Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Μαΐου 2011

S.C.V. CASTELMAURE (ΓΑΛΛΙΑ)
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Η ανάπτυξη και η ισχυρή παρουσία στην αγορά είναι εφικτός στόχος ακόμη και για τον πιο μικρό οινοποιητικό συνεταιρισμό, αρκεί να υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει σταθερά στον πυρήνα του την επιμονή στην ποιότητα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του πλούσιου διαλόγου που ακολούθησε την παρουσίαση του επιτυχημένου γαλλικού οινοποιητικού συνεταιρισμού SCV CASTELMAURE στην ημερίδα (6/5) που συνδιοργάνωσαν η ΚΕΟΣΟΕ και ο ΟΠΕ.

Ο SCV CASTELMAURE είναι ένας μικρός συνεταιρισμός με μόλις 62 μέλη που καλλιεργούν 4.000 στρέμματα αλλά με παρουσία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και φυσικά με ευρεία διανομή στη γαλλική αγορά. Μετρά 30 χρόνια ζωής και η «συνταγή» της επιτυχίας του ήταν η επένδυση, από την αρχή της ίδρυσής του, στην ποιότητα. “Στο σύστημα της περιοχής θέση είχαν μόνο «οι μεγάλοι» και για μας ήταν αληθινή πρόκληση να αντισταθούμε, να μην πεθάνουμε” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποί του κ.κ. Patrick de Marien (πρόεδρος) και Bernard Pueyo (γενικός Δ/ντής), διευκρινίζοντας ότι ο συνεταιρισμός δραστηριοποιείται σε δυο μικρά χωριά της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Κάνοντας έναν απολογισμό για τις ανάγκες της παρουσίασης τόνισαν ότι  «τα καταφέραμε γιατί εδώ και 30 χρόνια επιμένουμε στην επιλογή της ποιότητας και αυτό μας επιτρέπει να επιζήσουμε».

Η επιλογή της ποιότητας αφορά όλα τα στάδια, από την αμπελοκαλλιέργεια μέχρι την οινοποίηση.  Συγκεκριμένα, οι ποικιλίες αμπέλου επιλέγονται με στόχο την προσαρμογή στο terroir και την διατήρηση του άριστου βαθμού απόδοσης, ενώ ο τρύγος γίνεται με παραδοσιακό τρόπο (συλλογή με τα χέρια) και η οινοποίηση με τεχνολογίες που διασφαλίζουν την οινική ποιότητα και την υγεία του καταναλωτή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα αμπελοτεμάχια (850) είναι καταχωρημένα σε υπολογιστή και εδω και 20 χρόνια σε κάθε συγκομιδή καταχωρούνται οι βαθμοί, η ποσότητα και η ημερομηνία εκφόρτωσης ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξή τους.  Από το 2003 υπάρχει και ένα σύστημα ελέγχου ποιότητας (BUVICA) , ουσιαστικά ένα κείμενο αναφοράς με κανόνες (σύμβαση για κάθε αμπελοτεμάχιο) που εξασφαλίζουν την ποιότητα (καλή χρήση αμπελιού, οργανοληπτικά στοιχεία, σεβασμός υγείας παραγωγού και καταναλωτή, σωστή τιμή κλπ).  Κάθε αμπελουργός διαθέτει ένα τέτοιο βιβλίο υποχρεώσεων (cahier des charge) με όλα τα στοιχεία του αμπελιού του, (το ιστορικό των παρεμβάσεων ) ώστε με την αυτοδέσμευση που αυτό υπαγορεύει να παραμένει σταθερός ο στόχος της παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα η διασφάλιση σταθερού εισοδήματος των αμπελουργών και η προσέλκυση νέων σε ηλικία στην καλλιέργεια.

Ο SCV Castelmaure έχει επενδύσει 1,8 εκ ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια, βλέπει το τζίρο του σταθερά να μεγαλώνει (από 1,3 εκ ευρώ το 1993 έφτασε 3,2 εκ ευρώ το 2010), ενώ η ετήσια παραγωγή του είναι 14.500 εκατόλιτρα με το 82% να είναι οίνοι ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.  Έχει 10 μόνιμους υπαλλήλους στο οινοποιείο και έναν ακόμη υπεύθυνο τεχνικό για την παρακολούθηση των αμπελοτεμαχίων, ενώ δεν διαθέτει γραμμή εμφιάλωσης καθώς και εμπορικό τμήμα, επιλέγοντας, την υποκατάστασή του από τον αέρα της φήμης , όπως είπαν οι δύο εκπρόσωποι του συνεταιρισμού.

Ενδεικτικά στοιχεία του επιτυχημένου μοντέλου λειτουργίας που υιοθέτησε ο γαλλικός συνεταιρισμός είναι η σημαντική εξαγωγική του παρουσία αλλά και η βράβευσή του  στη Γαλλία ως ο καλύτερος συνεταιρισμός τους χώρας το 2011.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου ανέφερε ότι στις συνθήκες της σημερινής πρωτοφανούς κρίσης «είναι απαραίτητη  η ανάπτυξη του νοητικού κεφαλαίου των συνεταιρισμών, ενώ η πολύπλευρη πληροφόρηση και η απόκτηση εμπειρίας αποτελούν κρίσιμο παράγοντα και παράλληλα παραγωγικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Την ανάγκη να υπερβούν οι συνεταιρισμοί αντιλήψεις που τους κρατούν δέσμιους σε αντιαναπτυξιακά μοντέλα λειτουργίας,  επισήμανε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Παρασκευάς Κορδοπάτης.
Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν 70 συνεταιριστές, στελέχη οργανώσεων μελών της ΚΕΟΣΟΕ από όλη την χώρα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Μπαζιώτη, ο πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Α. Χολέβας, και της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζ.  Καραμίχας. Παραβρέθηκαν επίσης  ο Πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κ. Σ Ιωάννου, το στέλεχος του ΟΠΕ κ. Γ. Παπαπαναγιώτου  και ο καθηγητής Αμπελουργίας του Γ.Π.Α. Μ. Σταυρακάκης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 177 επισκέπτες συνδεδεμένους