Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Οκτωβρίου 2025

Περισσότερος φόβος παρά βλάβη;
Ο ΠΟΥ δεν αποκανονικοποιεί την κατανάλωση κρασιού: ο στόχος είναι η κατάχρηση

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ που είναι τελικά λιγότερο περιοριστικό από ό,τι σε προηγούμενες εκδόσεις.

 

Η Πολιτική Διακήρυξη παρουσιάστηκε στην τέταρτη συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη και έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες

 

Στην τέταρτη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε το προσχέδιο Πολιτικής Διακήρυξης για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδοτικών Ασθενειών. Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες χώρες αρνήθηκαν να εγκρίνουν αυτό το έγγραφο, εμποδίζοντας την ομόφωνη ψηφοφορία, αναμένεται να συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης εντός των Ηνωμένων Εθνών. Περιγραφόμενη από τον ΠΟΥ ως «ένα νέο όραμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας έως το 2030 και μετά», αυτή η Πολιτική Διακήρυξη στόχευε στην περαιτέρω ρύθμιση της εμπορίας και της προώθησης των αλκοολούχων ποτών, μεταξύ άλλων στόχων. Η έκδοση που επικυρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου ενσωματώνει την έννοια της «καταχρηστικής κατανάλωσης», ενώ από το 2023, ο ΠΟΥ υποστηρίζει μια πολιτική που βασίζεται στην ιδέα ότι «κανένα επίπεδο κατανάλωσης δεν είναι ασφαλές για την υγεία μας».

 

Μια νέα, πιο μετριοπαθής έκδοση

Το έγγραφο που παρουσιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, το οποίο αποδίδει 2,6 εκατομμύρια θανάτους στο αλκοόλ κάθε χρόνο παγκοσμίως, ενθαρρύνει τώρα τις κυβερνήσεις να «εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής ή αύξησης των φόρων στον καπνό και το αλκοόλ για την υποστήριξη των στόχων υγείας, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες». Στην πρώτη έκδοση της Διακήρυξης, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, ο ΠΟΥ τόνισε την ανάγκη αύξησης των φόρων στον καπνό, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά «λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ». Εκείνη την εποχή, τόνισε το σημαντικό φορολογικό δυναμικό που είναι διαθέσιμο στα κράτη που αύξησαν σημαντικά τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά. Σε αυτήν την τελευταία έκδοση, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τα κράτη να μειώσουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνοντας την εφαρμογή της «Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Μείωση της Επιβλαβούς Χρήσης Αλκοόλ» του 2010 και του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης για το Αλκοόλ 2022-2030, «εξετάζοντας μέτρα που στοχεύουν στην εμπορία και τη διαθεσιμότητα» των προϊόντων. Δεν ζητά πλέον «πλήρη απαγόρευση ή περιορισμό της πρόσβασης στη διαφήμιση αλκοόλ· περιορισμό της φυσικής διαθεσιμότητας αλκοόλ σε επίπεδο λιανικής· ή θέσπιση και επιβολή νόμων κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ».

 

Επιστροφή στη διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης

Για τη Διεθνή Ομοσπονδία Οίνου (FIVS), αυτή η νέα επικύρωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής του 2010 «αντανακλά τον αποδεδειγμένο αντίκτυπό της». Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στο αλκοόλ μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% μεταξύ 2010 και 2019 σε διεθνές επίπεδο. «Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν φέτος δείχνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης [των Ηνωμένων Εθνών], οι οποίοι στοχεύουν σε μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ κατά 20% έως το 2030». Τέλος, η FIVS χαιρετίζει επίσης την επιβεβαίωση της συμπεριληπτικής προσέγγισης του ΠΟΥ στην καταπολέμηση της κατάχρησης αλκοόλ, η οποία δίνει έμφαση στη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, είτε πρόκειται για κυβερνήσεις, είτε την κοινωνία των πολιτών, είτε για τον ιδιωτικό τομέα. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Βίντι, Λαμπέρτο ​​Φρεσκομπάλντι, είναι πιο κατηγορηματικός. Εν αναμονή της ψηφοφορίας της πλειοψηφίας για το κείμενο σε λίγες εβδομάδες, πιστεύει ότι «Είμαστε βέβαιοι για μια απόφαση που θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα για τον τομέα μας. Μετά από χρόνια μετωπικών επιθέσεων στο κρασί σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιστρέφουμε επιτέλους σε μια διάκριση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και κατάχρησης». Τέλος, η CEEV υπογραμμίζει τη σημασία των «ολοκληρωμένων και ισορροπημένων στρατηγικών που βασίζονται σε στοιχεία, τα οποία προωθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Πολιτική Διακήρυξη αντικατοπτρίζει αυτήν την προσέγγιση αναγνωρίζοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προχωρήσουμε βασίζεται στη μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ και όχι στην τιμωρία της μέτριας και υπεύθυνης κατανάλωσης».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 161 επισκέπτες συνδεδεμένους