Εκτύπωση
PDF

2 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση ΚΕΟΣΟΕ στη διαβούλευση του ΥΠΑΝ για την αναγραφή προέλευσης στους χύμα οίνους και τις υψηλές τιμές στην εστίαση

Σχετικά με την  Δημόσια διαβούλευση που αφορά  στους Κανόνες Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών ( ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), η ΚΕΟΣΟΕ κατέθεσε τις εξής παρατηρήσεις:

Οι υψηλές τιμές εστίασης των εμφιαλωμένων οίνων κατ’ ουσίαν ωθούν τον καταναλωτή στην κατανάλωση χύμα οίνων. Το αποτέλεσμα αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ο πολλαπλασιασμός της αρχικής τιμής (περισσότερο και από δέκα φορές) δεν αποτελεί φαινόμενο αισχροκέρδειας. Η συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Ανάπτυξης , είναι απαραίτητη για να διερευνηθεί το νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου, πότε, ακόμη και στην ελεύθερη αγορά, υπάρχει υπέρβαση της έννοιας του νόμιμου κέρδους με αποτέλεσμα την αισχροκέρδεια.

Η αδιαφάνεια, όταν πρόκειται για κατανάλωση οίνων «σε καράφα», έγκειται στο ότι ο καταναλωτής στα σημεία εστίασης ουδέποτε γνωρίζει την προέλευση του προϊόντος που καταναλώνει το οποίο προτείνεται πχ ως ντόπιο ή της συγκεκριμένης ποικιλίας, παρ’ ότι η νομοθεσία για τη σήμανση των περιεκτών κάτω των 60 lt είναι σαφής.
Για την αντιμετώπιση θεμάτων τήρησης της αμπελοοινικής νομοθεσίας , παραπλάνησης ή ενημέρωσης του καταναλωτή είναι αναγκαίο στους τιμοκαταλόγους των σημείων εστίασης , υποχρεωτικά ν’ αναγράφεται  η προέλευση (συμπεριλαμβανομένης της χώρας προέλευσης  εάν δηλαδή είναι ελληνικό προϊόν ,όπως επίσης της χώρας εάν  είναι ενδοκοινοτικά αποκτούμενο ή εισαγόμενο ), η ποικιλία και ο παραγωγός του προϊόντος, ανάλογα με τις υποχρεώσεις επισήμανσης ανά κατηγορία οίνου που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ιχνηλασιμότητας  και ελέγχου ,που αφορούν την πληροφόρηση ,την ασφάλεια του καταναλωτή και την ανάπτυξη θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά .

Όσον αφορά τις τιμές που καταβάλλονται από τον καταναλωτή στα σημεία εστίασης για τους χύμα οίνους, διαπιστώνεται η ίδια αν όχι δυσμενέστερη πρακτική που εφαρμόζεται στους εμφιαλωμένους οίνους και έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια κάθε έννοιας επιχειρηματικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση του νόμιμου κέρδους. Είναι ενδεικτικό ν’ αναφερθεί ότι στο χονδρεμπόριο η τιμή πώλησης ανά Lt οίνου σε bag in box, κυμαίνεται από 0,35 € - 0,45 € ενώ ο καταναλωτής για το ίδιο προϊόν καταβάλλει μέχρι και 8 € - 10 € / lt στα σημεία εστίασης.

Παρακαλούμε να λάβετε υπ όψιν τα ανωτέρω θέματα ,που εφ όσον διευθετηθούν ,θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα της αγοράς οίνου στη χώρα μας .
 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 60 επισκέπτες συνδεδεμένους