Εκτύπωση
PDF

15 Νοεμβρίου 2023

Γαλλία: έκτακτοι πόροι 20 εκατ. ευρώ για ΟΛΟΥΣ τους αμπελουργούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες

Εισήχθη στο γαλλικό κοινοβούλιο πρόταση στήριξης για τους αμπελώνες που έχουν γονατίσει οικονομικά. Η στήριξη από τους πόρους θα είναι ανοιχτή σε κτήματα που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση για όλους τους μη υγειονομικούς λόγους. Καμία αποκλειστικότητα για τον περονόσπορο διευκρινίζει το Υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να αρθεί κάθε ασάφεια.

 

«Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους αμπελουργούς που αντιμετωπίζουν μια εξαιρετική δύσκολη οικονομική κατάσταση», ανακοινώνει το δελτίο τύπου του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας

 

Υποστηριζόμενη από τον βουλευτή Jean-René Cazeneuve (Gers, Renaissance) την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το οικονομικό νομοσχέδιο του 2024 (PLF 2024), η δημιουργία έκτακτου ταμείου 20 εκατομμυρίων ευρώ «για την υποστήριξη των αμπελουργών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες ταμειακής ροής μετά τα επεισόδια του περονόσπορου» (ιδιαίτερα στα νοτιοδυτικά: Dordogne, Gironde, Gers, κ.λπ.) η στήριξη δεν θα περιοριστεί, μόνο σε αμπελοτεμάχια με έξαρση περονόσπορου. Στηρίζοντας την πρωτοβουλία του βουλευτή από την Gers, το δελτίο Τύπου των Υπουργείων Γεωργίας και Οικονομίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, «την εκταμίευση 20 εκατομμυρίων ευρώ για να συσταθεί, εφεξής, έκτακτο ταμείο για την ενίσχυση των οινοπαραγωγών, με δυσκολίες ταμειακών ροών, ιδιαίτερα στα νοτιοδυτικά» και συγκεκριμένα στη Gers, ένα τμήμα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα επεισόδια περονόσπορου».

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας εξηγεί ότι υπήρχε ένας φάκελος αιτημάτων ,που συζητήθηκε κυρίως μεταξύ των κατοίκων της Gers στην αρχή, με αρχικό συμβάν που αφορούσε μια μεγάλη κρίση περονόσπορου στη Gers. Όπως διευκρινίζεται, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει στήριξη της οποίας η αιτία είναι μια ασθένεια υγείας που δεν ρυθμίζεται, όπως συμβαίνει με τον περονόσπορο. Και καθώς αυτό το ταμείο έκτακτης ανάγκης θα έχει μια καθαρά οικονομικό χαρακτήρα που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, η πρόσβασή του θα είναι ανοιχτή σε παραγωγούς που αντιμετωπίζουν κλιματικές δυσκολίες (χαλάζι, ξηρασία κ.λπ.) ή οικονομικές δυσκολίες (πτώση πωλήσεων, μη ανταποδοτικές αγορές κ.λπ. ): «Ο περονόσπορος δεν θα είναι το άλφα και το ωμέγα αυτού του ταμείου», συνοψίζουν στη rue de Varenne.

 

Μια δίκαιη κατανομή με βάση τις δυσκολίες

«Ζήτησα από τον υπουργό (Marc Fesneau) να ληφθούν υπόψη όλες οι οικονομικές δυσκολίες στο πλαίσιο του μέτρου έκτακτης ανάγκης για όλα τα αμπελουργικά εδάφη» αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού της FranceAgriMer., ο οποίος προσθέτει: «Θα εξασφαλίσω μια δίκαιη κατανομή ανάλογα με τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από τον περονόσπορο, την ξηρασία, το χαλάζι που οδηγεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις τους αμπελουργούς και ιδιαίτερα τους νεότερους». Με στόχο την απόδοση αυτής της βοήθειας το συντομότερο δυνατό, το υπουργείο από την πλευρά του ελπίζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες πληρωμές τους επόμενους μήνες. Η ενίσχυση θα υπόκειται επίσης στο ανώτατο όριο του καθεστώτος των ελάχιστων γεωργικών προϊόντων (μια ευρωπαϊκή πίστωση που περιορίζεται σε 20.000 ευρώ για τρία κυλιόμενα έτη, που εφαρμόζεται και σε άλλες πρόσφατες ενισχύσεις).

 

 

 

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 63 επισκέπτες συνδεδεμένους