Εκτύπωση
PDF

11 Σεπτεμβρίου 2019

Απειλώντας τα ευρωπαϊκά κρασιά, ο Donald Trump ανησυχεί τους Αμερικάνους


Σε απάντηση των γαλλικών φόρων για τους ψηφιακούς γίγαντες, ο Donald Trump ανακοίνωσε στις 26 Ιουλίου ότι «σύντομα θα ανακοινώσουμε ουσιαστικές αμοιβαίες ενέργειες μετά την ανοησία του προέδρου Emmanuel Macron. Πάντα έλεγα ότι το αμερικανικό κρασί είναι καλύτερο από το γαλλικό!».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αλυσίδα παραγωγής και διανομής οίνων και οινοπνευματωδών ποτών συλλογικά υποστηρίζει την αντίθεσή της στα σχέδια φορολόγησης των ευρωπαϊκών εισαγωγών, ιδίως των γαλλικών εισαγωγών.

 

Ο Donald Trump θα ανατρέψει το παγκόσμιο εμπόριο κρασιών;

«Η επιβολή υψηλότερων φόρων για τα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά θα βλάψει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ». Δέκα αμερικανικές ενώσεις παραγωγής και διανομής κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών *, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε κοινή επιστολή τους στις 5 Αυγούστου προς τον εκπρόσωπο του Αμερικανικού Γραφείου Εμπορίου. Η επιστολή των δέκα αμερικανικών ενώσεων περιλαμβάνει προσεκτική προειδοποίηση, για να αποτρέψει κάθε πειρασμό υπερβολικής κλιμάκωσης, σε έναν λανθάνοντα εμπορικό πόλεμο.

Οι υπογράφοντες αναφέρουν λεπτομερώς διάφορα σενάρια αύξησης των φόρων των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά. Επί παραδείγματι ένας φόρος 10% θα αυξήσει κατά 6% την τιμή πώλησης του κονιάκ και θα προκαλέσει πτώση της κατανάλωσης που εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια (1,25 δις ευρώ) με απώλεια 11.200 θέσεων εργασίας στον τομέα. Στο 25%, η αύξηση της φορολογίας θα προκαλέσει μείωση των πωλήσεων κατά 3,3 δισ. Δολάρια (2,95 δισ. Ευρώ) και την απώλεια 26 200 θέσεων εργασίας. Μια αύξηση φόρου κατά 100% θα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια πωλήσεων ύψους 10 δισ. Δολαρίων (12,5 δισ. Ευρώ) και απόλυση 78.600 εργαζομένων.

 

Αντίποινα

Προβλέποντας αποτρεπτικά, αυτές τις άμεσες επιπτώσεις στην κατανάλωση και την απασχόληση, οι υπογράφοντες συμπληρώνουν ανησυχώντας για πιθανά αντίποινα, γνωρίζοντας ότι «η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά κρασιών στις ΗΠΑ». «Η βιομηχανία των ΗΠΑ εκτιμά ότι η στόχευση στα ευρωπαϊκά κρασιά με νέους φόρους, τελικά, επηρεάζει τους παραγωγούς και θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες για μελλοντικές εξαγωγικές ευκαιρίες», τονίζουν οι δέκα ενώσεις, οι οποίες μπορούν να στηρίζονται στην μείωση κατά 57% των αποστολών των ΗΠΑ στην Κίνα στις αρχές του 2019, μετά τη φορολόγηση κατά 91% των αμερικανικών κρασιών από την Κίνα (σε αντίποινα των αμερικανικών φόρων επί του χάλυβα και του αλουμινίου). Ο φόβος ότι η ΕΕ θα επιβάλλει φόρους στα οινοπνευματώδη ποτά της Αμερικής είναι ακόμη πιο δικαιολογημένος αφού τα προϊόντα αυτά ήταν παρόντα σε ένα προκαταρκτικό κατάλογο των αντιποίνων που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της εμπορικής διαφοράς σχετικά με τις επιχορηγήσεις στην αεροναυπηγική βιομηχανία της Ευρώπης.

 

"Διαπραγμάτευση συμφωνίας"

«Καλούμε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκτονώσουν τις τρέχουσες εμπορικές διαφορές και να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων», συμμερίζονται οι αμερικανικές Ενώσεις, προσθέτοντας ότι «ευρωπαίοι ομολόγοι μας μοιράζονται την αντίθεσή μας για την επιβολή πρόσθετων φόρων για τους οίνους και τα οινοπνευματώδη ποτά».

 

* πρόκειται για τις: Distilled Spirits Council of the U.S., Wine & Spirits Wholesalers of America, Wine Institute, WineAmerica, American Beverage Licensees, American Craft Spirits Association, American Distilled Spirits Association, Kentucky Distillers' Association, National Association of Beverage Importers et Wine and Spirits Shipper .

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 217 επισκέπτες συνδεδεμένους