Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Απριλίου 2023

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν υπέρ της προστασίας των ΠΟΠ και των ΠΓΕ για τον οίνο, εκτός EUIPO

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της προστασίας των ιδιαιτεροτήτων του αμπελοοινικού τομέα κατά τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓE) και απέρριψε την ανάθεση της διαχείρισης των σημάτων ποιότητας στο γραφείο για την προστασία σημάτων της ΕΕ.

 

Οι ψηφοφορίες έγιναν μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων.

 

Ενώ η νομοθετική μεταρρύθμιση των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) ανησυχεί τον αμπελοοινικό τομέα εδώ και αρκετούς μήνες, στις 20 Απριλίου, η ευρωβουλευτής Irène Tolleret, από το κόμμα Renew Europe, ικανοποίησε την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, τα μέλη του ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση των διατάξεων σχετικά με τις ΓΕ για το κρασί στον κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ). «Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνουν κεφάλαια για τη βιωσιμότητα, γενικές αρχές προστασίας, γενικούς όρους, ομώνυμα, επισήμανση και σχέσεις με τα εμπορικά σήματα», αναφέρει η ευρωβουλευτής, ελπίζοντας ότι αυτός ο συμβιβασμός θα επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να λάβει θέση ισχύος κατά τις τριμερείς διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

 

Επόμενο βήμα 31 Μαΐου

Ένα άλλο σημείο το οποίο ψηφίστηκε: η μη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για τους οίνους με ΓΕ στο EUIPO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την πνευματική ιδιοκτησία των εμπορικών σημάτων). «Δηλώσαμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι οι ΓΕ δεν είναι απλώς εμπορικά σήματα, αλλά ότι έχουν και αγρονομική διάσταση και ότι η διαχείρισή τους πρέπει να παραμείνει στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτήν την ψηφοφορία, ελπίζουμε να αποφύγουμε τις συγκρούσεις συμφερόντων που θα μπορούσε να οδηγήσει η ανάθεση της διοίκησης σε μια εταιρεία που χρηματοδοτείται από επωνυμίες», συνεχίζει η Irène Tolleret, η οποία υπενθυμίζει ότι αρχικά, οι ΓΕ ήταν μια γαλλική πολιτική που επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Λειτουργεί πολύ καλά και αποφέρει 75 δισεκατομμύρια ευρώ συμβάλλοντας στην τουριστική ελκυστικότητα στην ΕΕ. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας νόμιμος λόγος που να δικαιολογεί μια ριζική αλλαγή στη διαχείριση των ποιοτικών σημάτων», προσθέτει.

Οι οργανισμοί του τομέα, η oriGIn UE και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οίνων Προέλευσης (Efow), χαιρετίζουν αυτή τη θέση που θα «ενδυναμώσει το σύστημα Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ» χωρίς να αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες τη διαχείρισή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχειρήσεων Οίνου (CEEV) επίσης δηλώνει ότι: «Εξασφαλίζει τις ιδιαιτερότητες του κρασιού στην ΚΟΑ, ενώ αξιοποιεί στο έπακρο την ενσωμάτωση του οίνου στην οριζόντια νομοθεσία για τα τρόφιμα», μέσω του προέδρου της Mauricio González Gordon, καλώντας τώρα το Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επικυρώσουν αυτή την προσέγγιση στην ολομέλεια.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 261 επισκέπτες συνδεδεμένους