Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Νοεμβρίου 2024

Γαλλία: Άλλα 660.000 στρέμματα αμπέλου θα εκριζωθούν προσωρινά και θα χρηματοδοτηθούν

Η διαδικασία της οριστικής εκρίζωσης βρίσκεται σε εξέλιξη όμως αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη μείωση του δυναμικού παραγωγής κρασιού, η προσωρινή εκρίζωση είναι πλέον το δεύτερο βήμα για τον γαλλικό τομέα.


Με 5.418 αμπελουργούς να ζητούν την οριστική εκρίζωση 27.461 εκταρίων αμπέλου μέχρι το τέλος του έτους, η αναδιάρθρωση του γαλλικού αμπελώνα έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες (με εκριζώσεις που θα ανακοινωθούν έως τις 2 Ιουνίου 2025 το αργότερο μέχρι να εξαντληθεί προϋπολογισμός που αποζημιώνει με 4.000 €/εκτάριο). «Η οριστική εκρίζωση ανταποκρίνεται σε αναμφισβήτητα οικονομικά ζητήματα, αφαιρώντας μόνιμα όγκους από την αγορά, αλλά και κοινωνικά, επιτρέποντας στους παραγωγούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα με αξιοπρέπεια», επισημαίνει σε δελτίο Τύπου η Γενική Ένωση Αμπελουργικής Παραγωγής (AGPV). Είναι όμως απαραίτητο να συνεχιστεί το έργο για τη μείωση του δυναμικού παραγωγής με προσωρινές εκριζώσεις: «με ένα πιο ευέλικτο εργαλείο για την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού» που θα χορηγεί άμεση ενίσχυση 2.500 ευρώ/εκτάριο για την εκρίζωση με 4ετή δέσμευση χωρίς αναφύτευση.

Στο πλαίσιο αυτό συζητείται ένα διααφοροποιημένο σύστημα αναδιάρθρωσης επίσης, που υποστηρίζεται εδώ και χρόνια από τον γαλλικό τομέα, το οποίο δεν θα μπορούσε να συνδυαστεί με ενίσχυση για οριστική εκρίζωση. Το θέμα συζητείται επί του παρόντος στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τις πολιτικές οίνου που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι υποψήφιες περιοχές, ο Stéphane Héraud, ο πρόεδρος της AGPV αναφέρει ότι η εκτίμηση των 100.000 εκταρίων αμπελώνων που πρόκειται να εκριζωθούν παραμένει επίκαιρη (σε εθνικό αμπελώνα 789.000 εκταρίων το 2023, ή 13% της συνολικής επιφάνειας). Ο κλάδος υπολογίζει ότι «το ένα τρίτο των 100.000 ha θα εκριζωθεί οριστικά και τα δύο τρίτα προσωρινά. Νομίζαμε ότι η τελική έκταση θα ήταν υψηλότερη. Αλλά η επόμενη μάχη είναι η προσωρινή εκρίζωση που πρέπει να εγκριθεί από την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου. Χρειαζόμαστε μια θετική συμφωνία γρήγορα για να την εφαρμόσουμε».

 

Προσεχείς συζητήσεις

Με την έγκριση της προσωρινής εκρίζωσης θα προκύψουν ζητήματα πολιτικής διαιτησίας των ταμείων της Κοινής Οργάνωσης Οίνου Αγοράς (ΚΟΑ Οίνου). «Είτε θα έχουμε πρόσθετα κεφάλαια, είτε θα υπάρξει αναδιανομή στα κεφάλαια της ΚΟΑ» αναφέρει ο Stéphane Héraud. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διεπαγγελματικών Οίνων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (CNIV), Bernard Farges αντέδρασε κατά τη διάρκεια ενός στρογγυλού τραπεζιού στις 14 Νοεμβρίου στο Beychac-et-Caillau (Gironde): «Θα γίνει μάχη. Κάθε χρόνο η ΚΟΑ Οίνου διαθέτει 260 εκατ. ευρώ στη Γαλλία, τα 100 εκατ. ευρώ για αναδιάρθρωση, τα 100 εκατ. για επενδύσεις σε κτίρια και οινοποιεία και τα 40 εκατ. για προώθηση. Είμαι υπέρ της ενίσχυσης του μάρκετινγκ και της μείωσης των επενδύσεων και της αναδιάρθρωσης», αναφέρει.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού της FranceAgrimer δήλωσαν αντίστοιχα: «η προσωρινή εκρίζωση θα μπορεί να συνοδεύεται από την ΚΟΑ Οίνου μόλις το εγκρίνει η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 186 επισκέπτες συνδεδεμένους