Εκτύπωση
PDF

6 Μαΐου 2020

Οι οφειλές μέλους ΑΣ προς το Δημόσιο επιφέρουν κατάσχεση του τιμήματος που οφείλει ο συνεταιρισμός προς το μέλος του
Άρθρο της Ανδριανής-Άννας Μητροπούλου Δικηγόρου τ. Νομικού Συμβούλου ΠΑΣΕΓΕΣ

ΑΡΘΡΟ 10 του ν.4673/2020.

Με βάση τον νέο νόμο 4673/2020 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, από 11.3.2020 (έναρξη ισχύος του νόμου), το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούν να λάβουν ασφαλιστικά μέτρα ή να κατάσχουν τα προϊόντα της παραγωγής των μελών των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και το τίμημα αυτών, τα οποία παρέδωσαν τα μέλη στον συνεταιρισμό τους για πώληση ή διάθεση στην αγορά αυτούσια ή μετά από μεταποίηση , αν τα μέλη έχουν οφειλές στους άνω φορείς.

Επίσης οι άνω φορείς μπορούν να κατάσχουν στα χέρια του συνεταιρισμού ως τρίτου ,χρήματα , τα οποία έχουν ληφθεί από πιστωτικά ιδρύματα ως δάνειο για λογαριασμό μέλους του συνεταιρισμού καθώς και κάθε παροχή σε είδος του συνεταιρισμού στα μέλη του.

Τα ανωτέρω διαλαμβάνονται στις παραγράφους 7 και 8 του άρθρου 10 του νέου νόμου.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε όλους τους προγενέστερους νόμους, υπήρχε ρητή εξαίρεση, από κατάσχεση ή λήψη ασφαλιστικού μέτρου, για οφειλές των μελών του συνεταιρισμού, προς οποιονδήποτε τρίτο, για τα προϊόντα, που παρέδιδαν τα μέλη στον συνεταιρισμό ή για την αξία των προϊόντων αυτών, αυτουσίων ή μεταποιημένων καθώς και τα για τα δάνεια και τις παροχές σε είδος.

Ήδη η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ εξέδωσε την Ε. 2062/2020, με θέμα : Κοινοποίηση του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», ( Α 52/11-3-2020) και παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εφαρμογή του» ,στην οποία, σχετικά με το ανωτέρω θέμα αναφέρει τα ακόλουθα :

« Σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου (10) δεν υπόκεινται σε κατάσχεση ή στη λήψη ασφαλιστικού μέτρου, για οφειλές των μελών προς τρίτους, τα προϊόντα της παραγωγής των μελών που παραδόθηκαν στον αγροτικό συνεταιρισμό για πώληση ή διάθεση στην αγορά, αυτούσια ή μετά από μεταποίηση ή επεξεργασία, καθώς και το τίμημά τους. Ρητά αναφέρεται όμως ότι η ανωτέρω διάταξη δεν εφαρμόζεται για οφειλές των μελών προς το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου, δεν επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του αγροτικού συνεταιρισμού, ως τρίτου, χρημάτων τα οποία έχουν ληφθεί από πιστωτικά ιδρύματα ως δάνειο για λογαριασμό μέλους, καθώς και παροχών σε είδος του αγροτικού συνεταιρισμού προς τα μέλη του. Ρητά αναφέρεται όμως ότι η ανωτέρω διάταξη δεν εφαρμόζεται για οφειλές των μελών προς το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

 

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 402 επισκέπτες συνδεδεμένους