Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Σεπτεμβρίου 2025

«Πολύ συχνά, εξομοιώνουμε  το κρασί με ένα μόριο αλκοόλ. Πολύ συνοπτικά, το κατηγορούμε ότι είναι ναρκωτικό».

Η προοπτική ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που ανοίγει το δρόμο για την αποκανονικοποίηση της κατανάλωσης κρασιού φέρνει στο προσκήνιο μια επίλεκτη ομάδα οινολατρών, καλώντας τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις υγιεινές υπερβολές και να διατηρούν τη μέτρια κατανάλωση κρασιού μέσω της εκπαίδευσης και της ελεύθερης βούλησης.

  

Η υποστήριξη της κουλτούρας του κρασιού «σημαίνει εκτίμηση παρά κατάχρηση. Σημαίνει δοκιμή παρά κατανάλωση», σύμφωνα με το AIV, για το οποίο «η διατήρηση του κρασιού σημαίνει υπεράσπιση ενός πολιτισμού, μιας τέχνης ζωής, μιας ζωντανής παγκόσμιας κληρονομιάς, ενός μέρους της ανθρωπότητας που κληροδοτούν γενιές εδώ και χιλιετίες».

 

Μια διακριτική ένωση οίνου, η Διεθνής Ακαδημία Οίνου (AIV), σπάει τη συνήθη σιωπή της με μια έκκληση «προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που παρευρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την 80ή επέτειο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)».  Στη Γενική Συνέλευση  θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις μη μεταδοτικές ασθένειες (καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις κ.λπ.). Εν αναμονή της δημοσίευσης δήλωσης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει, μεταξύ άλλων, την «αύξηση των φόρων στο αλκοόλ» (όπως ο καπνός και τα ζαχαρούχα ποτά, με στόχο το 80% των χωρών να επιβάλλουν ειδικούς φόρους κατανάλωσης έως το 2030) και τη «μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ ,απαγορεύοντας ή περιορίζοντας πλήρως την έκθεση σε διαφημίσεις αλκοόλ, περιορίζοντας τη φυσική διαθεσιμότητα των πωλήσεων αλκοόλ και θεσπίζοντας νόμους κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ». Θα μπορούσε αυτό να ανοίξει το δρόμο για την απαγόρευση της κατανάλωσης κρασιού, αποκανονικοποιημένης και υπερφορολογημένης με μια απλή, υγιεινή προσέγγιση;

 

Σε απάντηση, και «για πρώτη φορά στην ιστορία της, η AIV αποφάσισε να μιλήσει δημόσια και ομόφωνα ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή που θέτει αυτό που ονομάζεται «αποκανονικοποίηση» του κρασιού που ξεκίνησε ο ΠΟΥ», εξηγεί η Véronique Sanders, πρύτανης της ελβετικής ένωσης, η οποία από το 1971 έχει συγκεντρώσει περίπου εκατό οινοποιούς – αμπελουργούς , ερευνητές, σομελιέ, συλλέκτες και κριτικούς από 20 χώρες*. Στην έκκλησή της, η AIV προτρέπει τους ηγέτες να «προλαμβάνουν και να ελέγχουν τις μη μεταδοτικές ασθένειες χωρίς να αρνούνται τα θεμέλια των πολιτισμών μας, χωρίς να σβήνουν ό,τι στηρίζει τους πολιτισμούς μας». Πιστεύοντας ότι το κρασί «πολύ συχνά υποβιβάζεται σε ένα μόριο αλκοόλ» και «κατηγορείται υπερβολικά συνοπτικά ότι είναι ναρκωτικό», η AIV υποστηρίζει τη μέτρια κατανάλωση κρασιού ως ένα κατεξοχήν πολιτιστικό, αλλά και κοινωνικό, προϊόν, για να «κατανοήσουμε την υγεία μέσα από το πρίσμα των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων, της ψυχικής ευεξίας και της ευτυχίας, επειδή η σύνδεση μεταξύ της χαράς της ζωής και της υγείας επιφέρει  αναμφισβήτητη ισορροπία».

 

Ζητώντας λεπτότητα, η AIV προτείνει μια χρυσή τομή: «καταπολεμήστε την υπερβολή, αλλά αναγνωρίστε την αξία της μετριοπαθούς κατανάλωσης · αποτρέψτε τους κινδύνους, αλλά διατηρήστε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ της ανθρωπότητας και της γης· προστατέψτε τη δημόσια υγεία, αλλά σεβαστείτε τον πλούτο των πολιτισμών και τη δύναμη των παραδόσεων». Αναγνωρίζοντας «τους κινδύνους της υπερβολής» και «την ανάγκη πρόληψης του εθισμού», τα μέλη της ένωσης υποστηρίζουν την «εκπαίδευση» μέσω της οποίας «οι καταναλωτές μαθαίνουν να δοκιμάζουν, να συγκρίνουν και να εκτιμούν το κρασί με μέτρο και να γίνονται οι ίδιοι πρεσβευτές της μετριοπάθειας». Με λίγα λόγια, «μέσω της εκπαίδευσης, μπορούμε τόσο να διατηρήσουμε την ατομική ελευθερία να καταναλώνουμε κρασί χωρίς κατάχρηση όσο και να υποστηρίξουμε την ευθύνη και τον έλεγχο. Έτσι, το κρασί εκφράζει την αλήθεια του, στη μετάδοση γνώσεων και χειρονομιών, και στην εκμάθηση της μετριοπάθειας».

 

*: Όπως ο Αμερικανός Paul Draper, ο Ιταλός Angelo Gaja, η Άγγλος κριτικός Jane Anson... Και για τη Γαλλία, ο δημοσιογράφος Michel Bettane, ο γεωπόνος Claude Bourguignon, οι καθηγητές Axel Marchal και Marc-André Selosse...

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 123 επισκέπτες συνδεδεμένους