Εκτύπωση
PDF

24 Αυγούστου 2021

Η Ισπανία αναμένει μέση συγκομιδή ποσοτικά – μικρή αύξηση στην Πορτογαλία

 

Η ισπανική βιομηχανία θέλει να διατηρήσει τον μύλο σε λειτουργία όσο ο άνεμος της έλλειψης φυσάει πάνω από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των συνεταιρισμών της Castilla-La Mancha, η Ισπανία αναμένεται να συγκομίσει περίπου 43 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού και γλεύκους φέτος. Προβλέψεις που τοποθετούν την παραγωγή του 2021 στον ισπανικό μέσο όρο, αλλά σημαντικά υψηλότερη από τη γαλλική συγκομιδή.

Η συγκομιδή άρχισε, ως συνήθως, στην περιοχή Montilla-Moriles στα τέλη Ιουλίου, για να ξεκινήσει στη συνέχεια σε άλλες παραγωγικές περιοχές, όπως αυτή της Castilla-La Mancha κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου με πρώτες ποικιλίες σταφυλιών, το Chardonnay και το Muscat. Εκτός από μερικά προβλήματα περονόσπορου, η συγκομιδή θεωρείται γενικά υγιής και οι όγκοι συνήθεις, αν και μειώθηκαν περίπου 10% από πέρυσι. Η κατάσταση ευχαριστεί τις επαγγελματικές οργανώσεις, οι οποίες δηλώνουν ανοιχτά, έτοιμες να επωφεληθούν από τη σημαντική πτώση της παραγωγής που προβλέπεται αλλού, ειδικά στη Γαλλία. Ακόμη και αν οι πρώτες ποσοτικές εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί στην Ιταλία - θα γίνουν κατά το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου - οι Ιταλοί παραγωγοί αναμένουν σήμερα μια μικρή μείωση περίπου 5 έως 10 % της συγκομιδής του 2021, παρά τα επεισόδια παγετού και άλλα φαινόμενα φέτος. Η La Coldiretti εκτίμησε πρόσφατα ότι η παραγωγή θα μπορούσε να είναι μεταξύ 44 και 47 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Στην Ισπανία, οι αναμενόμενοι όγκοι είναι στο μέσο όρο, αλλά τα αποθέματα είναι αρκετά. Στο τέλος Ιουλίου, υπολογίστηκαν σε περίπου 37 εκατομμύρια εκατόλιτρα, εκ των οποίων λίγο περισσότερο από 11 εκατομμύρια μόνο στην Castilla-La Mancha, στα οποία πρέπει να προστεθούν σχεδόν 2 εκατομμύρια hl μούστου. Αν και τα στοιχεία αυτά παραμείνουν υψηλά, εντούτοις αντικατοπτρίζουν την καλή απόδοση των εξαγωγών (σχεδόν 22 Mhl για ένα έτος) και τη σταδιακή ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ισπανικά αγροτικά σωματεία απαιτούν τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα, σύμφωνα με την ένωση των νέων αγροτών Asaja. Να αναφερθεί ως παράδειγμα, η πανταχού παρούσα ποικιλία λευκού σταφυλιού Airen, η οποία κοστίζει 0,2085 ευρώ ανά κιλό για να παραχθεί σε αρδευόμενη ζώνη εντός της DO La Mancha, έναντι μέσης τιμής αγοράς που συχνά δεν υπερβαίνει τα 0,165 ευρώ, σύμφωνα πάντα με την Asaja. Το Tempranillo, του οποίου το κόστος παραγωγής ανερχόταν σε 0,228 ευρώ, πληρώθηκε 0,21 ευρώ. Η οργάνωση, η εκτίμηση της συγκομιδής της οποίας είναι πιο προσεκτική (39-40 Mhl) από αυτήν των συνεταιρισμών, εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την αξιολόγηση του κόστους παραγωγής, μια μελέτη υπό την αιγίδα του εθνικού OIVE, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Η Asaja Castilla-La Mancha ζητά οι τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς να μην είναι 20% χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής φέτος, επικαλούμενη τη συμμόρφωση με τον νόμο για την αλυσίδα γεωργικών τροφίμων, ο οποίος απαγορεύει την πώληση με ζημία στον γεωργικό τομέα.

 

Μικρή αύξηση της παραγωγής στην Πορτογαλία

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από το Instituto da Vinha e do Vinho, η πορτογαλική συγκομιδή αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς φέτος με συνολικό όγκο 6.472.000 εκατόλιτρα (+ 1% / 2020). Παρά τη συνολική αυτή σταθερότητα, εμφανίζονται μεγάλες ανισότητες μεταξύ των περιοχών. Έτσι, στην βόρεια περιοχή του Minho προβλέπεται μείωση των όγκων κατά 15% φέτος (721 mhl), ενώ στο γειτονικό Douro-Porto αναμένεται αύξηση 20% (1,52 mhl). Το ίδιο ισχύει και στα νότια της χώρας, όπου στην περιοχή της Λισαβόνας προβλέπεται πτώση 15%, σε 1,07 Mhl, ενώ στο Alentejo θα μπορούσε ο όγκος του να αυξηθεί κατά 5% (1,2 Mhl).

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 469 επισκέπτες συνδεδεμένους