Εκτύπωση
PDF

23 Ιανουαρίου 2014

Απελευθέρωση του εμπορίου οίνου της ΕΕ με τη Μολδαβία σε αντιστάθμισμα για τις ρωσικές εμπορικές κυρώσεις

Η ΕΕ θα εισάγει σύντομα Μολδαβικά κρασιά χωρίς δασμούς για να συμβάλλει στην αντιστάθμιση των ζημιών που υπέστη η Μολδαβία μετά την απαγόρευση εισαγωγών που επεβλήθη πρόσφατα από τη Ρωσία.

Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από τους βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου βάσει της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας, η οποία υπεγράφη στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους (Λιθουανία) και προβλέπει μέτρα που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Μολδαβίας.

«Η ψηφοφορία των ευρωβουλευτών θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής στήριξης για την ευρωπαϊκή επιλογή της Μολδαβίας. Η άμεση απελευθέρωση των εισαγωγών κρασιού της Μολδαβίας στην ΕΕ εκφράζει την επιθυμία μας να ανταποκριθούμε στις αυθαίρετες και αδικαιολόγητες πιέσεις της Ρωσίας σχετικά με τους ανατολικούς εταίρους της. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τους παραγωγούς κρασιού της Μολδαβίας να ξεπεράσουν τη δύσκολη κατάσταση που προκαλείται από το ρωσικό εμπάργκο, μέσω μίας στενής συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», δήλωσε ο Lulu Winkler εισηγητής (ΕΛΚ, Ρουμανίας), μετά την έγκριση της απόφασης στην ολομέλεια με 503 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 17 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την αρχική πρόταση ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ισχύος των μέτρων από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές οίνων και αλκοολούχων ποτών της Μολδαβίας τον Σεπτέμβριο του 2013, προφασιζόμενη λόγους ποιότητας.

Από πολιτική άποψη η κίνηση στη διεθνή πολιτική σκακιέρα μπορεί να στηρίζει τις βλέψεις της ΕΕ, όμως η Μολδαβία είναι μια παραγωγός χώρα πάμφθηνων οίνων και κανείς δεν αναρωτιέται τις επιπτώσεις στους Εθνικούς Κλάδους των οινοπαραγωγών μελών της ΕΕ.

Η ΚΕΟΣΟΕ βλέπει με ανησυχία την προοδευτική αύξηση των φθηνών εισαγωγών από τη γείτονα Βουλγαρία και θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή θα αυξήσει επίσης τον όγκο εισαγωγών της ΕΕ καθώς και της Ελλάδας.