Εκτύπωση
PDF

28 Αυγούστου 2012

Διενέργεια σύσκεψης στην ΚΕΟΣΟΕ 28/8/2012 για την στρατηγική αντιμετώπιση των προβλημάτων εν΄όψει του φετινού τρυγητού

Ένα επικίνδυνο πλέον μείγμα παραγόντων έρχεται να επιδεινώσει σαν απoτέλεσμα της, τις κακές συνθήκες που έχει  δημιουργήσει η διετής πλέον οικονομική κρίση.

Είναι προφανές ότι η πολιτικά υιοθετημένη απόφαση κινείται στην κατεύθυνση αφ΄ενός μεν της απόρριψης πρακτικών του παρελθόντος με άξονα όμως το εφικτό και όχι το επιθυμητό.

Οι εξελίξεις στον αγροτικό   χώρο, συνεπώς και στον αμπελοοινικό είναι ραγδαίες μετά και την πολιτική απόφαση για εξαγορά του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ ΑΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Το σύνολο των εξελίξεων όμως δεν προδικάζει κάποιο καινούργιο μόρφωμα που γεννιέται και γενικά οι συνεταιρισμοί έρχονται αντιμέτωποι με ένα ασαφές  μέλλον, χωρίς να έχουν την δυνατότητα μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού.

 Όσον  αφορά τις συνθήκες πριν την έναρξη του τρύγου σήμερα από  άποψη όγκου παραγωγής, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι επανερχόμαστε στα κανονικά επίπεδα, με τις περιοχές που είχαν πληγεί από τον περονόσπορο πέρσι να παρουσιάζουν μια «ελαφριά κόπωση» ως προς τον όγκο.
Ασθένειες δεν παρατηρήθηκαν φέτος, αφού οι αμπελουργοί μετά το περσινό αδιέξοδο , αύξησαν τις φροντίδες τους και μόνο ένα περιστατικό ασθένειας με ωίδιο αναφέρθηκε στην περιοχή της Κεφαλονιάς το οποίο αντιμετωπίζεται.

Οι προβλέψεις για τις τιμές υπακούουν στο πλαίσιο που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Αν και φαίνεται ότι θα κινηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με ελα-φρά ανοδική ή πτωτική τάση ανάλογα με την περιοχή, οι παράμετροι που θα τις επηρεάσουν είναι:

  • Η ολοένα αυξανόμενη εξάντληση ρευστότητας των επιχειρήσεων
  • Η αδυναμία χρήσης παραδοσιακών πόρων χρηματοδότησης (δανεισμός, αδυναμία μεταβίβασης επιταγών), που καθορίζεται από την προβληματική κατάσταση που βρίσκεται ο ελληνικός Τραπεζικός τομέας
  • Ο περιορισμός των συναλλαγών στον τομέα, οι οποίες πλέον πραγματοποιούνται σε τμήμα της αγοράς (διεπιχειρησιακές συναλλαγές) μόνο τοις μετρητοίς και με τα σουπερμάρκετ να πληρώνουν και μετά από ένα χρόνο
  • Η καχυποψία που υπάρχει στις συναλλαγές στην εσωτερική αγορά όπου σύμφωνα με ρήση οινοποιού, καλός πελάτης είναι ο κακός, τον οποίο αποφεύγεις
  • Η μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελούσε τον  οιωνί χρηματοδότη και του ιδιωτικού αλλά και του συνεταιριστικού τομέα, σε συνδυασμό με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς ,όπου δημιουργούνται πλέον συνθήκες «ακινησίας»
  • Ο μικρός όγκος αποθεμάτων ιδίως σε λευκό κρασί
  • Οι αυξανόμενες εξαγωγές χαμηλής κατηγορίας τιμής κρασιών και η «εγκατάλειψη» της εσωτερικής αναξιόπιστης αγοράς
  • Η δυσχέρεια στις συναλλαγές με τις χώρες της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και τους επιχειρηματίες της, ως υπό πτώχευση
  • Η υποχώρηση πωλήσεων εμφιαλωμένων κρασιών και η ραγδαία άνοδος φθηνών κρασιών σε bag in box, γεγονός που θα ασκήσει έντονες πιέσεις στον υγιή ανταγωνισμό
  • Η αναγκαιότητα αντιμετώπισης ή και διαγραφής των δανειακών υποχρεώσεων, των Οινοποιητικών συνεταιρισμών, ειδικά αυτών που προέρχονται από τον άτοκο δανεισμό
  • Οι οφειλές οινοποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου προς τους αμπελουργούς

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η ΚΕΟΣΟΕ φέτος θα δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα εξαιτίας της αδυναμίας παρέμβασης οινοποιητικών  ιδιωτικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, σε συγκεκριμένες αμπελουργικές περιοχές της χώρας.
  
Με λίγα λόγια το θέμα φέτος δεν είναι οι τιμές, αλλά ποιος θα μπορεί να πληρώσει τους αμπελουργούς, σε συνθήκες «μαύρης τρύπας» που έχει πέσει ο τομέας και η ίδια η Ελλάδα.   
Προκειμένου να συζητηθούν τα προαναφερθέντα θέματα που καθορίζουν φέτος έως και την βιωσιμότητα ορισμένων οινοποιητικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, συγκαλούμε:
Πανελλήνια Σύσκεψη των μελών της ΚΕΟΣΟΕ την Τρίτη 28 Αυγούστου 2012 και ώρα 10:30 πμ. στα γραφεία της επί της οδού Λ. Ριανκούρ 73 στους Αμπελόκηπους (στάση μετρό Πανόρμου) Αθήνα.
Η βαρύτητα των θεμάτων και οι σημερινές συνθήκες επιτάσσουν την παρου-σία όλων των μελών με γνώμονα ότι η ΚΕΟΣΟΕ θα προσκαλέσει και την πολιτική ηγεσία του ΥΑΑΤ.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 197 επισκέπτες συνδεδεμένους