Εκτύπωση
PDF

18 Απριλίου 2018

Τα ισπανικά κρασιά καταγράφουν ρεκόρ και ως προς την αξία


Στα εμφιαλωμένα σε όλες τις κατηγορίες ήσυχων και αφρωδών οίνων οι εξαγωγές αυξήθηκαν το 2017.

Σχετικά σταθερές σε όγκο, οι εξαγωγές ισπανικών κρασιών έχουν εκραγεί σε μέσες τιμές. Ειδικά για τα εμφιαλωμένα, τα οποία εξάγονται στην κινεζική αγορά.

Το 2017, οι ισπανικές εξαγωγές οίνου ανήλθαν σε 29 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με ρεκόρ ως προς την αξία τα 3,2 δις ευρώ. Δηλαδή καταγράφηκαν αυξήσεις 3% σε όγκο και 9% σε αξία. "Η Ισπανία εξάγει ακριβότερα κρασιά σε αγορές που επιθυμούν τη διαφοροποίηση" αναφέρει το Παρατηρητήριο Αγοράς Οίνου της Ισπανίας (OeMV).

Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη της Κίνας, η οποία εισήγαγε 1,5 εκατ. εκατόλιτρα ισπανικών οίνων με πωλήσεις ύψους 190 εκατ. ευρώ (1,26 €/lt) και αύξηση 26%. Η κινεζική αγορά γίνεται έτσι ο πέμπτος προορισμός εξαγωγών για τους ισπανικούς οίνους. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μεγαλύτερη αγορά ως προς τον όγκο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Εμφιαλωμένα και χύμα

Ο κύκλος εργασιών οφείλεται στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη εμφιαλωμένων οίνων (22,8 εκατ. εκατόλιτρα αξίας 2,8 δισ. ευρώ, αντίστοιχα +3% και + 8%). "Οι οίνοι ονομασίας προέλευσης και οι αφρώδεις οίνοι καταλήγουν το 2017 με όγκους και τιμές ρεκόρ", αναφέρει το OeMV, που επισημαίνει ότι το cava αντιπροσωπεύει το 80% των εξαγωγών αφρώδους οίνου της Ισπανίας. Οι εξαγωγές χύμα οίνου επίσης κατέγραψαν τιμές ρεκόρ, με 12,4 εκατομμύρια hl αξίας 588 εκατομμύρια ευρώ (+1 και + 20%).

Ενώ η μικρή συγκομιδή 2017 πιέζει τα ισπανικά αποθέματα, το OeMV βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο: «Οι εμπορικές προβλέψεις για το 2018 τείνουν προς μια πιθανή μείωση του εξαγόμενου όγκου, αλλά με πιθανή ανατίμηση, η οποία θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών» αναφέρει.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 225 επισκέπτες συνδεδεμένους