Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Φεβρουαρίου 2024

Οριστική εγκατάλειψη που θα ισχύει για ολόκληρο τον γαλλικό αμπελώνα, ζητούν οι γαλλικές οργανώσεις

Μεταξύ της υπερπαραγωγής και της υποκατανάλωσης, η γαλλική οινοβιομηχανία απαιτεί βραχυπρόθεσμες διαρθρωτικές ενισχύσεις: οριστική εκρίζωση, αναβαλλόμενη αναδιάρθρωση, ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση, απόσταξη κ.λπ.

 

«Όπως και άλλοι τομείς της γαλλικής γεωργίας, χρειαζόμαστε ισχυρά οριζόντια μέτρα, αλλά και προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αμπελοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις», αναφέρει η AGPV.

 

Το αίτημα για επίδομα «κοινωνικής οριστικής εκρίζωσης» που ανανεώθηκε πρόσφατα από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό της Gard ,αποτελεί μέρος του «ισχυρού και διαρθρωτικού σχεδίου δράσης για την αμπελοκαλλιέργεια» που ζητούν από την κυβέρνηση τα μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Οίνου (AGPV). Σε δελτίο τύπου, οι οινοπαραγωγικές οργανώσεις* καλούν την εκτελεστική εξουσία να λάβει «πιο στοχευμένα μέτρα» μετά τις αρχικές απαντήσεις που δόθηκαν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στην γενική αγροτική κινητοποίηση (με αιτήματα μείωσης φορολόγησης του μη οδικού ντίζελ, διοικητική απλοποίηση, σχέδιο βιολογικών, κλπ.). Η οινοποιία υποβάλλει τα αιτήματά της ενώ ο Υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, θα ανακοινώσει τη βοήθεια για τη βιομηχανία κρασιού την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου ή ίσως πριν, στο Μονπελιέ (Hérault).

Από τα τέλη του 2023 τα αιτήματα , αφορούν τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει την άμεση στήριξη των ταμειακών ροών που επηρεάζονται από τον περονόσπορο/ξηρασία/υποκατανάλωση, σε συνδυασμό με πάγωμα των τραπεζικών υποχρεώσεων για ένα έτος και με προσωρινή εκρίζωση ,έως και χρηματοδότηση από το 2024 για τον επαναπροσανατολισμό μη κερδοφόρων αμπελώνων , ενώ απευθύνεται και στους αμπελουργούς που επιθυμούν να ρίξουν λευκή πετσέτα. Για την κυβέρνηση του Gabriel Attal, είναι πλέον θέμα ανακοίνωσης δημοσιονομικών αποφάσεων (80 εκατ. ευρώ ζητούνται από το ταμείο έκτακτης ανάγκης, έναντι 20 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί μέχρι σήμερα), στις οποίες θα συμπεριληφθούν και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων (οι οποίες θα μπορούσε να επιταχυνθούν από τον Πρόεδρο του Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου).

 

Μεσοπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα

Οι ενισχύσεις καθυστερούν, η οικονομική κατάσταση του τομέα επιδεινώνεται και επιβάλλει άλλα μέτρα σύμφωνα με την AGPV, τα οποία απαιτούν «μεσοπρόθεσμες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την προσαρμογή του παραγωγικού δυναμικού στην πτώση της εθνικής κατανάλωσης και τη συρρίκνωση των αγορών παγκοσμίως, που περιλαμβάνουν και την εκρίζωση τμήματος του αμπελώνα» με «προσωρινή και οριστική εκρίζωση, στήριξη των επαγγελματιών, που πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό για να ξεπεραστούν οι διαχειριστικές δυσκολίες. Για την προσεχή συγκομιδή, είναι επίσης σκόπιμο να υποστηριχθεί η αναπροσαρμογή της παραγωγής υπό τις καλύτερες συνθήκες, μέσω της ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση ή της χαλάρωσης των κανόνων σχετικά με την απόσταξη και το άνοιγμα νέων αγορών».

Ενώ η βιομηχανία οίνου μόλις ενέκρινε ένα στρατηγικό σχέδιο, η AGPV ζητά «μέτρα διαρθρωτικής στήριξης μακροπρόθεσμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων (συνεχή αναδιάρθρωση, επενδύσεις) και των αγορών (επικοινωνία, προώθηση)». Γνωρίζοντας ότι η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων «δεν είναι επιλογή, είναι ζήτημα επιβίωσης για τις 59.000 γαλλικές οινοπαραγωγικές μονάδες», τα μέτρα αφορούν την «γαλλική αμπελοοινική οικονομία» που βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου», επειδή «αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους και μια ιστορική πτώση της κατανάλωσης».

 

*: Εθνική Συνομοσπονδία Παραγωγών Οίνου και Αποσταγμάτων με Ονομασίες Ελεγχόμενης Προέλευσης (CNAOC), οι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί (VCF), οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας (VIF), η Συνομοσπονδία Οίνων IGP (VinIGP) και η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (FNSEA).

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 235 επισκέπτες συνδεδεμένους