keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Σεπτεμβρίου 2011

Νότια Κορέα: Η πτώση των τιμών των ευρωπαϊκών οίνων καθυστερεί

Τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιουλίου 2011, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Νότιας Κορέας που όμως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών της Νότιας Κορέας. Οι καταναλωτές ανυπομονούν να δουν επιτέλους μια σημαντική πτώση στην τελική τιμή πώλησης των ευρωπαϊκών κρασιών, με την κατάργηση των τελωνειακών δασμών. 

Για τους εισαγωγείς της Νότιας Κορέας, ο λόγος για αυτή την καθυστέρηση οφείλεται στην πολυπλοκότητα των τελωνειακών διαδικασιών. Επί του παρόντος, σε κάθε πωλητή, θα επιστραφεί το 15% των τελωνειακών δασμών, όταν προσκομίσει έγγραφα που αποδεικνύουν την προέλευση των ευρωπαϊκών εισαγωγών. Το πρωτόκολλο σχετικά με την προέλευση, που καθιερώνει την επιστροφή, βάσει της προτιμισιακής σχέσης, απαιτεί επίσης οι ευρωπαίοι προμηθευτές να προβούν σε ειδικές τελωνειακές διατυπώσεις, που πρέπει να καταγράφουν την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν  από δύο εβδομάδες έως δύο μήνες και έτσι εντείνουν τη σύγχυση εκείνων που ήλπιζαν σε μια τελωνειακά αυτόματη και άμεση παράδοση.

Οι τελωνειακοί της Νότιας Κορέας υπερασπίζονται τους εαυτούς τους για το ότι δεν είναι σε θέση να επιταχύνουν τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, ενώ οι καταναλωτές της Νότιας Κορέας είναι ανυπόμονοι. Το 2004, η Νότια Κορέα είχε συνάψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Χιλή, αλλά η τιμή των κρασιών της μειώθηκε αρκετά αργότερα. Τα ΜΜΕ είχαν κατηγορήσει τους εισαγωγείς και τους διανομείς ότι αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους και δεν πέρασαν την μείωση στους καταναλωτές. Επομένως αυτή τη φορά, η προσδοκία είναι μεγαλύτερη και έχει επιδέξια συντηρηθεί από τα κορεάτικα σούπερ μάρκετ, τα οποία έχουν ξεκινήσει προωθητικές ενέργειες με προσφορές (-15% σε μια επιλογή ευρωπαϊκών οίνων), προκειμένου να προετοιμάσουν τους καταναλωτές για τις νέες τιμές.

Σύμφωνα με όσους εμπλέκονται στον τομέα της μεγάλης διανομής, η πτώση των τιμών (διαφημίζεται σε 10%) πρέπει να γενικευθεί από τον Σεπτέμβριο. Οι καβίστες και οι παράγοντες των δικτύων φαίνονται λιγότερο διατεθειμένοι να μειώσουν τις τιμές. Τον Ιούλιο του 2011, 1.323 τόνοι κρασί εισήχθησαν στη Νότια Κορέα,  όγκος ο οποίος αντιπροσωπεύει αύξηση 50% σε σύγκριση με 881 τόνους το μήνα Ιούνιο. Αν και ο αντίκτυπος της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου επί της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές είναι ακόμα αόριστος, το φάσμα των εισαγόμενων ευρωπαϊκών οίνων διευρύνεται, με την ανάπτυξη εισαγωγής ισπανικών και ιταλικών κρασιών.

Η Νότια Κορέα είναι σήμερα και θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη αγορά κρασιού.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 187 επισκέπτες συνδεδεμένους