Εκτύπωση
PDF

3 Φεβρουαρίου 2020

Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει


Κατά τους επόμενους 11 μήνες, θα χρειαστεί να χτιστούν γέφυρες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των εμπορικών εταίρων του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Από την προηγούμενη Παρασκευή τα μεσάνυχτα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον επίσημα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ήδη άρχισε μια μεταβατική περίοδος που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 τουλάχιστον.

Μετά την κύρωση της συμφωνίας αποχώρησης στις 22 Ιανουαρίου από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα, τρεισήμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016. Δεν σημαίνει ότι όλα θα ανατραπούν απότομα κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Πράγματι, η επικύρωση της συμφωνίας προβλέπει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία το κανονιστικό και νομικό πλαίσιο παραμένει αμετάβλητο τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με νέες εμπορικές συμφωνίες με τις διάφορες χώρες εταίρους. "Καμία εμπορική συναλλαγή - συμπεριλαμβανομένης εκείνης που αφορά τον οίνο - δεν θα παρουσιάσει καμία συγκεκριμένη τροποποίηση (σχετικά με ζητήματα όπως οι δασμοί, η υλικοτεχνική υποστήριξη, οι διοικητικές διατυπώσεις και οι αναλυτικές απαιτήσεις) πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021 το νωρίτερο", υπενθυμίζει η διεθνής χρηματιστηριακή εταιρεία Ciatti. "Η μεταβατική περίοδος που προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης προσφέρει ασφάλεια δικαίου στις εταιρείες μας για τους επόμενους έντεκα μήνες", επιβεβαιώνει ο Antoine Leccia, πρόεδρος της FEVS. "Αλλά τώρα μένει να οικοδομηθούν οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον με βιώσιμο τρόπο, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020".

Ο διευθυντής της ένωσης εμπόρων (WSTA), Miles Beale, υποστήριξε πρόσφατα το Ινστιτούτο Οίνου της Καλιφόρνιας και την Βιομηχανία Οίνου της ΕΕ που ζητούσαν την πλήρη εξάλειψη των δασμών στις διατλαντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. "Το WSTA υποστηρίζει τις αρχές αυτής της δήλωσης και καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κρασιού και να διαπραγματευτεί την κατάργησή τους στις εξαγωγές το συντομότερο δυνατό". Οι πρόσφατες συγκρούσεις με τη διοίκηση του Trump σχετικά με τους δασμούς σε ορισμένα ευρωπαϊκά κρασιά και οι συνέπειες της αμερικανικής επιβολής αποτυπώνουν, τις καταστροφικές συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου με το κρασί ως παράπλευρο θύμα. "Πραγματοποιούμε διαπραγματεύσεις για να παραμείνουμε στο 25% και να αποφύγουμε την προσαύξηση να φτάνει το 100% όταν το 25% είναι ήδη τεράστιο! Υπενθύμισε ο Sebastian Mancebo, οινολόγος της ισπανικής εταιρείας Marsilea, στο Millésime Bio. Παρόλο που δεν είναι Αμερικανός εισαγωγέας, πιστεύει ότι όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό επίπεδο περίπου τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 158 επισκέπτες συνδεδεμένους