Εκτύπωση
PDF

21 Δεκεμβρίου 2011

To ίδιον όφελος ξιφουλκεί κατά της συλλογικότητας

Αποτελεί σημείο των καιρών μας η δημόσια και  χωρίς τα στοιχειώδη προσχήματα υπόδειξη προς τον Υπουργό Γεωργίας από ιδιώτη επιχειρηματία, να καταργήσει  τους   πιο δυναμικούς  και  επιτυχημένους  Αναγκαστικούς  Αγροτικούς   Συνεταιρισμούς  της χώρας, αφανίζοντας μεταξύ άλλων τους Μαστιχοπαραγωγούς της Χίου, τους Αμπελουργούς της Σάμου και της Σαντορίνης.

Απάντηση σε άρθρο του περιοδικού «Οινοχόος» δίνει ο πρόεδρος της ΕΣΘΠ (Σαντορίνης) σχετικά με τις “καταγγελίες” ιδιώτη οινοποιού που κόπτεται για την αναγκαστικότητα του Συνεταιρισμού που έχει θεσμοθετηθεί από το 1947. Τώρα όλοι θυμήθηκαν την άρση της αναγκαστικότητας των συνεταιρισμών αφού «εμποδίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία» να σαρώσει βάζοντας στην τσέπη της, τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων της γης, επί δεκαετίες. Η απάντηση: 

Είναι γνωστό ότι η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Ε.Σ.Θ.Π.) αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα του Ελληνικού Συνεταιριστικού χώρου,  αφού έχει καταφέρει:
- Να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά του κόσμου. Ειδικότερα έχει διασώσει και  αναδείξει και τα τρία παραδοσιακά προϊόντα του νησιού κρασί, τομάτα και φάβα, τα οποία έχει κατοχυρώσει ως Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αναδεικνύοντας  την Σαντορίνη ως έναν από τους κορυφαίους  γαστρονομικούς  προορισμούς  της χώρας μας.
- Αποτελεί μια υγιή, οικονομικά εύρωστη και  κερδοφόρα επιχείρηση, απαλλαγμένη  από αποθέματα και χρέη.
- Παραλαμβάνει και αξιοποιεί το 100% της ντόπιας παραγωγής για την τομάτα και την φάβα και περίπου το 60% της παραγωγής σταφυλιών.
- Εξασφαλίζει για τον Σαντορινιό παραγωγό τις υψηλότερες τιμές της αγοράς, (σταφύλια από 1 - 3 ευρώ/κιλό, τομάτα για μεταποίηση  από 0,70 – 1 ευρώ/κιλό και φάβα από 8 – 10 ευρώ/κιλό).
- Διατηρεί σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως οινοποιείο, οινοτουριστικό κέντρο, συνεδριακό κέντρο κλπ, χώρους που αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της Σαντορίνης.
- Τα προϊόντα της Ε.Σ.Θ.Π. βρίσκονται χρόνια τώρα στην κορυφή της ποιότητας, με κορυφαίες  διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων, αποτελούν δε τον καλύτερο Πρεσβευτή της Πατρίδος μας στις αγορές του εξωτερικού.

Δυστυχώς η καλή πορεία  ενός υγιούς Συνεταιρισμού έχει προκαλέσει  την κοντόφθαλμη αντίληψη του ανταγωνισμού, που προσπαθεί να ενοχοποιήσει στα μάτια της Πολιτείας και της Κοινωνίας την Ε.Σ.Θ.Π.
Στο τελευταίο τεύχος του  ‘’ΟΙΝΟΧΟΟΥ’’  φιλοξενήθηκε άρθρο οινοποιού με τίτλο ‘’ΆΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ’’, όπου παρουσιάζονται εσκεμμένα  αόριστες και  ανακριβείς προτάσεις.

