Εκτύπωση
PDF

17 Δεκεμβρίου 2010

Αυστραλία: Η βιομηχανία οίνου καταρρέει από τα πλεονάσματα.

Η αυστραλιανή βιομηχανία οίνου θα παράγει 2 εκατ. εκατολίτρων οίνου παραπάνω από τις δυνατότητές διάθεσης που έχει στην αγορά.

Η εκρηκτική ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς δεν είναι αρκετή για να απορροφήσει το πλεόνασμα της. Αυτό ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία Οινοπαραγωγών της Αυστραλίας (WFA), δεδομένων των αρχικών εκτιμήσεων της συγκομιδής του 2011. Ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνους. Η εκτίμηση γι’ αυτή την ποσότητα θα οδηγήσει σε πλεόνασμα 22 εκατομμυρίων κιβωτίων σε σχέση με τη ζήτηση της αγοράς. Προστιθέμενα τα πλεονάσματα του 2010, η πλεονάζουσα παραγωγή θα φθάσει στα 8 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η Αυστραλιανή Υπηρεσία Γεωργίας και οικονομικών πόρων, προβλέπει ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στα 18 εκατομμύρια εκατόλιτρα και αναμένει να παραμείνει στα 12 εκατομμύρια εκατόλιτρα κατά τα επόμενα 5 χρόνια. Αν και 8.000 εκτάρια αμπελώνων έχουν εκριζωθεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες και 13.000 εκτάρια δεν τρυγήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συγκομιδής, το πλεόνασμα των κρασιών της Αυστραλίας παραμένει πολύ μεγάλο. Ο αντίκτυπος της υπερπροσφοράς έχει επιδεινωθεί λόγω του ισχυρού αυστραλιανού δολαρίου που έκανε τους αυστραλιανούς οίνους λιγότερο ανταγωνιστικούς στις διεθνείς αγορές. Η εκρηκτική ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς δεν θα λύσει το πρόβλημα, παρά το ότι οι εξαγωγές οίνου προς την Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 34% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αλλά οι Κινέζοι αγοραστές προτιμούν τα γαλλικά κρασιά, λόγω της φήμης τους. Τα Αυστραλιανά κρασιά είναι δημοφιλή στην Κίνα, εξαιτίας του φρουτώδη χαρακτήρα τους. Οι Αυστραλοί εξαγωγείς έχουν μέχρι στιγμής πλεονέκτημα έναντι των κινεζικών κρασιών που είναι ακόμα ανεπαρκή. Αλλά το πλεονέκτημα αυτό θα εξαφανιστεί σύντομα με την ποιοτική πρόοδο των κινέζικων οίνων.

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 37 επισκέπτες συνδεδεμένους