Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Μαρτίου 2023

Κανένα "προειδοποιητικό μήνυμα για την υγεία στις ετικέτες κρασιών" υποστηρίζει η Copa Cogeca

Η ιρλανδική ρυθμιστική πρωτοβουλία για την επιβολή μηνυμάτων για τους κινδύνους για την υγεία στις φιάλες των αλκοολούχων ποτών κινητοποιεί όσο και ανησυχεί τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα.


Lucca Ricotti, πρόεδρος της ομάδας «Οίνος» της Copa Cogeca

 

Η ιρλανδική πρόταση να επισημαίνονται όλες οι φιάλες αλκοολούχων ποτών με μηνύματα υγείας («η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική νόσο» και «υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αλκοόλ και θανατηφόρων καρκίνων») ανησυχεί πολλούς στον τομέα οίνου στην Ευρώπη. «Η ιρλανδική επισήμανση είναι προβληματική. Δεν θέλουμε να υπάρχει ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την υγεία στις ετικέτες των κρασιών», τονίζει ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa Cogeca (Επιτροπή Επαγγελματικών Γεωργικών Οργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Γενική Επιτροπή Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ). Σε συναντήσεις του στην εμπορική έκθεση ProWein (19-21 Μαρτίου στο Ντίσελντορφ), ο αμπελουργός του Trentino υποστήριξε ένα σύστημα πληροφόρησης των καταναλωτών με δύο βήματα για πληροφορίες διατροφής και υγείας: στην φυσική και στην άυλη ετικέτα στο διαδίκτυο. «Πρέπει να εξισορροπήσουμε την προστασία της υγείας και την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών κρασιών», συνοψίζει.

Υποστηρίζοντας την εκπαίδευση των νεότερων γενεών να καταναλώνουν με μέτρο κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Luca Rigotti επισημαίνει τους κινδύνους της εικόνας, και επομένως του μάρκετινγκ, από τέτοια μηνύματα υγείας. Ενώ τα κράτη μέλη συζητούν αυτόν τον φάκελο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Copa Cogeca επιθυμεί να συζητήσει αυτά τα θέματα με τις Βρυξέλλες: «Ελπίζουμε να βρούμε έναν τρόπο. Μια εικόνα προειδοποίησης για την υγεία δεν είναι κατάλληλη στην ετικέτα. Δεν έχω λύση, αλλά πρέπει να εμποδίσουμε ένα άλλο κράτος να εφαρμόσει τέτοιους κανόνες», υποστηρίζει ο Luca Riggoti. Επίσης επισημαίνει ότι αυτές οι συζητήσεις για προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία γίνονται εν μέσω οικονομικών δυσκολιών για τον ευρωπαϊκό αμπελώνα.

 

Κρασιά στο κόκκινο

«Το θέμα είναι το ίδιο παντού στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι η πώληση ερυθρών κρασιών. Η καταναλωτική τάση προτιμά τα λευκά και αφρώδη κρασιά», τονίζει ο Luca Rigotti. Ενώ οι συζητήσεις για τις εκριζώσεις λόγω ασθενειών και απόσταξης κρίσης είναι πολύ προχωρημένες στη Γαλλία, αυτά τα θέματα εξακολουθούν να αναδύονται στον υπόλοιπο αμπελώνα της ΕΕ: «Στην Ιταλία, δεν μιλάμε για εκριζώσεις μέχρι στιγμής. Η απόσταξη μπορεί να απαιτηθεί από ορισμένες περιοχές», επισημαίνει ο Luca Rigotti. Οι κίνδυνοι είναι κοινοί, αλλά οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 258 επισκέπτες συνδεδεμένους