Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Αυγούστου 2025

Σημάδια διαρκούς μείωσης της κατανάλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο από τον διάσημο αμερικανικό οίκο δημοσκοπήσεων Gallup, μόνο το 54% των Αμερικανών αναφέρουν ότι πίνουν αλκοόλ, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την πρώτη έρευνα το 1939.

 

Από το 2025, η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία τους

 

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της Gallup για τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των Αμερικανών, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πλέον ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία τους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτή η μετατόπιση από τότε που ξεκίνησαν αυτές οι έρευνες πριν από σχεδόν 90 χρόνια. Η αντίθεση με την περίοδο 1974-1981 είναι εντυπωσιακή, με ποσοστό μεταξύ 68% και 71% των Αμερικανών να αναφέρουν ότι πίνουν αλκοόλ. Η τάση είναι πλέον σαφώς πτωτική: το ποσοστό των καταναλωτών μειώθηκε από 62% το 2023 σε 58% το 2024, και στη συνέχεια σε μόλις 54% φέτος. Η Gallup αποδίδει αυτή τη μείωση στην εξάπλωση μηνυμάτων που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ κάθε είδους, ακόμη και περιορισμένη, ενέχει κινδύνους για την υγεία, μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες συστάσεις που εξυμνούσαν τα πιθανά οφέλη της μέτριας κατανάλωσης.

 

Γυναίκες και Νέοι στην Πρώτη Γραμμή

Η Gallup σημειώνει ότι ορισμένα τμήματα του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα δεκτικά σε νέα μηνύματα για την υγεία. Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται πιο απότομα μεταξύ των γυναικών καταναλωτριών το ποσοστό των οποίων έχει μειωθεί κατά 11 μονάδες από το 2023 στο 51%, σε σύγκριση με την μείωση 5 μονάδων μεταξύ των ανδρών, που τώρα βρίσκεται στο 57%. Οι νέοι εμφανίζονται επίσης στο προσκήνιο: ενώ η κατανάλωσή τους μειωνόταν ήδη πριν από μια δεκαετία, η τάση επιταχύνεται, μειούμενη από 59% το 2023 σε 50% το 2025. Ένα άλλο μάθημα: «Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ δεν φαίνεται να συσχετίζεται με μια στροφή των καταναλωτών προς άλλες ψυχοτρόπες ουσίες, ιδίως την ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας, η οποία είναι πλέον νόμιμη σε περίπου τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ». Η Gallup σημειώνει ότι η χρήση μαριχουάνας είναι υψηλότερη από ό,τι πριν από δέκα χρόνια, αλλά έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές της αμερικανικής αγοράς επισημαίνουν τον αντίκτυπο στην κατανάλωση αλκοόλ των αντιδιαβητικών φαρμάκων, η χρήση των οποίων έχει εκτραπεί για σκοπούς απώλειας βάρους.

 

Μειούμενη κατανάλωση σε όλα τα μέτωπα

Η Gallup αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για το αλκοόλ στον αντίκτυπο των αρνητικών μηνυμάτων για την υγεία. Το 2025, το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ —ένα έως δύο ποτά την ημέρα— είναι κακή για την υγεία τους, σε σύγκριση με 28% το 2018, 39% το 2023 και 45% το 2024. Μόνο το 6% πιστεύει ότι η κατανάλωση αυτή είναι ωφέλιμη, ενώ το 37% τη θεωρεί ουδέτερη. Οι νέοι είναι ιδιαίτερα επικριτικοί: σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών θεωρούν πλέον τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επιβλαβή. Η μείωση αφορά όχι μόνο τον αριθμό των καταναλωτών, αλλά και τις ποσότητες που καταναλώνονται. Μόνο το 24% αναφέρει ότι έχει πιει ένα ποτό τις τελευταίες 24 ώρες και το 40% λέει ότι δεν έχει πιει για περισσότερο από μία εβδομάδα. Κατά μέσο όρο, η εβδομαδιαία κατανάλωση είναι 2,8 ποτά, σε σύγκριση με 3,8 πέρυσι, ενώ το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε η Gallup χρονολογείται από το 2003 με 5,1 ποτά. Όσον αφορά τις προτιμήσεις, η μπύρα παραμένει το προτιμώμενο ποτό, μπροστά από τα οινοπνευματώδη ποτά (30%) και το κρασί (29%). Ωστόσο, το τελευταίο κυριαρχεί στις γυναίκες, ενώ η μπύρα απευθύνεται περισσότερο στους άνδρες και τους νεότερους, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να επιλέξουν κρασί.

 

Παραλληλισμός με την καταπολέμηση του καπνού

Το συμπέρασμα της Gallup είναι, για να μην πούμε τίποτα άλλο, ανησυχητικό για τον κλάδο: η δημοσκόπηση σημειώνει ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία, όπως «κανένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι ασφαλές», αρχικά είχαν απήχηση στους νέους πριν σταδιακά εξαπλωθούν στις μεγαλύτερες γενιές, που αποτελούν την ιστορική βάση της κατανάλωσης κρασιού πέρα ​​από τον Ατλαντικό. Η Gallup κάνει ακόμη και ένα παραλληλισμό με την προειδοποίηση που εκδόθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Διαχειριστή Δημόσιας Υγείας για τον καπνό, ο οποίος σηματοδότησε την αρχή της διαρκούς μείωσης του καπνίσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 156 επισκέπτες συνδεδεμένους