Εκτύπωση
PDF

2 Ιουλίου 2019

Η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών διαιρεί τους οινοποιούς της Αργεντινής

 

Ένα βήμα εμπρός ή δύο βήματα πίσω, η βιομηχανία οίνου της Αργεντινής διστάζει να αντιμετωπίσει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Με την προοπτική γρήγορων διαπραγματεύσεων, ο αμπελοοινικός κλάδος της Αργεντινής φοβάται τον υπερβολικό ανταγωνισμό στις τοπικές αγορές του, ξεκινώντας από τη Βραζιλία, χωρίς προνομιακή πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνέχεια του Brexit.

Αναγγέλλοντας ότι η προτεραιότητα στο τέλος της θητείας της, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019, είναι η ολοκλήρωση είκοσι ετών διαπραγματεύσεων για την Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, κ. Cecilia Malmström από την Σουηδία, δημιούργησε δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις στην Αργεντινή. Έτσι ο Σύνδεσμος προώθησης οίνων της Αργεντινής χαιρετίζει την προοπτική ενός γρήγορου εμπορικού ανοίγματος που διευκολύνει τις εξαγωγές των μελών του. Από την άλλη, η Corporation Vitinicole Argentine (Coviar, ένας δημόσιος-ιδιωτικός οργανισμός) προειδοποιεί για το άνοιγμα της τοπικής αγοράς σε μια πλημμύρα ανταγωνιστικών κρασιών.

Επικρίνοντας τη διαφορά στην ανταγωνιστικότητα (η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την προώθηση των κρασιών της για εξαγωγή, όταν η Αργεντινή φορολογεί τα εξαγόμενα προϊόντα της), η Coviar ανησυχεί για τη μείωση των φόρων επί των εισαγόμενων ευρωπαϊκών οίνων από 20 έως 0% (όταν οι ευρωπαϊκοί φόροι θα μειωθούν από 4% σε 0% για τους οίνους της Αργεντινής). «Πραγματοποιούμε διαπραγματεύσεις με τις χώρες παραγωγής που χορηγούν σοβαρές επιδοτήσεις ,που διαθέτουν μια αγορά 125 εκατομμυρίων εκατόλιτρων κρασιού. Ομοίως, η Βραζιλία είναι μικρότερη σε όγκο αγορά, αλλά το μερίδιο των εισαγόμενων κρασιών της, αφού είναι κοντά σε μας συνεχίζει να αυξάνεται», υποστηρίζει ο Carlos Fiochetta, διευθυντής της COVIAR στις στήλες του Los Andes.

 

Το άγνωστο του Brexit

Ενώ οι σκεπτικιστές ζητούν μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών, ο φόβος ενός άλματος στο άγνωστο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαιρέσεων της βιομηχανίας της Αργεντινής. Όσον αφορά την αβεβαιότητα, οι τρόποι αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ωθούν τους πιο απρόθυμους φορείς της Αργεντινής να ζητήσουν επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων. Δεδομένου ότι η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για τους οίνους της Αργεντινής (που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των αποστολών τους), η έξοδος από το πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας θα καθιστούσε ακόμη πιο ανισόρροπη την κατάσταση.

"Η Χιλή έχει ήδη μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και δεν είναι πλημμυρισμένη με κρασί", απαντά ο Σύνδεσμος προώθησης οίνων της Αργεντινής στο Perfil. Ο Σύνδεσμος προώθησης επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία του για τις μη παραγωγές χώρες της ΕΕ (Γερμανία Μπενελούξ, όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο), υπογραμμίζοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Χιλής (που δεν γνωρίζει την κρίση που η βιομηχανία της Αργεντινής υφίσταται).

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 469 επισκέπτες συνδεδεμένους