Εκτύπωση
PDF

5 Ιουλίου 2016

Πτώση από 7 έως 10% στη συγκομιδή σταφυλιών της Νότιας Αφρικής

Οι μετεωρολογικές συνθήκες προκάλεσαν δυσκολίες στη Νότια Αφρική, όπου η παραγωγή εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση της τάξης του 7-10% σε σύγκριση με το 2015. Τα προβλήματα διαθεσιμότητας νερού έχουν επηρεάσει τους όγκους, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν διαθέτουν από την προστασία από τη θερμότητα, σημειώνει ο επαγγελματικός φορέας της Ν. Αφρικής VinPro.

Η παραγωγή στην περιοχή του Stellenbosch και στις δύο ξηρικές περιοχές που είναι το Paarl και το Swartland παρουσιάζουν απότομη πτώση σε σύγκριση με το 2015. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των SAWIS, προβλέπουν η συγκομιδή σταφυλιών θα περιοριστεί στους 1.379.000 τόνους, 6,7% λιγότερο από πέρυσι. Άλλες πηγές αναφέρουν μείωση που πλησιάζει το 10%. Η παραγωγή κρασιού, χυμού σταφυλιών, γλεύκους και οίνων βάσης για απόσταξη εκτιμάται σε 10,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Παρά τη μείωση του όγκου, η βιομηχανία της Νότιας Αφρικής είναι αισιόδοξη για την ποιότητα των κρασιών, αφού ο ξηρός καιρός έχει περιορίσει τα προβλήματα ασθενειών και οδηγεί σε πιο συγκεντρωμένο χρώμα και αρώματα.

"Οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει τα καλύτερα κρασιά από μια περίπλοκη συγκομιδή, λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών." αναφέρει ο F. Viljoen επικεφαλής της υπηρεσίας συμβούλων της VinPro και συμπληρώνει ότι «τα επίπεδα των σακχάρων και οξύτητας ήταν χαμηλότερα από το κανονικό, με αποτέλεσμα να απαιτούνται προσαρμογές στα οινοποιεία».

Όσον αφορά τις τιμές, ο Ciatti αναφέρει ότι αυτές θα έχουν μικρή αύξηση κατά τον τρύγο του 2016 αφού ήταν σχετικά σταθερές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών.

Το ερώτημα είναι, ποια θα είναι η επίδραση της παραγωγής που μειώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο στη Χιλή και την Αργεντινή, στις τιμές της Νοτίου Αφρικής.