καλοκαίρι, επισκέψεις στην cava, πρωινά με στρείδια και κρασί…. Τώρα πουλάμε περισσότερες συσκευασίες που συνδυάζουν κρασί και τοπικά προϊόντα παρά μόνο συσκευασίες κρασιών. Αναδεικνύουμε τους ντόπιους παραγωγούς μας. Ο πελάτης είναι ευαίσθητος σε αυτήν την προσέγγιση».

 

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 94 επισκέπτες συνδεδεμένους