 Αναδεικνύεται ως μείζον θέμα, η κυκλοφορία των οίνων ΠΟΠ σε ασκούς,  ένα θέμα για το οποίο έχει επιληφθεί η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Γαλλία από το 2000 κυκλοφορούν AOC  σε ασκό  με την ένδειξη Bordeaux ή Βergerac   και μάλιστα Medoc select ή και Bordeaux superieur,
ακολουθώντας  την παγκόσμια τάση, προωθώντας παράλληλα την παραγωγή τους στην πλατιά  βάση των καταναλωτών, μαζί με τα εμφιαλωμένα προϊόντα.
 Όσον αφορά στη διαχείριση της παραγωγής του σαντορινιού αμπελώνα, η ΕΣΘΠ, όχι μόνο στηρίζει και   προωθεί με επιτυχία τα προϊόντα της  Θηραϊκής  γης, αλλά  ποτέ δεν δημιούργησε διαρθρωτικής φύσης αποθέματα, που θα συνέτειναν στην υποβάθμιση της εμπορικής θέσης των κρασιών της Σαντορίνης.
Αντίθετα με την πρόταση  που διατυπώνει ο αρθογράφος,   εμμέσως πλην σαφώς,  για μείωση του αμπελώνα της Σαντορίνης κατά 30%, η ΕΣΘΠ διατήρησε τον Θηραϊκό αμπελώνα και  στήριξε τον αμπελουργό με ενίσχυση του εισοδήματός του.
Χωρίς τον  Συνεταιρισμό, σήμερα τα φημισμένα προϊόντα της Σαντορίνης, θα παράγονταν σε ελάχιστες ποσότητες, από μικρές ιδιωτικές καθετοποιημένες επιχειρήσεις και οι αγρότες της Σαντορίνης, θα είχαν μεταναστεύσει στα αστικά κέντρα πολύ πριν αναπτυχθεί τουριστικά η Σαντορίνη.

            Σχετικά με τις ποικιλίες του αμπελώνα της Σαντορίνης, η ΕΣΘΠ από πολύ νωρίς και κόντρα στην τάση για φύτευση διεθνών ποικιλιών, αντιλήφθηκε την αξία  των γηγενών ποικιλιών του Σαντορινιού αμπελώνα, διέσωσε το Ασύρτικο και  τις υπόλοιπες ποικιλίες με:
-  τη δημιουργία φυτωρίου παραγωγής άνοσου και αυτόριζου γηγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού.
-  τη δημιουργία αμπελογραφικής συλλογής.
- την οργάνωση  της αναδιάρθρωσης του σαντορινιού αμπελώνα σε περισσότερα από 1500 μονοποικιλιακά  στρέμματα.
Αντίθετα κάποιοι φύτευσαν παράνομα ξενικές ερυθρές ποικιλίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο   άρθρο της κυρίας Κουράκου  στο ‘’Αμπελοτόπι’’, το οποίο   επικαλείται ο αρθογράφος.

Αποτελεί σημείο των καιρών μας η δημόσια και  χωρίς τα στοιχειώδη προσχήματα υπόδειξη προς τον Υπουργό Γεωργίας από ιδιώτη επιχειρηματία, να καταργήσει  τους   πιο δυναμικούς  και  επιτυχημένους  Αναγκαστικούς  Αγροτικούς   Συνεταιρισμούς  της χώρας, αφανίζοντας μεταξύ άλλων τους Μαστιχοπαραγωγούς της Χίου και τους Αμπελουργούς της Σάμου. 

Το  διακύβευμα στη Σαντορίνη  είναι μεγάλο για  το μέλλον του Ελληνικού αμπελώνα και του  Ελληνικού κρασιού, από εδώ θα εξαρτηθεί:
- Αν θα υπάρχει αύριο αγρότης αμπελουργός ή καθετοποιημένες επιχειρήσεις στελεχωμένες με φτηνό εργατικό προσωπικό.
- Αν ο αμπελώνας και η αγροτική γη θα παραμείνει στα χέρια των πολλών ή θα ξεπουληθεί στους λίγους για ένα πινάκιο φακής .
- Αν θα συνεχίσει η ασυδοσία  στην αγορά του κρασιού, όπου το εισαγόμενο ανώνυμο φτηνόκρασο, θα προωθείται ως ντόπιο υπό την σκέπη του  συσκευαστή.
- Αν θα τηρείται η Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις της κατάφωρης καταπάτησής της με το πρόσχημα του … πειραματισμού.
- Αν στην ευκαιρία της κρίσης θα καταφέρουμε να αναγεννήσουμε την Ελληνική ύπαιθρο με Έλληνες αγρότες   ή θα τους  στείλουμε για μια ακόμη φορά μετανάστες στο εξωτερικό.
- Αν τα πετυχημένα Συνεταιριστικά σχήματα γίνουν παράδειγμα  προς μίμηση ή θα γίνουν …ενοχλητικά,  για  να  εκχωρήσουμε τα πάντα στην ιδιωτική πρωτοβουλία.


                                                                          ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
                                                                 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ Σ. Θ. Π

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 105 επισκέπτες συνδεδεμένους