Εκτύπωση
PDF

3 Δεκεμβρίου 2019

Περαιτέρω άνοδος των ιταλικών εξαγωγών οίνου, αλλά πρώτη παραμένει η Γαλλία


Το παρατηρητήριο οίνου Vinitaly-Nomisma wine monitor αποτυπώνει αύξηση στις εξαγωγές ιταλικών οίνων σε αξία και, μάλλον ενθαρρυντικές προοπτικές.

Το 2019, η Ιταλία θα εδραιώσει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των εξαγωγών κρασιού σε αξία, αλλά θα παραμείνει πίσω από τη Γαλλία, η οποία εξακολουθεί να κυριαρχεί στο Top 10 και υπερβαίνει για πρώτη φορά το όριο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτές είναι οι προβλέψεις του Παρατηρητηρίου Vinitaly-Nomisma Wine Monitor, κατά τη διάρκεια έκτης συνόδου του wine2wine στη Βερόνα. Το φόρουμ αυτό για τις επιχειρήσεις οίνου που ασχολείται με το μάρκετινγκ, την επικοινωνία, τη δικτύωση μεταξύ παραγωγών οίνου και εθνικών και διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τομέα, σχεδιάστηκε από τη Verona Fiere για να προσφέρει στοχευμένες διασκέψεις σε φορείς που δεν έχουν το χρόνο να εκπαιδεύσουν ή να αντλήσουν πληροφορίες από το εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Vinitaly. Οι 1.500 επαγγελματίες παρόντες παρακολούθησαν περίπου εξήντα συναντήσεις, ειδικότερα την παρουσίαση των εκτιμήσεων του Παρατηρητηρίου Vinitaly-Nomisma Wine Monitor που ενσωματώνει πληροφορίες για τους τελωνειακούς δεσμούς, την ανάλυση των τάσεων της αγοράς των 7 πρώτων εξαγωγών χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Ηνωμένες Πολιτείες) και τις ροές των 10 κορυφαίων χωρών, ως προς τη ζήτηση.

Οι γαλλικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά +7,8% σε σύγκριση με το 2018, με την Ιταλία να ακολουθεί με 2,9%. Ο κ. Denis Pantini, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, εξηγεί: «Ωστόσο, οι προοπτικές είναι θετικές: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιβάλλουν δασμούς στο ιταλικό κρασί, σε αντίθεση με το γαλλικό κρασί. Φέτος, επιπλέον, οι αποστολές γαλλικών κρασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες επιταχύνθηκαν ακριβώς πριν από την εφαρμογή των τελωνειακών δασμών. Είναι επομένως ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός για το ιταλικό κρασί στον κόσμο, αλλά μακριά από τα μεγάλα βήματα των τελευταίων ετών».

 

Απόσυρση στη Μεγάλη Βρετανία

Τα δεδομένα της αγοράς δείχνουν μια βελτίωση για τους ήσυχους οίνους που αντιμετώπιζαν πρόσφατα δυσκολίες. Οι εξαγωγές του ιταλικού κρασιού προετοιμάζονται για να γιορτάσουν το στόχο των δέκα διαδοχικών ιστορικών ρεκόρ, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 6,36 δισ. Ευρώ. Αναλυτικά, η ζήτηση για το ιταλικό κρασί καθοδηγείται για πρώτη φορά από την Ιαπωνία, με αύξηση της αξίας άνω του 17%, ακολουθούμενη από τη Ρωσία - σε ισχυρή ανάκαμψη (+11,1%) - και τον Καναδά (+6,2%). Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε καλή θέση (+5%), που είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο με 1,8 δισ. Ευρώ, αλλά η αύξηση θα είναι χαμηλότερη από τον γενικό μέσο όρο των εισαγωγών (+7,5%) και ιδιαίτερα του +11,4% της Γαλλίας (πολύ κοντά στα 2 δισ. ευρώ). Η αρνητική τάση για τη Μεγάλη Βρετανία (-2,8%), οφείλεται στην απότομη μείωση της ζήτησης ιταλικών αφρωδών οίνων.