Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

11 Δεκεμβρίου 2025

ΤΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια που μοιάζουν με παιδικό παραμύθι: Ζεστά σπίτια, χαμόγελα, η κουζίνα να μοσχοβολά, το τραπέζι να ‘ναι όμορφα στρωμένο και το σαμιώτικο μοσχάτο κρασί να γεμίζει τα ποτήρια και τις καρδιές μας με τη θέρμη των Χριστουγέννων.

Και φέτος τις γιορτές, τα σαμιώτικα Μοσχάτα παίρνουν και πάλι τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο: Όχι μόνο ως συνοδευτικά κρασιά, αλλά ως το αρωματικό νήμα που δένει το γιορτινό δείπνο με την ελληνική παραδοσιακή κουλτούρα.

Ένα μοσχομυριστό καλωσόρισμα


Πριν ακουμπήσουν τα πιάτα στο τραπέζι, πριν γεμίσουν τα ποτήρια, την ώρα που ανταλλάσουμε τις πρώτες ευχές, ένα κοκτέιλ φτιαγμένο με χυμό λεμονιού, δυόσμο, σόδα και Samos Vin Doux είναι το πιο μοσχομυριστό ξεκίνημα, απαλό σαν ανάσα απόλαυσης.

Πρώτες γεύσεις: θαλπωρή και χειμωνιάτικα χρώματα


Βελουτέ σούπα κολοκύθας με τζίντζερ, κρουτόν και κολοκυθόσπορους, εμπλουτισμένη με λίγο τυρί-κρέμα.

Η απαλή χειμωνιάτικη γλύκα της κίτρινης κολοκύθας συναντά την πικάντικη σπίθα του τζίντζερ, το τυρί-κρέμα εμπλουτίζει τη βελούδινη υφή, ενώ το υπέροχο ΒΑΒΕΛ ροζέ ισορροπεί τις πλούσιες γεύσεις του πιάτου με την δροσερή φρουτένια οξύτητά του. Σα  να περπατά κανείς ένα χειμωνιάτικο πρωί στα ορεινά μονοπάτια της Σάμου και να μυρίζει της γης και της φύσης τις ευωδιές.

Μπρουσκέτες με καπνιστό σολομό, άνηθο και κρέμα τυριού.

Η καπνιστή αλμύρα και η βουτυράτη υφή του σολομού αποζητούν για συνοδό ένα κρασί με νεύρο αλλά και ανθικότητα. Οι ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ απαντούν στην πρόκληση με ζωντάνια και αρωματική καθαρότητα.

Σαλάτα με ρόδι, καρύδια και βινεγκρέτ βαλσάμικου.

Μια σαλάτα γεμάτη γιορτινές αντιθέσεις, τραγανή, γλυκόξινη, πολύχρωμη. Το ΒΑΒΕΛ Ροζέ βρίσκει ένα νέο ρόλο εδώ: φρεσκάδα που αγκαλιάζει τη γλυκύτητα του ροδιού και την τραγανή ένταση των καρυδιών.

Σπανακόπιτες και τυρόπιτες, όπως της γιαγιάς

Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Ελλάδας η παράδοση της χειροποίητης πίτας έχει πρωτεύοντα ρόλο. Είναι ο κόπος της γιαγιάς και τα μικρά της μυστικά που κάνουν το φύλλο πιο τραγανό και τη γέμιση, σκέτη απόλαυση. Τα βότανα και τα μυρωδικά, η αυθεντικότητα της γεύσης και το γευστικό τυρί που εμπλουτίζει τη δημιουργία, βρίσκουν ιδανικό ταίρι στο Μοσχάτο Άσπρο που με την καθαρή του μοσχάτη γεύση και τα αρώματα, αναδεικνύει τις πατρογονικές πίτες, χωρίς να τις «σκεπάζει».

 

Μια βόλτα στο χειμωνιάτικο δάσος, με ριζότο μανιταριών

Το risotto μανιταριών porcini (με λάδι τρούφας, για τους πιο «ψαγμένους») είναι από τα πιάτα που ζητούν βάθος και στιβαρότητα. Το ολοκαίνουριο κόκκινο ξηρό «ΑΓΚΑΙΟΣ» προσφέρει ακριβώς αυτό: δομή, πολυπλοκότητα και αρώματα που εναρμονίζονται τέλεια με την γήινη αίσθηση των μανιταριών.

Τα μεγάλα γιορτινά πιάτα

Στο κέντρο του τραπεζιού, η γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι, συνοδευμένη από πατάτες φούρνου με δεντρολίβανο και λεμόνι, είναι η γαστρονομική προσταγή για τις χριστουγεννιάτικες γιορτινές στιγμές.

Οι ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ την αναδεικνύουν ιδανικά: φρουτώδης καθαρότητα που εξισορροπεί τη γλύκα της γέμισης και δένει μοναδικά με τη λεμονάτη πατάτα.

Για τους πιο τολμηρούς:

Χοιρινό φιλέτο γεμιστό με δαμάσκηνα και σάλτσα κρασιού Samos Vin Doux

Το πιάτο είναι ήδη ένα μικρό ποίημα: Η πλούσια γεύση του χοιρινού φιλέτου, τα δαμάσκηνα να προσθέτουν την υπέροχη γλυκόξινη σάρκα τους και μια σάλτσα κρασιού με το Samos Vin Doux. Ο κόκκινος «βασιλιάς»  ΑΓΚΑΙΟΣ έρχεται και προσθέτει βάθος, τανική ραχοκοκαλιά και αρωματικές νύξεις που μετατρέπουν το γευστικό αυτό ποίημα σε ελεγεία!

Το γλυκό φινάλε που διαρκεί πολύ

 

Δεν νοείται γιορτινό τραπέζι χωρίς τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως οι δίπλες, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Ιδανικός τους σύντροφος το ονειρεμένο και εκλεπτυσμένο VDN, που ντύνει τα αρώματα μελιού, ζάχαρης άχνης και ξηρών καρπών με μια ζεστή, κεχριμπαρένια και απαλή αγκαλιά.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας ο πλούσιος χριστουγεννιάτικος κορμός λατρεύει το παλαιωμένο vin de liqueur SAMOSANTHEMIS. Τα πλούσια αρώματά του και η μεστή του γεύση από ώριμα φρούτα, μέλι και νύξεις ξηρών καρπών που συνομιλούν εξαίσια με την πλούσια σοκολάτα.

Ένα γιορτινό τραπέζι, ένα μοναδικό βίωμα

Στο τέλος της βραδιάς δεν θυμόμαστε ποτέ μόνο τις νοστιμιές που γευτήκαμε. Θυμόμαστε τα γέλια, τις ευχές, το άρωμα της κανέλας και των μπαχαριών που ξέμειναν στον πάγκο της κουζίνας, τα ποτήρια που τσούγκρισαν λίγο παραπάνω, τα μοσχάτα κρασιά που μας έκαναν να αγαπήσουμε την παράδοση.

Τα σαμιώτικα μοσχάτα, φωτεινά και γεμάτα από την ψυχή της ηρωϊκής αμπελουργίας, γίνονται κάθε φορά μέρος της ιστορίας-της δικής μας προσωπικής ιστορίας. Κι ένα βίωμα ζωής.

ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ!

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 362 επισκέπτες συνδεδεμένους