Εκτύπωση
PDF

20 Μαρτίου 2023

+20% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους ήσυχους οίνους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά την απόψυξη των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο αλκοόλ, ο βρετανικός κλάδος οίνου και οινοπνευματωδών ποτών, ανησυχεί από την αντιπαραγωγική αύξηση της φορολογίας, σε αυτήν την περίοδο του ήδη σημαντικού πληθωρισμού.

 

«Τι έχει η κυβέρνηση απέναντι στους ανθρώπους που επιλέγουν να παράγουν και να πίνουν κρασί; ρωτάει ο Miles Beale, διευθυντής της WSTA.

Από την 1η Αυγούστου 2023, οι φόροι στα αλκοολούχα ποτά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσουν απότομη αύξηση με την αναστολή του παγώματος των ειδικών φόρων κατανάλωσης (που διατηρείται από το 2020). «Οι φόροι σε όλα τα αλκοολούχα προϊόντα που παράγονται ή εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Λιανικής RPI, που μετρά τον πληθωρισμό», ανακοίνωσε στις 15 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών, Jeremy Hunt, κατά την παρουσίαση, του ανοιξιάτικου προϋπολογισμού. Υπερασπιζόμενη ένα μέτρο εθνικής αλληλεγγύης, η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «θα νομοθετήσει για την τροποποίηση της δομής των δασμών στα αλκοολούχα προϊόντα, δημιουργώντας τυποποιημένες φορολογικές κλάσεις για το αλκοόλ κατ' όγκο. Η κυβέρνηση θα εισαγάγει επίσης δύο νέες μειώσεις και μεταβατικές ρυθμίσεις για ορισμένα αμπελοοινικά προϊόντα».

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις από τη Βρετανική Ένωση Εμπορίου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών (WSTA), «για το 90% όλων των ήσυχων οίνων αναμένεται αύξηση των δασμών τουλάχιστον κατά 9%. Στην περίπτωση μιας φιάλης οίνου 75 cL στους 12,5° alc, το WSTA υπολογίζει αύξηση του φόρου κατά 20%, δηλαδή 44 σεντς για να φτάσει τις 2,67 λίρες (50 σεντς και 3,04 ευρώ). Καλά νέα για τις σαμπάνιες και τα crémants, αφού οι φόροι αντίθετα θα μειωθούν για τα αφρώδη κρασιά. Έτσι ο αναβράζων οίνος με 12°alc θα σημειώσει πτώση 19 πένες, για να φτάσει τις £2,67 (-7%).


Η μεγαλύτερη αύξηση από το 1975

Καθώς ο πληθωρισμός επιβαρύνει τα νοικοκυριά, η WSTA εκφράζει τη λύπη της σε ένα δελτίο τύπου για αυτές τις αυξήσεις που θα επηρεάσουν 33 εκατομμύρια καταναλωτές οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα «τιμωρήσουν τους βρετανούς καταναλωτές. Οποιαδήποτε αύξηση των φόρων για το αλκοόλ θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, τον οποίο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να μειώσει».

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση στην φορολογία των οίνων από το 1975», επικρίνει ο Μάιλς Μπιλ, ο γενικός διευθυντής της WSTA, προσθέτοντας: «Αυτός ο προϋπολογισμός έρχεται σε άμεση αντίθεση με αυτό που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Θα φέρει περισσότερη δυστυχία στους καταναλωτές. Και θα βλάψει τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά εκείνες στην αλυσίδα εφοδιασμού φιλοξενίας, οι οποίες εξακολουθούν να προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία».

 

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 215 επισκέπτες συνδεδεμένους