Εκτύπωση
PDF

3 Απριλίου 2024

Όλη η μακραίωνη οινική διαδρομή της Σάμου
στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του Συνεταιρισμού

Την ιστορική, μακραίωνη διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου μα και τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τη μοναδικότητα των κρασιών της, μπορεί κανείς να τα «γευτεί» με μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (Ε.Ο.Σ Σάμου).


Το εμβληματικό «Μουσείο Οίνου» στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Eνιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου το 1934 ως οιναποθήκη στην αρχή και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Η αναμορφωμένη διαρρύθμισή του είναι αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής μελέτης, με στόχο να «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στην παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια της μοναδικής ποικιλίας του μοσχάτου. Αποκαλύπτει επίσης τις ακάματες προσπάθειες γενεών και γενεών Σαμίων καλλιεργητών, οι οποίοι και δημιούργησαν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα που εκτείνεται ως τις πιο «ψηλές κορφές» της Σάμου, σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς.

Η μακραίωνη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού περιγράφεται μέσω κειμηλίων, τεκμηρίων, ντοκουμέντων και εκθεμάτων σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στις θεματικές αίθουσες του Μουσείου Οίνου.

Μην παραλείψετε να δείτε: Τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου» σε πεζούλες ξερολιθιάς, το «καλύβι» και το «πατητήρι», τις πρέσες, τον οινοιποιητικό εξοπλισμό και τα αγροτικά εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, συλλεκτικές φωτογραφίες και παλιές συλλεκτικές φιάλες, χειρόγραφα καταγραφής της παραγωγής,  εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα 1.000 σχεδόν διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί από το 1936 έως και σήμερα, τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, καθώς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και λειτουργίας μουσειακού χώρου.

Από την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 το Μουσείο Οίνου θα είναι και πάλι επισκέψιμο στο κοινό με ένα μικρό αντίτιμο 5 ευρώ για την είσοδο και την ξενάγηση. Στον επιβλητικό χώρο της κεντρικής αίθουσας με τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές, πραγματοποιούνται οινογευστικές δοκιμές των πολυβραβευμένων διεθνώς κρασιών του Συνεταιρισμού.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, απαιτείται προκράτηση για τις ξεναγήσεις. Επίσης, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος καθώς και εκθετήριο/πωλητήριο οίνων και παραδοσιακών σαμιακών προϊόντων.

Μόνο για ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΓΚΡΟΥΠΣ άνω των 10 ατόμων και μόνον κατόπιν προκρατήσεως, παρέχεται η δυνατότητα PREMIUM οινογευστικής δοκιμής στην ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ των 10 ευρώ,  που περιλαμβάνει 6 διαφορετικά κρασιά από την γκάμα του Συνεταιρισμού και πιατέλες με snacks της τοπικής παραγωγής (τοματίνια, παξιμαδάκια και γραβιέρα Σάμου, ξηροί καρποί)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στην περιοχή Μαλαγάρι Σάμου.

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ/ανά άτομο για ενήλικες.

Παιδιά έως 12 ετών, ΑμεΑ, δημοσιογράφοι, σώματα ασφαλείας: Δωρεάν

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00.

Προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο Μουσείο Οίνου, με γευσιγνωστική δοκιμή οίνων:

11:00, 13:00 και 15:00

ΔΕΥΤΕΡΕΣ και ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ

Για τις προκρατήσεις εξυπηρετείσθε:

  • Τηλεφωνικά στο 22730 87510 εσωτ. 548
  • Email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
  • Ηλεκτρονικά στο: https://www.samoswine.gr/%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85/

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 60 επισκέπτες συνδεδεμένους