Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Δεκεμβρίου 2025

Το 80% της νομοθεσίας για το κρασί στην Αργεντινή καταργείται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας

Κάποιες χώρες το ονειρεύονται, η Αργεντινή το έχει καταφέρει... Σε ψήφισμα που δημοσιεύθηκε στις 7 Νοεμβρίου και το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026, η κυβέρνηση του Javier Milei ξεκινά «μια βαθιά μεταρρύθμιση που εκσυγχρονίζει το κανονιστικό πλαίσιο του αμπελοοινικού τομέα, εξαλείφοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και αποκαθιστώντας την ελευθερία στον τομέα». Μια πρωτοβουλία που έχει υποστηρικτές και επικριτές εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων για τη Mercosur.

 

Περίπου 5.000 επιτόπιες επιθεωρήσεις και 140.000 άδειες διέλευσης θα καταργηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νέου ψηφίσματος

 

Η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν διστάζει. «Από συνολικά 1.207 κανονισμούς που αφορούν το κρασί, οι 973 θα καταργηθούν», ανακοινώνει δελτίο τύπου του Υπουργείου Γεωργίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αναθεώρησης και Μετασχηματισμού του Κράτους. Το αποτέλεσμα; «Ένα νέο σύστημα βασισμένο στην ελευθερία, την ευθύνη και τον ανταγωνισμό». Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί υπάρχοντες κανονισμοί ήταν «ξεπερασμένοι», η κυβέρνηση εργάστηκε για τη δημιουργία ενός συνόλου κανονισμών «που αναθεωρούν, ενημερώνουν και απλοποιούν όλους τους υπάρχοντες κανονισμούς». Ως αποτέλεσμα, «Αυτή η μεταρρύθμιση επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του Εθνικού Ινστιτούτου Αμπελουργίας (INV). Ο οργανισμός θα σταματήσει να εμπλέκεται στα αρχικά και ενδιάμεσα στάδια της παραγωγής, εστιάζοντας αποκλειστικά στον έλεγχο του τελικού προϊόντος και στη διασφάλιση ότι τα κρασιά είναι κατάλληλα για κατανάλωση και δεν έχουν νοθευτεί. Με άλλα λόγια, το INV δεν θα επιβλέπει πλέον ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής και θα αφιερωθεί στην εγγύηση της ποιότητας του κρασιού που προορίζεται για τους καταναλωτές».

 

Απαραίτητος Εκσυγχρονισμός

Το δελτίο τύπου καταγγέλλει τους «υπερβολικούς ελέγχους και διαδικασίες που επιβάλλει το INV», οι οποίοι «έχουν δημιουργήσει κόστος, καθυστερήσεις και απώλεια ανταγωνιστικότητας», επικαλούμενο μια «παρατήρηση που συμμερίζεται ολόκληρος ο τομέας». Η συναίνεση δεν αντικατοπτρίζεται σαφώς στις διάφορες επαγγελματικές δηλώσεις που εκδόθηκαν από τη δημοσίευση του ψηφίσματος. Η Bodegas de Argentina, η οποία εκπροσωπεί περίπου 250 οινοποιεία σε όλη τη χώρα, ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη επαγγελματική οργάνωση που κάνει επίσημη δήλωση: «Η οργάνωση θεωρεί αυτές τις αλλαγές έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό για τον τομέα και τονίζει τη δέσμευσή της στη διαφάνεια, την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα», αναφέρει ένα δελτίο τύπου. «Μετά από μια τεχνική ανάλυση, επιβεβαιώσαμε ότι τα νέα κριτήρια ελέγχου, που επικεντρώνονται στην τελική φάση εμπορίας, δεν θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα ή την ασφάλεια των προϊόντων. Αντίθετα, εγγυώνται την ιχνηλασιμότητα από το αμπέλι μέχρι το μπουκάλι και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα», επιβεβαιώνει η ένωση.

 

Αθέμιτος ανταγωνισμός, παραποίηση...

