Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Αυγούστου 2025

Η Ισπανική συγκομιδή αναμένεται να είναι περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ισοδύναμη με την περσινή

Παρόλο που είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανακοινωθούν οριστικά στοιχεία, διάφορες ισπανικές επαγγελματικές ενώσεις εκτιμούν την παραγωγή οίνου και μούστου μεταξύ 37,5 και 38 εκατομμυρίων εκατολίτρων, αν και με μερικές σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή.

 

Η συγκομιδή στην Ισπανία είναι ελαφρώς καθυστερημένη φέτος σε σύγκριση με το 2024

 Ο καθορισμός ακριβών στοιχείων αποδεικνύεται ακόμη πιο δύσκολος φέτος, καθώς ο ισπανικός οινοπαραγωγικός τομέας αντιμετωπίζει μια καθυστέρηση μίας έως δύο εβδομάδων στην ωρίμαση σε σύγκριση με πέρυσι. Διάφορα κλιματικά φαινόμενα και επιθέσεις περονόσπορου, σε συνδυασμό με ζημιές που προκαλούνται από την άγρια ​​ζωή (κουνέλια, αγριογούρουνα, ακόμη και σαλιγκάρια), έχουν προστεθεί στην επίμονη απειλή της ξηρασίας. Ωστόσο, φέτος, οι περιοδικές βροχοπτώσεις έχουν προσφέρει ανάπαυλα και έχουν συμβάλει στην ανάκαμψη των αμπελώνων που έχουν πληγεί σοβαρά από την ξηρασία τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ενεργοποίηση Πράσινης Συγκομιδής

Όπως πάντα, τα εθνικά στοιχεία καλύπτουν τις περιφερειακές ανισότητες. Για παράδειγμα, ενώ η Castille-et-Léon, η Rioja και η Andalousie έχουν υποστεί σημαντικές επιθέσεις περονόσπορου σε ορισμένες περιοχές, η Castille-La Manche αναμένεται να φτάσει περίπου τα 24 εκατομμύρια εκατόλιτρα, κάτι που θα αντιπροσωπεύει αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2024. Εάν επιβεβαιωθούν οι εθνικές προβλέψεις, η συγκομιδή θα είναι περίπου ισοδύναμη με την περσινή, η οποία εκτιμάται σε 36,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα από το Υπουργείο Γεωργίας. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Υπουργείο Γεωργίας ενεργοποίησε τον μηχανισμό πράσινης συγκομιδής τον περασμένο Φεβρουάριο για να αποφύγει «πιθανή υπερπροσφορά σταφυλιών». Δεδομένου ότι οι αμπελουργοί μπόρεσαν να εφαρμόσουν το μέτρο μέχρι τις 15 Ιουλίου, μένει να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει στους τελικούς όγκους.

Παρόλα αυτά, η ισπανική οινοβιομηχανία ολοκλήρωσε την σεζόν με μάλλον θετικά στοιχεία. Τα αποθέματα εκτιμήθηκαν σε 33,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα στις 31 Μαΐου 2025, μείωση ενός εκατομμυρίου εκατολίτρων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, παρά τη μείωση των εξαγωγών κατά 7% κατά τους δώδεκα μήνες έως τον Μάιο του 2025. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Ισπανία είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένη από την Ιταλία ή τη Γαλλία στα δασμολογικά μέτρα που εφαρμόζονται στην αμερικανική αγορά. Ο διεθνής μεσίτης Ciatti σημείωσε επίσης στη μηνιαία έκθεσή του τον Αύγουστο ότι οι ισπανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,4% τον Μάιο, ένα σημάδι, ίσως, ανάκαμψης του εμπορίου. Έτσι, ο τομέας προσεγγίζει τη νέα σεζόν με «συγκρατημένη αισιοδοξία», σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών.

 

Αμετάβλητη θέση τιμών

Σύμφωνα με τον Ciatti, η διαθεσιμότητα κρασιών από την εσοδεία του 2024 είναι πλέον περιορισμένη, ιδιαίτερα για τα generic λευκά και κόκκινα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ άνω του 13,5%. «Οι Ισπανοί προμηθευτές χύμα φαίνονται γενικά ικανοποιημένοι με τους όγκους που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου και έχουν πάρει την απόφαση να πάνε διακοπές αντί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πωλήσεις στο τέλος της σεζόν... Πολλοί προμηθευτές έχουν μόνο μικρούς ή και ασήμαντους όγκους που απομένουν στις δεξαμενές». Κατά συνέπεια, ο μεσίτης εκτιμά ότι «οι τιμές του χύμα κρασιού είναι πιθανό να ξεκινήσουν την προσεχή περίοδο σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα στο τέλος της προηγούμενης περιόδου, καθώς φαίνεται να έχουν βρει μια τιμή στην οποία οι αγοραστές και οι προμηθευτές μπορούν να συμφωνήσουν».

 

-11% αναμένεται στην Πορτογαλία

Πιο δυτικά, η Πορτογαλία προβλέπει μείωση 11% στους όγκους συγκομιδής φέτος. Στα τέλη Ιουλίου, το Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου (IVV) ανακοίνωσε όγκο 6,2 εκατομμυρίων εκατολίτρων, ο οποίος, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι 12% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο. Οι σημαντικότερες μειώσεις αναμένονται στις περιοχές Douro (-20%), Lisbon (-15%) και Alentejo (-15%), οδηγώντας ενδεχομένως σε συνολική πτώση 679.000 hl σε σύγκριση με το 2024. Αντίθετα, άλλοι αμπελώνες, όπως αυτοί στο Dão, το Algarve και τις Αζόρες, παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης. Η μετεωρολογική αστάθεια που χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις έχει δημιουργήσει συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η μείωση της ζήτησης για ορισμένα είδη κρασιού - ιδίως για τα Porto - αναμφίβολα θα έχει αντίκτυπο στους τελικούς όγκους. Πράγματι, όπως δήλωσε ο Paulo Amorim, πρόεδρος της Εθνικής ένωσης εμπόρων και εξαγωγέων οίνου (ANCEVE), «Φέτος είναι πιθανό η χρονιά να είναι ακόμη χειρότερη [από πέρυσι], καθώς πολλοί αμπελουργοί έχουν ενημερωθεί από τους παραδοσιακούς αγοραστές τους ότι δεν θα αγοράσουν τα σταφύλια τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον αμπελώνα Douro αλλά και πολλές άλλες περιοχές.»

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 127 επισκέπτες συνδεδεμένους