Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Μαΐου 2025

Η κινεζική αγορά κρασιού ξαναβρίσκει το χρώμα της και φαίνεται ότι απομακρύνεται από το κόκκινο

Πριν τη διεθνή εμπορική έκθεση ProWine Hong Kong, η οποία άνοιξε τις πόρτες της στις 14, 15 και 16 Μαΐου, οι διοργανωτές της δημοσίευσαν την πρώτη Διεθνή Επιχειρηματική Έκθεση ProWine. Μετά από χρόνια συρρίκνωσης, η κινεζική αγορά αρχίζει να εμπνέει περισσότερη αισιοδοξία στους επαγγελματίες και αποκαλύπτει νέες ευκαιρίες.

 

Παράλληλα με τα εγκαίνια της ProWine Hong Kong, οι διοργανωτές παρουσιάζουν την πρώτη Διεθνή Επιχειρηματική Έκθεση ProWine

 

Η πανδημία και η οικονομική κρίση έπληξαν σοβαρά την κινεζική αγορά, οδηγώντας σε πτώση τις εισαγωγές κρασιού. Ωστόσο, μια έρευνα σε 264 ειδικούς – εισαγωγείς, διανομείς, λιανοπωλητές, επαγγελματίες CHR, λιανοπωλητές κ.λπ. – αποκαλύπτει μια ανανεωμένη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για το 2025 μετά από ένα 2024 που ήταν λιγότερο αρνητικό από τα προηγούμενα χρόνια.

 

Οι φυσαλίδες και τα λευκά ξεχωρίζουν

Το 2025, το 53% των επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν γενική βελτίωση, συμπεριλαμβανομένου του 6% που υπολογίζει αξιοσημείωτη πρόοδο. Κοιτώντας προς το 2027, αρκετοί τομείς της αγοράς παρουσιάζουν ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού κρασιού, των έτοιμων προς κατανάλωση κοκτέιλ (RTD) και των εισαγόμενων αφρωδών οίνων. Ενώ το κόκκινο κρασί διατηρεί την κυρίαρχη θέση του, τα λευκά και τα αφρώδη κρασιά κερδίζουν έδαφος, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενεών και του γυναικείου κοινού. Αντίθετα, τα εισαγόμενα μη αφρώδη κρασιά, τα κλασικά οινοπνευματώδη ποτά και τα παραδοσιακά baijiu ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες τα επόμενα χρόνια.

 

Νέοι παράγοντες ανάπτυξης

Σπάζοντας τις συνήθειες που έχουν διαμορφώσει εδώ και καιρό την αγορά, οι Κινέζοι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε ξηρά λευκά κρασιά. Το 55% των διανομέων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ισχυρή ανάπτυξη για αυτό το τμήμα, σε σύγκριση με το 44% των παραγωγών. Η τάση είναι παρόμοια για τους αφρώδεις οίνους, καθώς και για τους οίνους χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οι οποίοι θεωρούνται από το 69% των παραγωγών ως η πιο υποσχόμενη κατηγορία έως το 2027. Αντίθετα, δεν υπάρχει συναίνεση για το μέλλον των ήρεμων ερυθρών οίνων. Όσον αφορά την καταγωγή, η Γαλλία διατηρεί μια αξιοζήλευτη θέση. Παρά την αξιοσημείωτη επιστροφή των αυστραλιανών κρασιών από το 2024, αυτά παραμένουν σταθερά εδραιωμένα στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών με τις πιο ευνοϊκές προοπτικές για το 2025. Ακολουθούν η Χιλή, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία. Η παρουσία της Νέας Ζηλανδίας και της Γερμανίας είναι επίσης σημαντική, αντανακλώντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ήρεμα λευκά κρασιά.

