Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Απριλίου 2025

Κρασί και Υγεία, «πρέπει η επιστήμη να υποταχθεί σε προκαθορισμένες θέσεις ή να διατηρήσει την ελευθερία της;»

Η Magalie Dubois, καθηγήτρια έρευνας στα οικονομικά και το μάρκετινγκ, μοιράζεται την εμπειρία της σχετικά με μια μορφή πολιτικής λογοκρισίας της επιστημονικής έρευνας που αμφισβητεί τον κίνδυνο για την υγεία από το πρώτο ποτήρι κρασί.

 

Είναι ζωτικής σημασίας να «συμφιλιωθεί η επιστημονική αυστηρότητα με την ανάγκη για μια τεκμηριωμένη και λεπτή δημόσια συζήτηση», υποστηρίζει η Magalie Dubois.

 

Η Magalie Dubois, είναι ερευνήτρια καθηγήτρια στην οικονομία και το μάρκετινγκ του οίνου στη Σχολή Οίνου & Οινοπνευματωδών Ποτών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βουργουνδίας (Ντιζόν). «Ελλείψει επιστημονικής συναίνεσης, γιατί να υποστηρίζουμε την αποχή;» υποστήριξε σε άρθρο της η Magalie Dubois, η οποία δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 που συνυπέγραψε και ο Stefano Castriota (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, Ιταλία). Σε αυτή τη δημοσίευση παραθέτει ένα παράδειγμα κρίσιμων ζητημάτων για τη βιομηχανία οίνου: «στην έντονη συζήτηση γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ και τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: πρέπει η επιστήμη να συμμορφώνεται με προκαθορισμένες θέσεις ή πρέπει να διατηρήσει την ελευθερία της να εξερευνά και να εμβαθύνει;»

Στο πλαίσιο αυτό, «το άρθρο μας, αμφισβήτησε την επιστημονική βάση, που υποστηρίζει την πλήρη αποχή, ελλείψει αδιαμφισβήτητης επιστημονικής συναίνεσης», υπενθυμίζει η ερευνήτρια, αναρωτώμενη σε αυτό το άρθρο αν ήταν δυνατόν να καθοριστεί επιστημονικά ένα όριο κινδύνου και αν οι πολιτικές δημόσιας υγείας βρίσκονται υπό την επήρεια αμφισβητήσιμων μελετών. Στο άρθρο του 2023, «επισημάναμε τους μεθοδολογικούς περιορισμούς των παρατηρητικών μελετών για το αλκοόλ και την προκατάληψη δημοσιεύσεων που τείνει να ευνοεί τα αρνητικά αποτελέσματα. «Η πρόθεσή μας δεν ήταν σε καμία περίπτωση να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους της κατάχρησης αλκοόλ, αλλά μάλλον να ζητήσουμε μια πιο αυστηρή ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων και μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την έννοια του μηδενικού κινδύνου», τονίζει η Magalie Dubois.

 

Πολυπλοκότητα και αποχρώσεις

Μια άκαμπτη πολιτική, που υποστηρίζει ότι «το αλκοόλ είναι επικίνδυνο από το πρώτο ποτό», μια θέση η οποία, ενώ είναι ευρέως διαδεδομένη στον διάλογο για τη δημόσια υγεία, δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την πολυπλοκότητα και τις αποχρώσεις της τρέχουσας επιστημονικής έρευνας. Αυτές οι αποφάσεις, που υποκινήθηκαν από την αυστηρή τήρηση μιας συγκεκριμένης ερμηνείας των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αποτελούν de facto μια μορφή λογοκρισίας, εμποδίζοντας τη διάδοση μιας επιστημονικής προοπτικής που θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπλουτίσει τη συζήτηση».

Η Magalie Dubois, υποστηρίζει «ότι η δαιμονοποίηση αντίθετης άποψης μας υπενθυμίζει την κρίσιμη σημασία της ύπαρξης πλατφορμών επιστημονικής έκφρασης που δεν φοβούνται να αμφισβητήσουν προκαταλήψεις και να προσφέρουν χώρο για κριτικές αναλύσεις, ακόμη και όταν αυτές διαταράσσουν την επικρατούσα άποψη». Ελπίζουμε ότι η δημοσίευση θα συμβάλει σε έναν βαθύτερο προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείται και ερμηνεύεται η επιστήμη σε θέματα δημόσιας υγείας, και ότι έτσι θα ακουστούν και άλλες φωνές, απαλλαγμένες από οποιοδήποτε ιδεολογικό φίλτρο».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 212 επισκέπτες συνδεδεμένους