Εκτύπωση
PDF

2 Αυγούστου 2012

Η διεθνής αγορά οίνων ισορροπεί, με μετατόπιση των εξαγωγών της ΕΕ

Αν το 2011 η Ευρώπη είχε πάρει μια κεντρική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο στον τομέα του οίνου, η Rabobank εκτιμά τώρα ότι υπάρχει μια επιστροφή στην ισορροπία μεταξύ του Νέου και του Παλαιού Κόσμου.

 Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ολλανδικής τράπεζας, η μείωση των αποθεμάτων των ευρωπαϊκών κρασιών δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις χώρες του Νέου Κόσμου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αποστολών επιβραδύνθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εξαγωγών στο Νέο Κόσμο επιτυγχάνεται με τις μεταφορές χύμα κρασιών.

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Οι εξαγωγές των γαλλικών κρασιών εμφανίζουν μια άνετη αύξηση της αξίας (10% κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες το 2012), ενώ η αύξηση του όγκου πωλήσεων επιβραδύνεται (3%). Ο όγκος δηλαδή των μεταφορών γαλλικών κρασιών είχε αυξηθεί κατά 8,7% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2011. «Δεξαμενές περιοχές» που συμβάλλουν στη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου είναι το Μπορντό (14%) και η Βουργουνδία (5%). Τα κρασιά της Καμπανίας, είναι αντιμέτωπα με μια σημαντική μείωση (-12%).

Στην Ισπανία, οι ποσότητες οίνων που εξήχθησαν αυξήθηκαν κατά 4,8% σε όγκο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ο ρυθμός των εξαγωγών μειώθηκε απότομα σε σχέση με πέρυσι (+33%). Η τάση αυτή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 οφείλεται κυρίως στην αύξηση της αξίας των εξαγόμενων κρασιών (14,7%). Η αύξηση του μέσου όρου των τιμών επηρεάζει κυρίως τις εξαγωγές χύμα κρασιών. Σύμφωνα με την Rabobank, η κατάσταση αυτή ανοίγει προοπτικές για τις άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένων χωρών του Νέου Κόσμου), καθιστώντας τις πιο ανταγωνιστικές και πάλι.

Τα ιταλικά κρασιά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της χαμηλής απόδοσης της συγκομιδής του 2011, με μείωση 8% σε όγκο εξαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Τα ιταλικά κρασιά κερδίζουν σε αξία που αποστέλλονται (7%). Τα ιταλικά κρασιά χύμα δείχνουν ακόμη μια αύξηση του 37% σε αξία.

Προσανατολισμός σε ΧΥΜΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η περίπτωση είναι χαρακτηριστική. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο όγκος των οίνων που εξήχθησαν αυξήθηκε κατά 37,5% σε όγκο και 12,1% σε αξία. Πρόκειται για τις μεταφορές χύμα κρασιών που έχουν αυξηθεί κατά 131%, ενώ οι όγκοι των εμφιαλωμένων κρασιών μειώθηκαν κατά 7%. Αυτός ο προσανατολισμός δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε μείωση της αξίας. Στις ΗΠΑ, η μέση τιμή πώλησης ενός λίτρου οίνου χύμα από την Αργεντινή έχει διπλασιαστεί από 83 σεντς στα $ 1,74!!!

Η προσφορά κρασιών της Χιλής επιστρέφει σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που επέφερε ο σεισμός του 2010. Οι αποστολές των χιλιανών κρασιών αυξήθηκαν κατά 13,3% σε όγκο και 7,4% σε αξία το πρώτο τρίμηνο του 2012. Οι μαζικές αποστολές αυξήθηκαν κατά 62% και η αυξημένη ζήτηση, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες (+288%) και από την Κίνα (+247%). Τα εμφιαλωμένα κρασιά της Χιλής παρουσίασαν μείωση κατά 6,6%

Η Νέα Ζηλανδία γνώρισε σταθερή ανάπτυξη, με αύξηση κατά 15% σε όγκο και 8,8% σε αξία κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012. Ο Αυστραλιανός κλάδος επιβεβαίωσε την ανάκτηση των αποστολών του, με αύξηση 3,2% σε όγκο, αλλά μείωση κατά 5,1% σε αξία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Οι αποστολές χύμα κρασιών από την Αυστραλία έχουν αυξηθεί κυρίως με προορισμό τις ΗΠΑ. Η Νότια Αφρική, επίσης κινείται όλο και περισσότερο προς τις μεταφορές χύμα κρασιών, αφού η εξαγωγή ποσοτήτων χύμα για πρώτη φορά ξεπέρασαν εκείνες του εμφιαλωμένου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι νοτιοαφρικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14% στη Γερμανία, 52% στις ΗΠΑ, 24% στη Ρωσία και 46% στη Γαλλία.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 135 επισκέπτες συνδεδεμένους