Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Δεκεμβρίου 2011

Εσπερίδα ΟΠΕ για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ

Στις  εξαγωγικές δραστηριότητες και στις προοπτικές ανάπτυξης σε συγκεκριμένες αγορές στόχους ήταν αφιερωμένη η ενημερωτική εσπερίδα του ΟΠΕ (14/12/2011) με έμφαση τις τρίτες  χώρες στις οποίες έχουν κτιστεί ήδη τα θεμέλια από προηγούμενες δράσεις και ενέργειες προβολής προώθησης. 

 Στην εκδήλωση ενημέρωσης συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών εξαγωγικών κλάδων και έθεσαν αρκετά ερωτήματα στους εκπροσώπους από τις ΗΠΑ, που παρευρέθησαν στο πλαίσιο της παροχής ειδικών πληροφοριών για την αγορά, ενώ παρουσιάστηκε  η βήμα προς βήμα εξαγωγική διαδικασία προϊόντων  από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ και αναλύθηκαν οι  ευκαιρίες και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων από τις ΗΠΑ τονίστηκε η σημασία της παρουσίας των εκθετών -εξαγωγέων στην αγορά και η επιμονή που πρέπει να επιδείξουν για τουλάχιστον 2-3 χρόνια ώστε να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των αγοραστών ως προϋπόθεση παραγωγής αποτελεσμάτων.  Το αγοραστικό κοινό θεωρεί ότι οι εκθέτες πρέπει να απαντούν τα όποια ερωτήματα με ταχύτητα ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η προσέγγιση του είναι πιο εύκολη και ανοιχτή σε σχέση με το Ευρωπαϊκό αγοραστικό κοινό. 

Τονίστηκε ότι η αγορά είναι τεράστια αλλά λειτουργεί με μεθοδικότητα και ειδικό σύστημα.   Η μεγάλη εξειδίκευση της αγοράς φαίνεται και από την παρουσίαση των Εβραϊκών ειδών διατροφής “Kosher”, μιας αγοράς 10.5 δις δολαρίων στις ΗΠΑ που τηρεί τις ειδικές προδιαγραφές  της Εβραϊκής θρησκείας και προϋποθέτει ειδική πιστοποίηση από  τo σωματείο των Εβραίων (Jewish Orthodox Union - O.U.)  για να πουληθεί στο ράφι.

Τέλος τονίστηκε η αγάπη και εκτίμηση των Αμερικανών για οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από την χώρα μας.  
Ο Διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ, κ. Καλαμπόκης τόνισε την άνοδο των Ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ και την  μεγάλη επιτυχία των κρασιών, λαδιού και φέτας που με συντονισμένες προσπάθειες από τον κλάδο τους έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την αγορά των ΗΠΑ και να ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες. Το κρασί κατέχει περίπου 1% στις λίστες της αγοράς οίνου, ποσοστό τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της.   Πρότεινε μάλιστα και την δημιουργία κοινών δράσεων των τριών προϊόντων μας. 

Ο κ. Καλαμπόκης ανέφερε ότι οι εξαγωγές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην διαφορετικότητα και την ποιότητα  των προϊόντων μας και όχι στις τιμές.  Οι εξαγωγείς τόνισαν ότι  πρέπει να σέβονται την πορεία ενός ήδη τοποθετημένου προϊόντος και να μην «σκοτώνουν» τις τιμές για να μπουν στην αγορά.   Ο ΟΠΕ θεωρεί την αγορά των ΗΠΑ σαν μια μεγάλη ευκαιρία για τα ελληνικά προϊόντα βασισμένα  και πάνω στο Brand name που έχει δημιουργηθεί,  γεγονός που διπλασίασε την παρουσία μας εκεί το τελευταίο έτος με καλές προοπτικές για το μέλλον. 

Επίσης επισημάνθηκε ότι ο ΟΠΕ δεν λειτουργεί πλέον σαν «παραδοσιακό δημόσιο» αλλά είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία και συνεργασία.   Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι το καινούργιο site του ΟΠΕ θα εμπεριέχει και links εταιρειών!,  ενώ θα δημιουργήσει μια on line  διαδικασία, με στόχο το  95% των προϋποθέσεων εξαγωγής μιας νέας (σ.σ. ως προς την εξαγωγική δραστηριότητα)  εταιρείας  να υλοποιείται διαδικτυακά ώστε να μειώνεται δραστικά η σημερινή χρονοβόρα γραφειοκρατία τη δυνατότητα αυτή θα έχουν οι επιχειρήσεις μετά από ένα χρόνο

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 107 επισκέπτες συνδεδεμένους