Εκτύπωση
PDF

21 Ιανουαρίου 2021

Οι γαλλικοί συνεταιρισμοί ζητούν αποθεματοποίηση 6,5 εκατομμυρίων εκατολίτρων πλεονασμάτων οίνων

 

Ο Jérôme Despey Πρόεδρος του Συμβουλίου Οίνου του France Agrimer διευκρινίζει ότι 2.196 αιτούντες έχουν εγγραφεί για αποθεματοποίηση οίνων 8 μηνών και 498 για αποθεματοποίηση 6 μηνών.

Πρόκειται για ένα αίτημα που μαρτυρεί έλλειμμα εμπορίου οίνου, αφού 2.694 συνεταιριστικά οινοποιεία ζητούν ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης για να αποσύρουν προσωρινά 6,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου από την αγορά (σε δεξαμενές, σε φιάλες, σε BIB, σε διεπαγγελματικό απόθεμα κ.λπ.). Καθώς η διαδικτυακή διαδικασία εγγραφής έληξε στις 18 Ιανουαρίου 2021, το μέτρο ενίσχυσης απαιτεί ένα κονδύλιο 58,9 εκατομμυρίων ευρώ ως έχει για να επιδοτήσει όλους τους υποψήφιους όγκους (για περίοδο 6 ή 8 μηνών). Αυτό αντιπροσωπεύει υπέρβαση κατά 47% των πόρων που διατίθενται επί του παρόντος για τη διαχείριση της κρίσης λόγω κορωνοϊού: 40 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων 35 εκατομμύρια ευρώ από κρατικές πιστώσεις και 5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα εθνικής βοήθειας, το PNA).

 

"Σημαντικό μέτρο"

Καλώντας την κυβέρνηση να τηρήσει το λόγο της, ο Jérôme Despey υπογραμμίζει ότι «η κρίση υγείας συνεχίζεται, τα εστιατόρια δεν ανοίγουν ξανά και η βιομηχανία οίνου αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι ένα σημαντικό μέτρο για τον αποκλεισμό όγκων και την αποφυγή διαταραχής της αγοράς Οι εκπρόσωποι του τομέα οίνου περιμένουν ταχεία απάντηση από τα υπουργεία, το France AgriMer πρέπει να κοινοποιήσει τους επιδοτούμενους όγκους στους αιτούντες εντός ενός μηνός, σύμφωνα με τις προθεσμίες που θέτει η Commission.

Η ενίσχυση για την αποθεματοποίηση έχει καθορισθεί στα 0,04 €/HL και ανά ημέρα, δηλαδή 7,24 €/HL για 6μηνες και 9,68 €/HL για 8 μήνες.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 112 επισκέπτες συνδεδεμένους