Εκτύπωση
PDF

27 Μαρτίου 2023

WINE IN MODERATION
Ο κλάδος του κρασιού «δεν πρέπει να τον αποκλείσει τα μηνύματα για υπεύθυνη κατανάλωση»

Αντιμέτωπος με τις πιέσεις των υγιεινιστών για την κατανάλωση κρασιού, ευθύνη του αμπελοοινικού κλάδου είναι να μεταφέρει εκπαιδευτικά μηνύματα για την υπεύθυνη χρήση των προϊόντων του, τονίζει πρόεδρος της Wine In Moderation, η οποία θα λανσάρει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για επαγγελματίες.

 

«Πρέπει να είμαστε ενεργοί. Έχουμε την ευθύνη να δώσουμε στους καταναλωτές που απολαμβάνουν το κρασί τρόπους να το κάνουν χωρίς να επηρεάσουν την υγεία τους», ανακοινώνει ο Sandro Sartor, πρόεδρος της Wine In Moderation.

 

Οι ευρωπαϊκές συζητήσεις για το πρόσφατο σχέδιο για τον καρκίνο και η θέση σε ισχύ της μελλοντικής ιρλανδικής επισήμανσης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από το αλκοόλ μαρτυρούν «μια μεγάλη πίεση που δέχεται ο τομέας και μια μεγάλη συζήτηση για το κρασί και την υγεία» αναγνωρίζει ο Sandro Sartor, πρόεδρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Wine in Moderation, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 19 Μαρτίου στην εμπορική έκθεση ProWein (19-21 Μαρτίου στο Ντίσελντορφ). Για να μην είμαστε θεατές, αλλά πρωταγωνιστές, «ως τομέας, πρέπει να φροντίσουμε να εκπαιδεύουμε τους καταναλωτές στην κατανάλωση με μέτρο», επισημαίνει ο Τοσκανός έμπορος, ο οποίος ανακοίνωσε την κυκλοφορία τον Μάιο, μιας εκπαιδευτικής ενότητας για επαγγελματίες του κρασιού (οινοπαραγωγοί, έμποροι, έμποροι κρασιού, σομελιέ κ.λπ.). Προσβάσιμο πρόσωπο με πρόσωπο ή εξ αποστάσεως, αυτό το εργαλείο οφείλει να διδάσκει τα επιστημονικά και ρυθμιστικά στοιχεία της υπεύθυνης κατανάλωσης κρασιού προκειμένου να τα μεταδώσει στους καταναλωτές με τους οποίους αλληλεπιδρούν καθημερινά οι υπόλοιποι επαγγελματίες του κλάδου (από την υποδοχή στο οινοποιείο μέχρι το σέρβις στο εστιατόριο).

Βασικά, «υπάρχει μια επιστημονική διαφορά μεταξύ της μέτριας και της υπερβολικής κατανάλωσης», τονίζει ο Sandro Sartor. Ενώ ακούμε τους επικριτές που κατηγορούν τον τομέα του κρασιού για δημιουργία λόμπι μέσω της προώθησης της υπεύθυνης κατανάλωσης, ο πρόεδρος του Wine In Moderation ακυρώνει ένα επιχείρημά τους υπέρ των απαγορεύσεων: «Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε την υπεύθυνη κατανάλωση. Κάποιοι πιστεύουν ότι στη Wine in Moderation επικοινωνούμε ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερο κρασί και να έχουμε περισσότερα κέρδη από αυτό. Αυτό είναι λάθος: δεν θα ήταν βιώσιμο».

 

Ότι είναι κακό για την υγεία σας είναι βιώσιμο

Ενώ ο αμπελοοινικός τομέας αναπτύσσει τις δεσμεύσεις του για βιώσιμη ανάπτυξη, «δεν πρόκειται μόνο για περιβαλλοντικό ζήτημα» επισημαίνει ο Sandro Sartor, τονίζοντας ότι «ό,τι είναι κακό για την υγεία σου δεν σημαίνει ότι είναι βιώσιμο. Μπορούμε να είμαστε συνεπείς με το περιβάλλον, αλλά αν οι καταναλωτές δεν είναι μετριοπαθείς, θα βλάψουν την υγεία τους και η εικόνα μας θα καταστραφεί». Επικοινωνήστε λογικά για να διατηρήσετε βιώσιμα την κουλτούρα του κρασιού.

Σε μια άλλη ανακοίνωσή της στις 19 Μαρτίου η Wine In Moderation περιλαμβάνει την υπογραφή τριετούς συνεργασίας με την ProWein για να μεταδοθεί αυτό το μήνυμα στις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις του Γερμανού διοργανωτή. «Πιστεύουμε ως βιομηχανία ότι η μετριοπαθής κατανάλωση είναι βιώσιμη. Εάν πιστεύουμε ότι η κατανάλωση κρασιού είναι συμβατή με την υγεία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο καταναλωτής το γνωρίζει» καταλήγει ο Sandro Sartor.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 310 επισκέπτες συνδεδεμένους