Άλλες επαγγελματικές οργανώσεις είναι πολύ λιγότερο πεπεισμένες, πιστεύοντας ότι η εισαγωγή προαιρετικών ελέγχων αποτελεί απειλή για την αυθεντικότητα των κρασιών. Πράγματι, η μεταρρύθμιση «θα καταργήσει περίπου 5.000 επιτόπιους ελέγχους ετησίως», σημειώνει το δελτίο τύπου του υπουργείου. «Η εβδομαδιαία ένορκη δήλωση παραγωγής, τα πρόστιμα και οι ποινές για την εκπρόθεσμη υποβολή ένορκων δηλώσεων, καθώς και οι άδειες διαμετακόμισης έχουν καταργηθεί (οι αμπελώνες παρήγαγαν περισσότερες από 140.000 άδειες διαμετακόμισης ετησίως για τη μεταφορά των προϊόντων τους, τις οποίες έπρεπε να ζητήσουν από το Ινστιτούτο). Με αυτόν τον νέο κανονισμό, οι πιστοποιήσεις προέλευσης, εσοδείας και ποικιλίας σταφυλιού καθίστανται προαιρετικές». Το INV θα συνεχίσει να εκδίδει τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται για τις εξαγωγές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των χωρών προορισμού. Αυτή η απορρύθμιση, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του INV, Martin Hinojosa, «θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη». Σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, ο οινοποιός και αμπελουργός αναφέρει μια πιθανή υποβάθμιση της ποιότητας του κρασιού και έναν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ αδίστακτων παραγωγών και εκείνων που συμμορφώνονται με το νέο σύστημα, για να μην αναφέρουμε τους κινδύνους νοθείας. Υποστηρίζει επίσης ότι η έλλειψη δεδομένων θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα σχεδιασμού του τομέα: «Δεν θα έχουμε πλέον τις απαραίτητες πληροφορίες για να λαμβάνουμε στρατηγικές αποφάσεις και θα αναγκαστούμε να αποφασίζουμε τυφλά».

 

Νομικές ενέργειες

Οι επαγγελματίες χαιρετίζουν την κατάργηση των παρωχημένων κανονισμών, αλλά πιστεύουν ότι οι διαδικασίες ιχνηλασιμότητας και ποιοτικού ελέγχου θα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητες. Τα δύο κύρια σημεία διαφωνίας αφορούν την κατάργηση της ένορκης δήλωσης, και του πλέον προαιρετικού πιστοποιητικού διακίνησης σταφυλιών. Αυτό το πιστοποιητικό, που εκδίδεται από το INV (Εθνικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου), επαληθεύει τη γεωγραφική προέλευση και τα χαρακτηριστικά των σταφυλιών, παρακολουθώντας κάθε στάδιο παραγωγής μέχρι το τελικό προϊόν. Σε συνέντευξη που έδωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο FabianRuggeri, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Συνεταιρισμών (Acovi), δήλωσε ότι είναι «αδιανόητο κάποιοι να το αποκτήσουν και άλλοι όχι, γιατί διαφορετικά όλη η ιχνηλασιμότητα, οι πληροφορίες και τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στον τομέα θα χανόντουσαν. Αυτό το πιστοποιητικό αποτελεί το θεμέλιο της οινοβιομηχανίας μας, καθώς μας λέει ακριβώς τι παράγουμε και μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε δημόσιες πολιτικές όταν είναι απαραίτητο». Από αυτό το σημείο εκκίνησης, η Acovi και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις κατέθεσαν αγωγή για να αναστείλουν την εφαρμογή του ψηφίσματος. Τόνισαν επίσης ότι η απορρύθμιση δεν θα μειώσει το κόστος. το αντίθετο μάλιστα: «Οι επαρχίες θα πρέπει να αναλάβουν τους ελέγχους που διεξάγονται επί του παρόντος από την INV. Δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς πληροφορίες. Συνεπώς, θα πρέπει να εφαρμόσουν μηχανισμούς για τον έλεγχο των εισαγόμενων και παραγόμενων ποσοτήτων», παρόλο που τα τρέχοντα συστήματα είναι ήδη ψηφιοποιημένα και ολοκληρωμένα.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της συγκομιδής σταφυλιών, αυτή η απορρύθμιση, την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση της Αργεντινής, εκτείνεται πολύ πέρα ​​από το εθνικό επίπεδο. Καθώς οι συζητήσεις για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Mercosur και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνουν σε κρίσιμο σημείο, ζητήματα εναρμόνισης των προτύπων και στρεβλώσεις του ανταγωνισμού τροφοδοτούν ανησυχίες σε ένα τμήμα του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 148 επισκέπτες συνδεδεμένους