Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Μαρτίου 2023

Απίθανη φαίνεται μια πληθωρική συγκομιδή στη Ν. Αφρική, την Αυστραλία και στην Αργεντινή

Ακόμα κι αν είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια ακριβή ιδέα για τους όγκους και τις ποιότητες που θα συγκομιστούν στο Νότιο Ημισφαίριο φέτος, οι πρώτες ενδείξεις φαίνεται να υποδηλώνουν ότι ο τρύγος του 2023 δεν θα είναι άφθονος.

 

Οι εκριζώσεις και οι ασθένειες μειώνουν την παραγωγή της Νότιας Αφρικής

Για τους παραγωγούς της Νότιας Αφρικής, η συγκομιδή ξεκίνησε τον Ιανουάριο και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόβλεψη που εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τον επαγγελματικό οργανισμό Vinpro, η παραγωγή πιθανότατα θα είναι μειωμένη φέτος σε σύγκριση με το 2022, θα μπορούσε μάλιστα να καταταγεί ως η τέταρτη πιο ισχνή σοδειά τα τελευταία 17 χρόνια. «Η σεζόν χαρακτηρίστηκε από μάλλον μέσες ψυχρές μάζες αέρα και λιγότερες αποθέσεις χιονιού στις κορυφές των βουνών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», εξηγεί ο Conrad Schutte, διευθυντής τεχνικής ομάδας της Vinpro.

«Ωστόσο, έκανε αρκετό κρύο για να καλύψει τις ανάγκες των αμπελώνων. Οι θερμοκρασίες του χειμώνα ήταν γενικά υψηλότερες σε όλες τις αμπελοοινικές περιοχές και οι βροχοπτώσεις ήταν σημαντικά λιγότερες εκτός από το Βόρειο Ακρωτήριο.» Οι βροχοπτώσεις τον Δεκέμβριο ήταν ευπρόσδεκτες, καθώς οι διακοπές ρεύματος διέκοψαν τα συστήματα άρδευσης στις οινοπαραγωγικές περιοχές της Νότιας Αφρικής. Δύο βασικοί παράγοντες εξηγούν την αναμενόμενη πτώση της παραγωγής φέτος: οι εκριζώσεις των αμπελιών και η αρκετά σημαντική πίεση από άλλα φυτικά είδη, σε συνδυασμό με φαινόμενα καύσωνα σε ορισμένες περιοχές και ο αντίκτυπος της μείωσης του φορτίου στην άρδευση.

 

Δύσκολες συνθήκες σε Αυστραλία και Αργεντινή

Οι καιρικές συνθήκες θα δυσκολέψουν επίσης και τους Αυστραλούς επαγγελματίες. Η πίεση ασθενειών ήταν υψηλή σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές μετά από ιδιαίτερα υγρές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Μια πτώση της παραγωγής, τουλάχιστον στα κόκκινα, δεν θα ήταν απαραίτητα κακά νέα για έναν κλάδο που βρίσκεται με μεγάλα πλεονάσματα, εξαιτίας των δασμών της Κίνας.

Στην Αργεντινή, επίσης, ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα ευγενικός, εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού επεισοδίου παγετού στις αρχές Νοεμβρίου. «Υπάρχει πριν και μετά την 1η Νοεμβρίου», επιβεβαιώνει ο Λεονάρντο Ολαζαμπάλ, διευθυντής της αργεντίνικης εταιρείας Tierra del Huarpe στην επαρχία του Σαν Χουάν. «Οι αναμενόμενοι όγκοι το 2023 ήταν φυσιολογικοί, αλλά μετά είχαμε πολύ σοβαρούς παγετούς, συγκρίσιμους με αυτούς του 1993. Αμέσως μετά, οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 30%. Ο παγετός επηρέασε έντονα την Παταγονία και τη Μεντόζα, ενώ στην επαρχία του Σαν Χουάν, ποικίλει ανά περιοχή. Είναι πολύ σπάνιο να αντιμετωπίσεις τέτοιους παγετούς αυτή την εποχή και κάποιοι προβλέπουν πτώση της παραγωγής κατά 25-30%.

Οι επόμενες εβδομάδες θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 271 επισκέπτες συνδεδεμένους