Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF


24 Ιουνίου 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΣΕ ΟΙΝΟΥΣ ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΠΓΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025

 

Με  ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημαντικές παρουσίες, διεξήχθη η Ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας «ΟΙΝΟΣ» με θέμα “Αφαίρεση αλκοόλης σε οίνους Π.Ο.Π. Σαντορίνης και Π.Γ.Ε. Κυκλάδες” , στο πλαίσιο του Μέτρου 16 και υπομέτρου 16.2 του Π.Α.Α. που αφορά την ΄Ιδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της Γεωργίας στο ΠΑΑ 2014-2020.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσιος Σταμενίτης, ο οποίος παρευρέθη και  ολοκλήρωσε τον κύκλο των χαιρετισμών της Ημερίδας, αναφέρθηκε στην αξία που ενέχει ως  παράδειγμα το εγχείρημα  σε σχέση με την εφαρμογή και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού επί πλέον  διασυνδέεται η  καινοτομία με την παράδοση, η επιστήμη με την καλλιέργεια και η τεχνολογία με την αυθεντικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Απαριθμώντας τις πολιτικές του υπουργείου Α.Α.Τρ, που δηλώνουν τον σαφή προσανατολισμό του υπουργείου προς την ενίσχυση , υποστήριξη και την ανάδειξη του αμπελοοινικού τομέα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα δύο τελευταία χρόνια με την ΚΕΟΣΟΕ, την οποία χαρακτήρισε αξιόπιστο συνομιλητή στην κατεύθυνση, της ενίσχυσης της βιωσιμότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, της συνεργασίας για την χρηματοδότηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ελληνικής αμπελουργίας, αλλά και της επίλυσης του θέματος  ασυμφωνίας των Μητρώων, προκειμένου ο κλάδος να διέπεται από κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο οικοδεσπότης βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων Μάρκος Καφούρος, περιέγραψε  τους χρονικούς σταθμούς που καθιστούν την ΕΣΘΠ έναν από τους πλέον εμβληματικούς και επιτυχημένους συνεταιρισμούς της Ελλάδας.

Παράλληλα ο κ. Μάρκος  Καφούρος επικεντρώθηκε σε τρία μεγάλα θέματα που αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» και υπονομεύουν ακόμη και την ύπαρξη του αγροτικού πληθυσμού, όπως η  έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας των αγροτικών προϊόντων της Σαντορίνης, η ξηρασία και η κλιματική κρίση, καθώς και η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών που έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της παραοικονομίας στην Σαντορίνη.

Με τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ  Χρίστος Μάρκου αναφέρθηκε στην δεδομένη και ειλικρινή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Α.Α.ΑΤρ στα βασικά ζήτημα του κλάδου (Μέτρο 23, Ομάδας εργασίας για θέματα του αμπελοοινικού κλάδου), αλλά και στις καθυστερήσεις που αφορούν την χρηματοδότηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ελληνικής αμπελουργίας και στην αναγκαιότητα σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου  διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Όσον αφορά αυτό καθ’ εαυτό το αντικείμενο της συνάντησης σχετικά με τους  αποαλκοολωμένους οίνους ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, έθεσε τον προβληματισμό ότι η τάση αυτή καθοδηγείται από τους λομπίστες υγείας κυρίως του βορρά οι οποίοι αγνοούν την ιστορική, πολιτισμική και διατροφική αξία του κρασιούκαι ανέφερε  ότι ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε πάγιο αίτημα υπέρ του νότου η κατάργηση της χρήσης ζάχαρης ως μέσου εμπλουτισμού με το  συμπυκνωμένο γλεύκος.

Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιανίδης εστίασε στις μεγάλες παρεμβάσεις του υπουργείου με τη στήριξη επενδύσεων στην Μεταποίηση, την στήριξη στην  εμπορία και την ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων, την στήριξη για έργα υποδομών και εγγείων βελτιώσεων.

Στο κυρίως μέρος της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των στόχων και των αποτελεσμάτων του προγράμματος  OINOS με εισηγήσεις από τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας Παρασκευά ΚορδοπάτηΔιευθυντή ΚΕΟΣΟΕ , Κωνσταντίνο Πουλά Αναπληρωτή  Καθηγητή Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαο Βαρβαρήγο Οινολόγο της  ΕΣ Θηραϊκών Προϊόντων και την Αθανασία Μερεμέτη Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας & Καινοτομίας ΥπΑΑΤρ, Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα αναλύθηκαν οι τάσεις που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο με κατεύθυνση την αυξανόμενη ζήτηση αποαλκοολωμένων οίνων, η περιγραφή των  διαδικασιών καινοτόμου τεχνολογίας ολικής ή μερικής αφαίρεσης αλκοόλης και τα πλεονεκτήματα της χρήσης των προηγμένων τεχνολογιών  ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και μικρορρευμάτων, η περιγραφή των αποτελεσμάτων αφαίρεσης αλκοόλης  στους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνης και ΠΓΕ Κυκλάδων, καθώς και η παρουσίαση της νέας παρέμβασης Π3-77-3.1 για την «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης, ο αντιδήμαρχος Θήρας Γεώργιος Βαρβαρήγος, το μέλος του προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ και του Διοικητικού Συμβουλίου της  ΚΕΟΣΟΕ  Διαμάντω Κρητικού (ΔΣ ΑΣΕΠ Αμυνταίου),  ο  Χρήστος Τσιτσιρίγκος πρόεδρος του ΑΟΣ Τυρνάβου,  μέλος  του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ  και του Διοικητικού Συμβουλίου της  ΚΕΟΣΟΕ, ο  Σταύρος Γαβαλάςπρόεδρος ΑΕΣ Ηρακλείου,  μέλος  του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ και μέλος της ΚΕΟΣΟΕ, ο Γεώργιος Φουντούλης πρόεδρος του συνεταιρισμού VAENI Νάουσα και μέλος της ΚΕΟΣΟΕ , ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Γεώργιος Σκοπελίτης, ιδιώτες οινοποιοί, οινολόγοι, sommeliers,  υπεύθυνοι εστίασης και ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΘΠ.

Ακολούθησε  γευστική δοκιμή των αποαλκοολωμένων οίνων.

Οι εισηγήσεις και οι χαιρετισμοί της Ημερίδας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Επιχειρησιακής Ομάδας OINOS, www.oinoslowalc.gr και στην ιστοσελίδα  της ΚΕΟΣΟΕ, www.keosoe.gr   


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 185 επισκέπτες συνδεδεμένους