Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Ιουλίου 2025

Διακρίσεις της Santo Wines στο Decanter 2025

Η σημασία του διαγωνισμού Decanter

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο έγκυρους και επιδραστικούς παγκοσμίως. Μέσα στον Μάιο, 248 ειδικοί του κρασιού, ανάμεσα στους οποίους και 72 Masters of Wine και 22 Master Sommeliers, δοκίμασαν τυφλά χιλιάδες κρασιά από 57 χώρες και απένειμαν σε 50 από αυτά τη διάκριση “Best in Show”, σε 137 πλατινένιο μετάλλιο και σε 732 χρυσό μετάλλιο. 

Γιατί έχει σημασία;

  1. Ανεξαρτησία και αξιοπιστία
  • Οι κριτές είναι Masters of Winesommeliers, και άλλοι κορυφαίοι ειδικοί από όλο τον κόσμο.
  • Οι δοκιμές είναι τυφλές (blind tastings), με αυστηρά πρωτόκολλα, χωρίς εμπορική επιρροή.
  1. Παγκόσμια αναγνώριση
  • Τα μετάλλια του Decanter (Bronze, Silver, Gold, Platinum, Best in Show) λειτουργούν ως σφραγίδα ποιότητας και συχνά επηρεάζουν άμεσα τις πωλήσεις και τις εξαγωγές ενός κρασιού.
  1. Εμπορικά οφέλη
  • Ένα κρασί που κερδίζει διάκριση μπορεί να διευρύνει τις αγορές του, να προσελκύσει εισαγωγείς και να ενισχύσει το brand του παραγωγού.
  • Πολλά κρασιά που κερδίζουν μετάλλια καταλήγουν σε σημαντικά εστιατόρια, κάβες και ξενοδοχεία διεθνώς.
  1. Προώθηση ποιοτικών περιοχών
  • Βοηθά στην ανάδειξη ανερχόμενων οινοπαραγωγικών περιοχών, δίνοντας διεθνή προβολή σε περιοχές και παραγωγούς που ενδεχομένως να μην είχαν εύκολη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.
  1. Εκπαιδευτικός ρόλος
  • Επηρεάζει και καθοδηγεί τόσο επαγγελματίες όσο και καταναλωτές ως προς την ποιότητα, τις ποικιλίες και τις τάσεις στην παγκόσμια αγορά οίνου.

 

 

H έμφαση στην ποιότητα από την Santo Wines

 H Santo Wines, ένας συνεταιρισμός που μέσα στα 114 χρόνια ζωής του φέρνει έμπρακτα και διαρκώς την παράδοση στους δείκτες ποιότητας του σήμερα, βραβεύεται πολλαπλά ετησίως από διεθνείς διαγωνισμούς υψηλού κύρους από το 1991 έως και σήμερα. Με πρώτη συμμετοχή στον διαγωνισμό του Decanter το 2011, κάθε χρονιά φέρνει για εμάς πολλαπλές διακρίσεις. Με διαφάνεια και υπερηφάνεια, οι διακρίσεις μας παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα μας ανά χρονιά και ανά κρασί.

 

Η Santo Wines – Brand Overview

 

Προφίλ Εταιρείας

Η Santo Wines, επίσημα γνωστή ως Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης, ιδρύθηκε το 1911 με την επωνυμία «Ταμείο Προστασίας Αμπέλου και Οίνου Θήρας» και αναδιαρθρώθηκε στη σημερινή της μορφή το 1947.
Αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό του νησιού, εκπροσωπώντας 1.200 τοπικούς παραγωγούς.

Η αποστολή της Santo Wines επικεντρώνεται στη συλλογική δύναμη, την ποιότητα, την αυθεντικότητακαι τη βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο τη διατήρηση της μοναδικής οινικής κληρονομιάς του νησιού και την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.
Ο συνεταιρισμός είναι αφοσιωμένος στην καλλιέργεια και προώθηση αυτόχθονων ποικιλιών σταφυλιού, όπως η Ασύρτικο, η Αθήρι, η Αηδάνι, η Μαντηλαριά και η Μαυροτράγανο, που είναι βαθιά ριζωμένες στο ηφαιστειακό terroir της Σαντορίνης.

 

Οινοποίηση & Βιωσιμότητα

Το οινοποιείο της Santo Wines, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1992 στο χωριό Πύργος, είναι χτισμένο σε πολλαπλά επίπεδα, αξιοποιώντας τη βαρύτητα για τη μεταφορά του μούστου, μειώνοντας έτσι τη χρήση αντλιών και διατηρώντας την ποιότητα του κρασιού.
Με παραγωγική ικανότητα 4.000 τόνων, το οινοποιείο διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και κελάρι όπου ωριμάζουν λευκά, ερυθρά και γλυκά κρασιά σε δρύινα βαρέλια.

 

Προϊοντική Γκάμα

Η Santo Wines προσφέρει μια ευρεία ποικιλία προϊόντων, όπως:

  • Ξηρά Λευκά Κρασιά: Ασύρτικο, Selection Cuvee, Νυχτέρι, Grande Reserve, Κονταράδες, Θήρα Κόρη, Ειρήνη
  • Ερυθρά Κρασιά: Μαυροτράγανο, Καμμένη
  • Γλυκά Κρασιά: Vinsanto παλαιωμένο για 3, 12 και 20 έτη
  • Αφρώδη Κρασιά: Santo Sparkling Brut, Santo Sparkling Rosé Demi-Sec

 

Βραβεύσεις & Αναγνώριση

Η ποιότητα των προϊόντων της Santo Wines έχει αναγνωριστεί διεθνώς, με πολλαπλές διακρίσεις σε καταξιωμένους διαγωνισμούς όπως οι Mundus ViniDECANTER, και Berliner Wein Trophy.

 

Οινοτουρισμός & Εμπειρία Επισκεπτών

Το Κέντρο Οινοτουρισμού της Santo Wines, με θέα την καλντέρα της Σαντορίνης, υποδέχεται πάνω από 600.000 επισκέπτες ετησίως, προσφέροντας γευσιγνωσίες κρασιούξενάγηση στο οινοποιείο, καθώς και εμπειρίες που αναδεικνύουν τη μοναδική οινική και γαστρονομική κουλτούρα του νησιού.

Για να δείτε τη λίστα των οίνων που διακρίθηκαν πατήστε ΕΔΩ 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 90 επισκέπτες συνδεδεμένους