Εκτύπωση
PDF

13 Δεκεμβρίου 2021

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο για την υγεία αναφέρει το κείμενο μελέτης του ευρωκοινοβουλίου

 

Υιοθετώντας τα συμπεράσματα του ΠΟΥ, οι ευρωβουλευτές θέλουν να καθιερώσουν στην κοινοτική πολιτική ένα αποφασιστικά υγιεινό όραμα για τα αλκοολούχα ποτά γενικά και το κρασί ειδικότερα. Αυτό είναι αρκετό για να ανησυχήσει η βιομηχανία κρασιού για τη δημόσια στήριξη στο μέλλον.

Περιλαμβάνοντας και τη βιομηχανία κρασιού, η παράγραφος 11 της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (επιτροπή Beca) που εγκρίθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, αναφέρεται στη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ για την πρόληψη του καρκίνου. Στην τελευταία έκδοση του κειμένου, η επιτροπή Beca «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους, όπως του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού κ.λπ. και υπενθυμίζει η μελέτη του ΠΟΥ, ότι όταν πρόκειται για την πρόληψη του καρκίνου δεν υπάρχει επίπεδο ασφάλειας, ενώ τονίζει την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη όταν συζητούνται και εφαρμόζονται διαδικασίες, οι πολιτικές πρόληψης του καρκίνου».

Με 24 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 3 αποχές στην επιτροπή, αυτό το άρθρο πρέπει τώρα να μελετηθεί, μαζί με ολόκληρη την έκθεση προσανατολισμού, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη σύνοδο ολομέλειας στις αρχές του 2022. Αν και το κείμενο μελέτης δεν έχει νομοθετική κλίση, υποχρεώνει να τοποθετηθούν πολιτικά οι ευρωβουλευτές σχετικά με το αντικαρκινικό σχέδιο που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για πολλούς οινικούς οργανισμούς (από τη Γαλλία, αλλά και από την Ιταλία και την Ισπανία), αυτή η κρίση ότι οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοολούχων ποτών θα ήταν επιβλαβής, ανεξάρτητα από το επίπεδο κατανάλωσης, δεν είναι μόνο αντιπαραγωγική όσον αφορά τη δημόσια υγεία (χωρίς να διακρίνει την υπεύθυνη κατανάλωση από την καταχρηστική συμπεριφορά) και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αναστολή της ευρωπαϊκής βοήθειας στον αμπελοοινικό τομέα (η επιτροπή Beca ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να αναθεωρήσουν τις συνολικές πολιτικές τους για να καταστεί δυνατή η καλύτερη πρόληψη *).


Έχουμε τα πάντα να κάνουμε

Μετά από 18 μήνες εργασίας, η ευρωβουλευτής της πλειοψηφίας Véronique Trillet-Lenoir, η οποία είναι η εισηγήτρια της επιτροπής Beca, δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένη αφού στις 9 Δεκεμβρίου υπερψηφίστηκε ολόκληρη η έκθεση. Η ογκολόγος της Λυών δηλώνει στην επιτροπή: «Λοιπόν το έχουμε! Υποστηρίξαμε μαζί, τις ευαισθησίες μας, τις πεποιθήσεις μας, τις διαφορές μας επίσης, και αποκτήσαμε μια ισχυρή θέση για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου. [...] Το κάναμε πάνω απ' όλα, παρά την έντονη πίεση που μας ασκείται, να διατηρήσουμε τους όμορφους νέους Ευρωπαίους μακριά από αυτές τις κακές συνήθειες και αυτά τα τοξικά περιβάλλοντα. [...] Έχουμε τα πάντα να κάνουμε: να πείσουμε τους συναδέλφους μας να δώσουν σε αυτό το κοινοβούλιο μια ισχυρή και ενωμένη εντολή για να υπερασπιστεί τις θέσεις μας. Προτρέπουμε τις αντίστοιχες κυβερνήσεις μας να δεσμευτούν. Αναλαμβάνουμε πλήρως τον ρόλο μας ως νομοθέτης για να κάνουμε τις προτάσεις μας πραγματικότητα».


*: Καθώς και να αναθεωρηθούν οι κανόνες επισήμανσης σχετικά με τις διατροφικές πληροφορίες και τα συστατικά, παρά την πρόσφατη συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027).


Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 123 επισκέπτες συνδεδεμένους