Εκτύπωση
PDF

3 Απριλίου 2023

Διαδικτυακή ημερίδα KEOΣOE για τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ 2023 -2027


Με αντικείμενο την αξιοποίηση των παρεμβάσεων μέσω των Οικολογικών Σχημάτων από τους ΄Έλληνες αμπελουργούς, η ΚΕΟΣΟΕ διοργανώνει διαδικτυακή Ημερίδα την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα 10:30 πμ. με θέμα:

Οικολογικά Σχήματα, οι νέες ενισχύσεις για την

Εφαρμογή οικολογικών πρακτικών

Στην Ημερίδα θα προβούν σε παρουσίαση – περιγραφή των παρεμβάσεων εξειδικευμένων για τους αμπελοκαλλιεργητές, ο κ. Γεώργιος Βλάχος, επίκουρος καθηγητής Γεωργικών Εφαρμογών του Γ.Π.Α. (ο οποίος απετέλεσε μέλος της ελληνικής επιτροπής διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδίου που προβλέπεται από την ΚΑΠ 2023-2027 με την Commission) και η κα. Κ. Μπινιάρη αναπληρώτρια καθηγήτρια αμπελολογίας του Γ.Π.Α.

Η ενημέρωση των συνεταιρισμένων αμπελουργών είναι προφανής αφού η επιλογή των ειδών παρεμβάσεων μέσω Οικολογικών Σχημάτων των αμπελοκαλλιεργητών, θα είναι διαθέσιμη μέσω της Δήλωσης Καλλιέργειας του Ο.Σ.Δ.Ε. από φέτος και εάν ένας αμπελουργός δεν επιλέξει κάποιες από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, θα εισπράξει μειωμένη ατομική μοναδιαία αξία δικαιώματος κατά 21,7% το 2023, έναντι του 2022, λαμβανομένου υπόψιν και του ότι η «Πράσινη Ενίσχυση» καταργείται.

Συνεπώς μόνο με την επιλογή παρεμβάσεων μέσω των ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ οι αμπελουργοί μπορούν να μην έχουν απώλειες ή και να ενισχύσουν τις ετήσιες επιδοτήσεις που ελάμβαναν μέχρι το 2022.

Η μείωση των δικαιωμάτων ενίσχυσης επέρχεται λόγω της προβλεπόμενης στην νέα ΚΑΠ 2023 – 2027, Εσωτερικής Σύγκλησης, στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες (Βοσκότοποι, Αροτραίες Καλλιέργειες και Μόνιμες Καλλιέργειες).

Για την περίοδο 2023-2026 θα πραγματοποιηθεί σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης προς ενιαία τιμή μονάδας («flat rate») σε επίπεδο αγρονομικής περιφέρειας, σε τέσσερα ισόποσα βήματα, δηλαδή στα έτη 2023, 2024, 2025 και 2026.

Αυτό σημαίνει ότι το 2026, εντός κάθε αγρονομικής περιφέρειας, η μοναδιαία αξία όλων των δικαιωμάτων ενίσχυσης θα εξισωθεί με τον περιφερειακό μέσο όρο, δηλαδή με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης της εν λόγω περιφέρειας. Με την εφαρμογή της Εσωτερικής Σύγκλισης, οι μικρές και μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις θα χάσουν ένα μέρος από την αξία των δικαιωμάτων τους, δηλαδή ένα μέρος της Βασικής Ενίσχυσης που δικαιούνται. Αυτό θα συμβεί διότι αρκετές από τις εκμεταλλεύσεις αυτές έχουν υψηλή μοναδιαία αξία δικαιωμάτων.

Όμως, η χορήγηση της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης θα αναπληρώσει κάπως αυτήν τη μείωση , το διαθέσιμο ετήσιο ποσό της οποίας, για την περίοδο 2023-2026 (174.032.724 ευρώ) θα κατανεμηθεί στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες. Στην περιφέρεια των Μόνιμων Καλλιεργειών, το ποσό θα ανέρχεται σε 47.859.000 ευρώ. Ο μέσος όρος της αναδιανεμητικής στήριξης ανά εκτάριο υπολογίστηκε σε 116 ευρώ στην αγρονομική περιφέρεια των Μόνιμων Καλλιεργειών και θα την λάβουν, όσοι κατέχουν δικαιώματα από 10 έως 40 στρέμματα.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 143 επισκέπτες συνδεδεμένους