 

Νέο κοινό προς προσέλκυση

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Geisenheim (Γερμανία) υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Simone Loose, οι δημογραφικές και τεχνολογικές εξελίξεις ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα γενιά καταναλωτών. Πιο περίεργοι και καλύτερα ενημερωμένοι, οι νέοι αναζητούν πάνω απ' όλα νέες εμπειρίες, γεγονός που ενισχύει το στρατηγικό ενδιαφέρον του οινοτουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης. Ενώ η προσεκτική συσκευασία και η ελκυστική αφήγηση έχουν γίνει απαραίτητες — τάσεις που παρατηρούνται και σε άλλες αγορές— τα κινεζικά κρασιά επωφελούνται επίσης από ένα φαινόμενο φωτοστέφανου που συνδέεται με τον αυξανόμενο πατριωτισμό. Τώρα, οι αναφορές στην κοινωνική θέση ή στις δυτικές φιλοδοξίες, που κάποτε ήταν κεντρικές στην κατανάλωση κρασιού, περνούν σε δεύτερη μοίρα, όπως και τα επιχειρήματα που σχετίζονται με τα οφέλη για την υγεία.

 

Η ψηφιακή μετάδοση, η ζωντανή μετάδοση και η πολιτιστική αφήγηση βρίσκονται σε άνθηση.

Στο τεχνολογικό μέτωπο, οι επαγγελματίες που συμμετείχαν στις συνεντεύξεις τόνισαν την ραγδαία εξέλιξη των καναλιών διανομής, η οποία οφείλεται στην άνοδο των κοινωνικών δικτύων και των εμπειριών αγορών μέσω ζωντανής ροής. Σχεδόν οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι έως το 2027, πλατφόρμες όπως η Douyinκαι η REDNote θα γίνουν τα πιο δυναμικά κανάλια πωλήσεων για το κρασί. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι οι KOL (βασικοί διαμορφωτές κοινής γνώμης) και οι επώνυμοι πρεσβευτές θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση των κρασιών τα επόμενα τρία χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις, ο αντίκτυπός τους θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτόν των παραδοσιακών καναλιών – εμπόρους κρασιού, φιλοξενία ή ακόμα και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου – υπό την προϋπόθεση ότι βασίζονται στην αφήγηση ιστοριών που έχει τις ρίζες της στην κινεζική κουλτούρα, η οποία θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός μοχλός για την προσέγγιση των τοπικών καταναλωτών. Από αυτή την άποψη, τα κρασιά που παράγονται στην Κίνα έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Τέλος, η συμμαχία μεταξύ της ψηφιακής ορατότητας και η προσωπική εμπειρία θεωρείται ο πιο σχετικός τρόπος για να εισαγάγει τους Κινέζους καταναλωτές στον κόσμο του κρασιού. Αντίθετα, οι παραδοσιακές μέθοδοι όπως οι γευσιγνωσίες, τα σεμινάρια ή οι εκδηλώσεις στα σημεία πώλησης φαίνονται λιγότερο πειστικές σήμερα.

 

Επιστροφή εισαγωγών, υπό όρους

Τέλος, οι διεθνείς παραγωγοί αναμένουν επανέναρξη των εισαγωγών μόλις εξαντληθούν τα υπάρχοντα αποθέματα. Μόνο το 23% από αυτούς θεωρούν το πλεονάζον απόθεμα ως μια σημαντική επιχειρηματική πρόκληση μέχρι σήμερα. Επιπλέον, μόνο το ένα τέταρτο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την κινεζική αγορά εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Η τάση φαίνεται να είναι προς μια αλλαγή στις μεθόδους εισαγωγής, με αυξημένη χρήση άμεσων καναλιών, χωρίς να διέρχονται από το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, μια βιώσιμη ανάκαμψη της αγοράς θα εξαρτηθεί από διάφορους μακροοικονομικούς παράγοντες: η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και η απουσία εμπορικών εντάσεων θεωρούνται ευρέως ως απαραίτητες προϋποθέσεις για οποιαδήποτε βελτίωση. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί παραγωγοί διερευνούν επίσης νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ασία, ιδίως στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 196 επισκέπτες συνδεδεμένους