Εκτύπωση
PDF

12 Φεβρουαρίου 2020

Η Πορτογαλία επιδιώκει την διεθνοποίηση των ποικιλιών της σταφυλικής παραγωγής της


32 ποικιλίες σταφυλιών αντιπροσωπεύουν το 2018 το 10% του πορτογαλικού αμπελώνα (10% για την tempranillo, 7% για την touriga franca, 6% για την touriga nacional, 6% για την fernão pires, 4% για την castelão ...).

Παρατηρώντας τις εγχώριες ποικιλίες που έχουν εξαπλωθεί στο πλαίσιο προσαρμογής τους στην ξηρασία, ο πορτογαλικός αμπελώνας θεωρεί ότι στις ποικιλίες υπάρχει μια εμπορική ευκαιρία και προετοιμάζεται για την προώθηση των ξεχασμένων ποικιλιών σταφυλιών.

"Σήμερα, οι διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών είναι γαλλικές. [Με την αλλαγή του κλίματος] θα υπάρξει μετατόπιση στις αυτόχθονες ποικιλίες της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η Touriga nacional και η alvarinho θα γίνουν διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών", δηλώνει ο κ. Jorge Monteiro, πρόεδρος της πορτογαλικής ένωσης κρασιού (ViniPortugal), στην έκθεση Vinexpo Paris (εκθεσιακό κέντρο των Βερσαλλιών). Ενώ η Touriga Nacional θα δοκιμαστεί στην ονομασία Bordeaux (ως ποικιλία για προσαρμογή), η ποικιλία Sousão εγκαθίσταται στη Νότιο Αφρική και η Tinta Barocca εμφανίζεται στην Αυστραλία για να αντιμετωπίσει την ξηρασία και να διατηρήσει τη φρεσκάδα των κρασιών. "Είναι καλό ότι άλλες χώρες παίρνουν τις ποικιλίες μας. Το γεγονός ότι η Γαλλία χρησιμοποιεί την touriga nacional θα μας επιτρέψει να την επικοινωνήσουμε καλύτερα ", αναφέρει ο Jorge Monteiro.

 

Στην Côtes-de-Provence πρόκειται να δοκιμαστούν ξένες ποικιλίες σταφυλιών

Όσον αφορά την αποτίμηση των εξαγωγών, "το μήνυμά μας προτείνει διαφορετικούς οίνους χάρη στις εγχώριες ποικιλίες σταφυλιών", εξηγεί ο Jorge Monteiro, η στρατηγική του οποίου είναι να απομακρυνθεί από τις χώρες παραγωγής (Ισπανία και Γαλλία, των οποίων οι τουρίστες είναι σημαντικοί καταναλωτές ) με προοπτική τις στρατηγικές αγορές (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Βραζιλία και Κίνα). Παράγοντας κυρίως μείγματα κρασιού, η Πορτογαλία ξεκινά να αναδεικνύει το δυναμικό των σπάνιων ποικιλιών σταφυλιών, όπως κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επαγγελματικής γευσιγνωσίας στο Λονδίνο. «Αυτές οι ξεχασμένες ποικιλίες σταφυλιών είναι πολύ ελκυστικές για τους δοκιμαστές» υπογραμμίζει η Sofia Salvador, εκπαιδευτής κρασιού από την Πορτογαλία και διαχειριστής της ιστοσελίδας του Vini Portugal.

 

Νέα κύματα

Ενώ 250 ποικιλίες σταφυλιών βρίσκονται στην Πορτογαλία, 70 χρησιμοποιούνται σε εμπορική κλίμακα και 10 ποικιλίες σταφυλιών προβάλλονται στη στρατηγική προώθησης της ViniPortugal. Ενώ οι πορτογαλικές ποικιλίες σταφυλιών φαίνονται σήμερα προσαρμοσμένες στις κλιματικές συνθήκες, μελετάται ένα νέο κύμα ποικιλιών σταφυλιών από μια ένωση που προωθεί τη χρήση σπάνιων ποικιλιών σταφυλιών για να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές αμπελουργικές προκλήσεις. Ο πορτογαλικός τομέας προετοιμάζει επίσης ένα τρίτο κύμα αυτόχθονων ποικιλιών αμπέλου που επιλέγονται από παλιά αμπέλια από ξεχασμένα αμπελοτεμάχια, με πειραματικές φυτεύσεις και προσδιορισμό της γενετικής κληρονομιάς.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 159 επισκέπτες συνδεδεμένους