Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Οκτωβρίου 2025

Η γαλλική συγκομιδή πέφτει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο: 36 εκατομμύρια εκατόλιτρα

Λίγος χυμός σταφυλιών για αυτή τη σοδειά του 2025: η γαλλική συγκομιδή τελειώνει με ένα μάλλον κακό αποτέλεσμα, καθώς οι αποδόσεις έχουν στεγνώσει από τον καλοκαιρινό καύσωνα.

 

Η συγκομιδή του 2025 βρίσκεται τώρα στο στάδιο της οινοποίησης.

Με 36,04 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού που παρήχθησαν το 2025, οι γαλλικοί αμπελώνες αναμένεται να βιώσουν μία από τις μικρότερες συγκομιδές στην ιστορία τους. Οι τελευταίες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας, στις 7 Οκτωβρίου, επιβεβαίωσαν μια περαιτέρω μείωση του παραγωγικού δυναμικού, το οποίο είχε ήδη μειωθεί από 40-42,5 εκατομμύρια hl στις 8 Αυγούστου σε 37,4 εκατομμύρια hl την 1η Σεπτεμβρίου. Τώρα, χαμηλότερη από την ιστορικά χαμηλή συγκομιδή του 2024 (36,26 εκατομμύρια hl μετά από μια βροχερή άνοιξη και ισχυρή πίεση από περονόσπορο), η συγκομιδή του 2025 «θα είναι πολύ χαμηλότερη από τη μέση παραγωγή των τελευταίων πέντε ετών (-16%)», ανέφεραν οι στατιστικολόγοι, αναφέροντας ότι «η συγκομιδή, που τώρα σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του καύσωνα του Αυγούστου στο παραγωγικό δυναμικό στις περισσότερες περιοχές». Αυτό οδηγεί σε χαμηλές αποδόσεις για πολλές ποικιλίες σταφυλιών, ιδίως για τα λευκά.

  

Όλα είναι σχετικά

Στις λεπτομερείς προβλέψεις συγκομιδής), ορισμένοι αμπελώνες αναμένεται να συγκομίσουν περισσότερα σταφύλια από τη μικρή συγκομιδή του 2024 χωρίς να επιτύχουν σημαντικές αποδόσεις: Η Champagne αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 14% (στα 2,1 εκατομμύρια hl), η Burgundy και το Beaujolais αναμένεται να καταγράψουν +17% (στα 2,1 εκατομμύρια hl, αλλά με καλύτερη τάση στη Burgundy από ό,τι στο Beaujolais όπου οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές), η κοιλάδα του Λίγηρα +15% (στα 2,4 εκατομμύρια hl), η Κορσική +13% (στα 362.000 hl), η Jura κατά 211% (στα 110.000 hl καθώς δεν υπήρξε παγετός φέτος) και η Savoie κατά +18% (στα 109.000 hl). Οι αμπελώνες που είχαν ήδη μικρές συγκομιδές το 2024 αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο το 2025, όπως του Bordeaux (-2% στα 3,6 εκατομμύρια hl), του Sud-Ouest (-2% στα 2,4 εκατομμύρια hl), του Cognac (-2% στα 8 εκατομμύρια hl), της Αλσατίας (-9% στα 779.000 hl) και του Languedoc - Roussillion (-9% στα 9 εκατομμύρια hl). Για τους αμπελώνες της Προβηγκίας και του Cotes du Rhone, ο καύσωνας είχε σημαντικό αντίκτυπο. Η παραγωγή θα ήταν κοντά στο 2024, αλλά 10% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο», αναφέρει η στατιστική έκθεση.

Συνολικά, «ο καύσωνας και η ξηρασία του Αυγούστου μείωσαν το δυναμικό παραγωγής, επιταχύνοντας την ωρίμαση των σταφυλιών ενώ παράλληλα επιβράδυναν την ανάπτυξή τους», συνοψίζει το υπουργείο, τονίζοντας ότι ο καλοκαιρινός καύσωνας «οδήγησε σε μικρότερες ρώγες με λιγότερο χυμό, κάτι που οι βροχές στα τέλη Σεπτεμβρίου δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν». Πέρα από το φετινό κλίμα, οι τελευταίες οριστικές εκριζώσεις μείωσαν επίσης τις εκτάσεις αμπελώνων, μειώνοντας την εθνική παραγωγή.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 208 επισκέπτες συνδεδεμένους