Εκτύπωση
PDF

5 Οκτωβρίου 2020

Ισπανία και Ιταλία: οι υπουργοί γεωργίας προβαίνουν σε απολογισμό, προτού ξεκινήσουν νέα μέτρα

 

Ο ιταλικός τομέας οίνου έχει καταναλώσει μόνο μέρος του κονδυλίου που προορίζεται για τη μείωση του δυναμικού παραγωγής.

Καθώς η συγκομιδή συνεχίζεται, είναι καιρός για να γίνει απολογισμός από τις Δημόσιες Αρχές στην Ισπανία και την Ιταλία. Η προοπτική νέων μέτρων που θα βοηθήσουν τη βιομηχανία οίνου αναδύεται.

Η Ιταλική Υπηρεσία Ελέγχων δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με τον όγκο των αποθεμάτων σε όλη τη χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, τα αποθέματα κρασιού μειώθηκαν κατά 3,7% σε σύγκριση με την 15η Σεπτεμβρίου 2019, συνολικά σε 36,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Με 4 Mhl, από την άλλη πλευρά, τα γλεύκη δείχνουν αύξηση 17%. Σχεδόν το 58% των αποθεμάτων οίνου βρίσκονται στη Βόρεια Ιταλία, ιδίως στο Βένετο (8,75 Mhl), στην Τοσκάνη (4,89 Mhl), στην Εμίλια-Ρομάνια (3,72 Mhl), στο Πιεμόντε ( 3,66 Mhl) και στην Λομβαρδία (2,03 Mhl). Η Απουλία και η Σικελία κατέχουν 3,17 Mhl και 2,06 Mhl αντίστοιχα. Επιπλέον, κυριαρχούν τα κόκκινα κρασιά, είτε πρόκειται για ΠΟΠ (59,5%), είτε για ΠΓΕ (60,3%). Επίσης τα ΠΟΠ αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των αποθεμάτων, με 53,5% έναντι 25, 4% για ΠΓΕ και 19,5% για άλλα κρασιά. Τα ποικιλιακά κρασιά, από την πλευρά τους, αποτελούν μόνο το 1,5% του συνολικού όγκου. Η πτώση των αποθεμάτων έρχεται καθώς οι πωλήσεις ιταλικών κρασιών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 3,4% το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας Ciatti, αρκετές κατηγορίες ιταλικών κρασιών τα πηγαίνουν καλά. Έτσι, «το Prosecco σημείωσε μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη τον Αύγουστο με αύξηση 14% στην εμφιάλωση και στις πωλήσεις σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019. Το νέο DOC Prosecco Rosé προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον». Το Pinot Grigio Venezie DOC, «διατίθεται τώρα στα περισσότερα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά και αμερικανικά καταστήματα λιανικής. Η εμφιάλωση αυξήθηκε κατά 40% τον Αύγουστο από τον ίδιο μήνα πέρυσι». Αποτέλεσμα: συνολικά "η ιταλική παραγωγή για το 2020 είναι ήδη σε υψηλή ζήτηση". Λόγω αυτής της ανάκαμψης, η Ιταλίδα Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι από το κονδύλιο των 100 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκε για τη μείωση του δυναμικού παραγωγής στους αμπελώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ απορροφήθηκαν μόνο 39 εκατομμύρια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γεωργική ένωση Coldiretti, η υπουργός Γεωργίας Teresa Bellanova ανέφερε ότι θέλει να τροποποιήσει τους όρους χρήσης κεφαλαίων που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για την απόσταξη των οίνων DOCG (ΠΟΠ), «διευρύνοντας το είδος της παρέμβασης ώστε να είναι ενδιαφέρον για τις εταιρείες». Το μέτρο, το οποίο θα συμπληρώνει το σύστημα απόσταξης που έχει ήδη προγραμματιστεί για κρασιά χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, θα επιτρέψει επίσης στην Ιταλία να ξεπεράσει την έλλειψη αντησηπτικών.

 

Η διαθεσιμότητα ανέρχεται στα 72,1 Mhl στην Ισπανία

Στην Ισπανία, επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας εξετάζει τη θέσπιση μέτρων που θα μειώσουν τον όγκο του εφοδιασμού φέτος. Αν και το επίπεδο των αποθεμάτων περιόδου ήταν 34,6 εκατομμύρια, 6,7% χαμηλότερο από ό, τι την προηγούμενη σεζόν, τα αποθέματα αυξήθηκαν 6,8% από τον πενταετή μέσο όρο. Οι εκροές από τα οινοποιεία μειώθηκαν κατά 5% κατά την τελευταία περίοδο και, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις παραγωγής, η διαθεσιμότητα για την περίοδο 2020-2021 θα φτάσει στα 72,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή ο όγκος θα είναι υψηλότερος κατά 2,3% σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας αναρωτιέται για το ενδεχόμενο αύξησης της ελάχιστης περιεκτικότητας σε αλκοόλ στα υποπροϊόντα της οινοποίησης, από 10 σε 15%. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν φέτος έχουν κινητοποιήσει 91,5 εκατομμύρια ευρώ για τρεις μήνες. Ωστόσο, το βάρος των αποθεμάτων και η διαθεσιμότητα επηρεάζουν αναμφισβήτητα στην αγορά. Η τιμή των σταφυλιών, αποτελεί μια σημαντική πηγή δυσαρέσκειας μεταξύ των αμπελουργών, έχουν μειωθεί κατά 25 έως 30% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την Ciatti. «Οι πωλήσεις χύδην οίνων έχουν επιβραδυνθεί, τα αποθέματα παραμένουν υψηλά και οι κινήσεις οίνων βάσει συμβολαίου ήταν αργές. Όσον αφορά τα αποθέματα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στις μικρές εταιρείες που προμηθεύουν τον τομέα της φιλοξενίας… Ορισμένοι οινοποιοί επέλεξαν να μην παράγουν κρασί φέτος».

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 234 επισκέπτες συνδεδεμένους